Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förskräckelsen i herrklubben – efter krokodilattacken

Efter attacken – Skansen bygger om krokodilanläggningen
Mannen blev biten av krokodilen under en privat fest på Skansenakvariet på tisdagskvällen. Foto: Janne Åkesson / Swepix
Krokodiler på Skansen, dagen efter attacken.
Skansenakvariet i Stockholm. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Hasse Holmberg / TT

Herrklubben har under många år samlats på Skansenakvariet för den årliga kräftskivan.

Men denna kväll fick ett abrupt slut när en av medlemmarna blev biten av en krokodil.

– Man önskar inte sin värsta ovän en sådan sak, säger Tom Allerbrand som är ekonomiansvarig på herrklubben.

Travellers Club Stockholm heter herrklubben som har varit verksam i över 100 år. Till sällskapet hör nästan 300 medlemmar och kung Carl Gustaf är hedersmedlem. Enligt klubbens hemsida finns där både personer med titlar som isbrytarkapten, kannibalmuseumföreståndare och äventyrare. Klubben har broderklubbar i flera olika länder.

Herrklubben träffas både vid festliga tillfällen och möten – sammanlagt ungefär 8-9 gånger om året. Varje år anordnas bland annat en privat kräftskiva som hålls på Skansenakvariet i Stockholm.

– Vi är ett sällskap som träffas och pratar om resor och resmål. Kräftskivan har varit ett stående inslag i många år, säger Arne O. Olsson, ordförande i Invalsnämnden.

”Det är förskräckligt”

Denna tisdagskväll anordnades den planerade kräftskivan på akvariet och på plats var ett 70-tal medlemmar. När en av medlemmarna skulle hålla tal hände något otäckt. När han var på väg upp på en depå höll han i sig vid glaset. På andra sidan fanns krokodiler och mannen blev biten i armen.

Ordföranden i klubben, Jonas Wahlström som också är ansvarig för Skansenakvariet, bevittnade händelsen.

– Så jag reser mig upp och skriker ”klättra ner” och precis då hoppar krokodilen upp och hugger tag, sa han tidigare till Expressen.

Tom Allerbrand som är ekonomiansvarig på herrklubben var också på plats under tillställningen. Han såg inte händelsen men hörde att någonting gått fel.

– Jag var med ryggen mot och såg ingenting. Jag förstod att det var en olycka som skett, men tänkte att det kunde vara någon som ramlat och mådde dåligt. När vi fick klart vad som hade hänt blev det väldigt dämpad stämning. Man önskar inte sin värsta ovän en sådan sak. Det är förskräckligt det som hänt, säger Tom Allerbrand.

Man biten av krokodil på Skansen

”Vi skulle upp och hämta kaffe”

Även Arne O. Olsson var där:

– Det här var precis i uppbrottet efter att vi ätit kräftorna och vi skulle upp och hämta kaffe. Jag förmodar att han var på väg att hålla ett tacktal, säger han och fortsätter:

– Jag var runt 15 meter ifrån där det hände så jag såg och hörde hur några började skrika till. Det är bara att vara tacksam att det inte gick värre, det hade kunnat bli så mycket värre.

Mannen som blev biten vårdas på sjukhus och skadeläget är ännu oklart.

Efter händelsen har en förundersökning inletts om vållande till kroppsskada.