Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Herman Lindqvist: Kyrkan har varit där genom allas liv

Herman Lindqvist är bedrövad över branden i Notre-Dame. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Folk samlades på Paris gator för att följa händelseutvecklingen. Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN

Branden i Notre-Dame är en stor sorg för Frankrike, säger författaren och populärhistorikern Herman Lindqvist. 

– Allting har passerat genom Notre-Dame. Det är vittnesplatsen för allt som har hänt i Frankrike på 700 år. 

Vad har branden i Notre-Dame för betydelse? 

– Det är väldigt sorgligt. Notre-Dame har varit vittnesplatsen för hela Frankrikes och Paris historia sen tidig medeltid. Allting har gått igenom Notre-Dame. I sorg och glädje, fest och vardag, bröllop och begravningar, kröningar. Allting har passerat genom genom Notre-Dame. Det är vittnesplatsen för allt som har hänt på 700 år. Det är så sorgligt därför att den har klarat första världskriget och andra världskriget, franska revolutionen, alla krigen har den klarat. Ibland har fönster gått sönder, men kyrkan har alltid stått kvar. Där finns ovärderliga konstskatter, kyrkotextilier och unika kyrkoföremål som inte finns någon annanstans. 

Hur kommer det här påverka Paris och fransmännen? 

– Det kommer skapa stor, stor sorg och bedrövelse. Även om de flesta i Frankrike inte är så särskilt troende längre, inställningen till religionen är ungefär som i Sverige. De är katoliker precis som man hör till Svenska kyrkan i Sverige. Kyrkans betydelse, plats och att den har varit där genom allas liv gör att det inte spelar någon roll om man är troende eller inte. Det här sätter en väldig, väldig sordin på stämningen på lång tid framåt. 

Sent på måndagskvällen uppger fransk brandkår att det inte är säkert att branden i katedralen kan stoppas. Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN

Vad är det som gör katedralen så speciell? 

– För att det var Paris viktigaste kyrka och under tider så var kyrkan det viktigaste som fanns. Det var centrum i staden. Det blev den platsen man gick till när det var stora ceremonier, bröllop, begravningar och kungakröningar. 

Vad är din egen relation till katedralen? 

– Jag har gått där i 30 år och jag bodde flera år i en lägenhet alldeles tvärs över floden, så jag såg katedralen varje morgon när jag vaknar. Jag har haft Notre-Dame som min bykyrka så att säga. Jag är väldigt ledsen.