Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hesa Fredrik testas: ”Ingen anledning till oro”

MSB förvarnar – bara ett test • Signalerna du bör känna igen
Hesa Fredrik testas i dag.
Foto: Thomas Henrikson / MSB

Fyra gånger per år kontrolleras det att ”Hesa Fredrik” fungerar.

Under måndagen ska årets första test att genomföras. 

– Med tanke på omvärldsläget vill MSB betona att det är ett test, säger Anders Johannesson, enhetschef på MSB, i ett pressmeddelande.

Klockan 15.00 på måndagen är det den första helgfria måndagen i mars och därmed dags för att testa varningssystemet Viktigt Meddelande till Allmänheten, VMA. 

Systemet, kanske mer känt som Hesa Fredrik, är ett utomhuslarm i form av en tjutande tyfon och testas kontrollerat fyra gånger per år.

Myndigheten för skydd och beredskap har fått flera frågor kring dagens test och meddelar att testet kommer att genomföras som planerat och att det inte finns någon anledning till oro.  

– Med tanke på omvärldsläget vill MSB betona att måndagens signal är just ett test. Vi uppmuntrar medierna att sprida informationen så att allmänheten får vetskap om att det inte finns anledning till oro, säger Anders Johannesson, enhetschef på MSB.

Två minuters lång varning

Varningssignalen är en sju sekunder långa signaler med fjorton sekunders tystnad emellan som alternerar i två minuter. Efter en längre paus (cirka 90 sekunder) hörs sedan 30 sekunder lång ”faran över”-signal.

Ljuder varningssignalen vid någon annan tidpunkt än de angivna provtillfällena ska man bege sig inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4, läsa på Krisinformation.se, eller ringa 113 13 för mer information. 

När faran upphört sänds signalen ”faran över”. 

ÖB: Svenska pansarskotten framme i Ukraina

Svenska vapnen är framme i Ukraina

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.