Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Het debatt om flygresor: ”Satsas för mycket”

Sara Skyttedal vill att folk ska flyga mer. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Hanna Lidström vill minska flygandet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Flyg mer, uppmanar Sara Skyttedal (KD), kommunalråd i Linköping.

Minska flygandet, säger Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström.

– Att öka vårt flygande kommer ske på bekostnad av jordens resurser, säger Lidström i kvällens "Bara politik" i Expressen TV.

Den rödgröna regeringen vill minska flygandet för att minska klimatutsläppen. Den 1 april införs en flygskatt. 

– Utsläppen från flygresorna har ökat framför allt till utlandet och prognoserna visar på en fortsatt ökning. Vi måste minska våra utsläpp och därför måste vi minska de här resorna, har finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tidigare sagt.

Sara Skyttedal (KD) vill öka flygandet

Sara Skyttedal, KD:s kommunalråd i Linköping, uppmanar dock folk att flyga mer.

– Flyg är i grund och botten något positivt, oöverträffat i mobilitet. Det är det enda sättet att mötas över kontinenter rent fysiskt. Det finns inget som tyder på att flyget kommer minska, tvärtom, säger hon i "Bara politik".

Skyttedal ifrågasätter de som bojkottar flyg men älskar globalisering och menar att hon inte får ihop det resonemanget. Enligt henne försämras förutsättningarna för bolagen att investera i ny grön teknik om färre flyger. Även intresseföreningen Svenskt flyg menar detta.

– Flygandet kommer att ske oavsett vad svenska regeringen gör och straffbeskattar våra flyg. Bästa sättet är att göra vårt flyg grönare. Slutsatsen är att det är bra att stödja flyget, säger Skyttedal.

Hanna Lidström (MP) vill minska flygandet

Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström vill se ett minskat flygande. Samtidigt har hon kritiserats för sina flygresor och svarat att hon gör sitt bästa.

– Vissa flygresor kommer man behöva göra. Men jag tror att de flesta resor kommer ske med tåg. Att öka vårt flygande kommer ske på bekostnad av jordens resurser. Klimatförändringarna visar att vi måste minska vårt flygande, säger Hanna Lidström.

– Det satsas alldeles för mycket på flyg. Vi har massor av flygplatser i hela landet som inte är ekonomiskt eller miljömässigt hållbara.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!