Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hersi (MP) får sparken från alla sina uppdrag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Miljöpartiets Awad Hersi sparkas från alla sina politiska uppdrag.
Foto: Miljöpartiet / PRESSBILD

Awad Hersi, miljöpartistisk ordförande i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd, sparkas från alla sina politiska uppdrag.

Detta efter att "mycket allvarlig kritik har riktats mot Awad Hersi", enligt Miljöpartiet i Stockholms stad.

– Det har kommit kritik mot hans sätt att sköta sitt uppdrag och vi har tagit väldigt allvarligt på det, säger MP:s interna gruppledare i Stockholms stad, Sara Pettigrew.

Hersi själv kallar kritiken för "mytbildning".

Bakgrunden till att Hersi nu sparkas är en granskning i tidningen Mitt i Tensta– Rinkeby. Tidningen har intervjuat 16 anställda och före detta anställda på Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.

Granskningen ger bilden av att Hersi lägger sig i individärenden och detaljstyr förvaltningens arbete. Enligt tidningen ska han ha försökt påverka vem som får försörjningsstöd.

– Han har ett ovanligt intresse för enskilda individers ärenden på avdelningen för ekonomiskt bistånd, berättar en källa i förvaltningen till Mitt i Tensta– Rinkeby.

Han ska också ha orsakat flera avhopp.

– Vad ska han med oss till, som är experter, om han inte vill lyssna på oss. Jag kände inte längre att jag hade förutsättningar att göra ett bra jobb, säger en före detta chef på förvaltningen.

MP i Stockholm: Har inte förtroendet som krävs

Efter granskningen krävde oppositionen Awad Hersis avgång. Och nu får han alltså sparken av MP i Stockholms stad.

– Framför allt har vi tagit väldigt allvarligt på att det är så pass många personer som har vittnat om det här. Det är väldigt viktigt att våra politiker har det förtroende som krävs för att kunna genomdriva de satsningar som behöver göras. Vi gör bedömningen att Awad Hersi inte längre har det förtroendet. Då är det också rimligt att han avgår, säger MP:s interna gruppledare i Stockholms stad, Sara Pettigrew.

Valberedningen har nu inlett arbetet med att hitta en ny ordförande för Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna välja en efterträdare redan i november, säger Sara Pettigrew.

"Mytbildning om mig som person"

Expressen söker Awad Hersi. Via MP i Stockholms stad lämnar han en skriftlig kommentar till sin avgång:

– Jag engagerade mig i politiken i tron att kunna påverka samhällsutvecklingen och bidra bygget av ett solidariskt samhälle. De senaste skriverierna och mytbildningen om mig som person gör att uppmärksamheten flyttas från politiken och de frågor som måste lösas i Stockholm. Av omsorg om mig själv, min familj och Miljöpartiet lämnar jag därför mitt uppdrag som ordfröande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.