Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Heroin avkriminaliseras i provins i Kanada

Det är numera lagligt att gå omkring med mindre mängder heroin, kokain, fentanyl och andra tunga droger i den kanadensiska provinsen British Columbia.

Lagändringen genomförs för att myndigheterna vill se om det kan råda bot på en opioidkris där tusentals människor har mist livet i överdoser.

Vuxna personer som blir påkomna med mindre än 2,5 gram av drogerna i fråga kommer att tilldelas information om hur man får behandling, i stället för som tidigare fängelse eller böter. Dessutom kommer de framöver få behålla drogerna.

Försäljningen kommer även fortsättningsvis att vara straffbar.

– Följderna av denna folkhälsokris har rivit upp samhällen över hela British Columbia och Kanada, sade Carolyn Bennett, landets minister med ansvar för psykisk hälsa och beroendefrågor, vid en pressträff i samband med att den nya lagen trädde i kraft på tisdagen.

Det utropades ett formellt nödläge för folkhälsan i provinsen redan 2016 med anledning av ett allt mer utbrett missbruk av tyngre substanser. Sedan dess har fler än 10 000 människor där likväl avlidit till följd av överdoser. Det är sex dödliga överdoser om dagen, sett till invånarantalet på fem miljoner.

Provinsmyndigheterna hoppas att fler missbrukare ska känna sig benägna att söka vård innan det är för sent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.