Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Herman Lindqvists bok stoppas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Herman Linqvists memoarbok "mitt i allt" har ännu inte kommit ut i handeln. Nu stoppas den - av förlaget.
Foto: Christine Olsson / Scanpix

Herman Lindqvist har redan innan utgivning av sin nya bok fått vass kritik för historieförfalskning

Nu stoppar Albert Bonniers förlag boken.

Anledningen är att de har blivit "uppmärksammade på fel" i boken, skriver man i ett pressmeddelande.

– Jag tycker att det är sorgligt om allt fokus ligger på detta när boken på 415 sidor handlar om mitt liv som krigskorrespondent, säger han till SVT.

Herman Lindqvists memoarbok "Mitt i allt" har ännu inte kommit ut i handeln, men det har inte stoppat kritiken.

I måndagens Dagens Nyheter bland annat kritiserar författaren Henrik Arnstad i en debattartikel Lindqvist för att på nytt peka ut blivande professorn Karl-Gustaf Hildebrand som motståndare till att ta emot judiska flyktingar till Sverige 1939, vid det så kallade bollhusmötet i Uppsala.

"Konflikträdda"

När Herman Lindqvist skrev detta i en bok 2000 valde hans dåvarande förlag Norstedts att makulera upplagan med 60 000 exemplar efter kritik i bland annat Expressen. I sin nya bok går Lindqvist även till attack mot sitt gamla förlag som han kallar "konflikträdda och fega".

Nu har Albert Bonnier förlag tagit till sig av kritiken och väljer att dra tillbaka boken, skriver man i ett pressmeddelande vid 14-tiden på måndagen.

"Vi har blivit uppmärksammade på fel i Herman Lindqvists kommande memoarbok 'Mitt i allt'. Vi har beslutat stoppa leveransen av boken och göra nödvändiga korrigeringar i texten.", skriver de i ett kortfattat pressmeddelande.

"Var ett misstag"

Eva Bonnier säger till Dagens nyheter att korrigeringen involverar sju sidor som nu ska skrivas om tillsammans med Lindqvist.

– Det är ett misstag hos oss, det händer tråkigt nog ibland. Jag kan bara säga att vi tar på oss att vi inte riktigt läst igenom boken lika noggrant som DN:s journalist, säger hon.

Bonnier hävdar att Lindqvist har accepterar förlagets besked.

– Han vill inte heller att något ska vara otydligt. Hildebrand var inte på något vis nazistiskt anstruken och det måste framgå i boken, säger Eva Bonnier.

"Det är sorgligt"

SVT har lyckats få tag författaren. Lindqvist är i Frankrike och fick reda på beslutet i dag.

– Jag tycker inte att det är så dramatiskt som det låter. Det är bra att man kan göra lite korrigeringar. Jag tycker att det är sorgligt om allt fokus ligger på detta när boken på 415 sidor handlar om mitt liv som krigskorrespondent, säger han till SVT.

Lindqvist vill dock inte kommentera Bonniers drag.

– Det får Eva Bonnier svara på hur det kunde ske. Jag går inte in på det. Boken handlar om mig, den är inte ett inlägg i debatten om andra världskriget, säger han.

Om passagerna som ska ändras säger han följande:

"Handlar om mig"

– Det kanske man kunde ha formulerat på annat sätt. Men jag vill inte gå in på detaljer om Hildebrand eller andra världskriget. Boken handlar om mig. Något annat tänker jag inte tala om.

Han påstår sig dock vara van vid att vara i händelsernas centrum.

– Så har det varit i mer än 40 år. Det är just vad boken handlar om, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.