Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Herman Lindqvist kan inte smälta namnet

Foto: Tommy Pedersen

Populärhistorikern Herman Lindqvist kan inte smälta den nya prinsessans namn.

I olika medier har han liknat det med "en nattklubbsdrottning" och "en bakelse"

- Drottning Estelle av Sverige låter inte bra, säger han till Expressen.se.

Men här hyllas Estelle av kändisarna:

Flera kända svenskar tyckte till på Twitter om den nya prinsessans namn:

Stefan Holm:

"Man undrar ändå lite över hur kungahuset reagerat om någon ståuppare dragit ett skämt om att den nyfödda har namn som en nattklubbsdrottning"

Ebba von Sydow:

"Estelle! Haha, vilken CHOCK! Riktigt coolt, Victoria och Daniel."

"Estelle! Ett franskt trendnamn. Haha, väldigt modigt och roligt. Och så mormor och farmors namn. Sen Mary på slutet, efter mig väl?"

Annie Lööf:

"Prinsessan Estelle Silvia Eva Mary, fantastiskt fina namn. Oväntade men väldigt vackra!"

Calle Schulman:

"Den enda som är olämplig är Herman Lindqvist som recenserar vad människor döper sina barn till. Oförskämd idiot."

Cissi Wallin:

"Estelle var ju bättre än väntat! Hade tippat på Desiree eller Margareta."

Isabella "Blondinbella" Löwengrip:

"Estelle! Åh vad fint!!"

Vad tycker du om den nya lilla prinsessans namn?

När den nya prinsessans namn, Estelle Silvia Ewa Mary, hade annonserats på fredagen gick författaren och populärhistorikern Herman Lindqvist hårt åt valet.

Det började i en live-tvsändning på tidningen Aftonbladets hemsida där han sa att Estelle lät som "en nattklubbsdrottning".

"Klart olämpligt namn"

Lindqvist upprepade sedan liknelsen i en intervju med TT och till Sveriges Radios Alltid Nyheter liknade han namnet vid "en bakelse".

Till SR säger han att namnvalet i längden kan hjälpa republikanerna och bli ett hot mot monarkin.

– Drottning Estelle av Sverige låter inte bra. Det betyder inte att det är jag som bestämmer, det är min personliga åsikt. Det låter som en filmstjärna från 30-talet, säger han till Expressen.se.

– Jag tycker att det är ett klart olämpligt kunganamn, I Ockelbo tycker de tydligen att det låter som chips.

Du säger att det inte passar för en drottning men är det inte så att man bryter en trend nu?

– Men då kan hon ju lika gärna avgå. Hon ska ju bli drottning. De ska ju förvalta arvet i den svenska historien. Om de vill modernisera allt på en gång får de ju göra det, men då får de ju ta konsekvenserna i framtiden.

"Många har blivit arga"

Sedan hans hårda kritik har Herman Lindqvist fått mycket kritik i bland annat sociala medier.

– Många har blivit arga på mig och säger att jag måste respektera föräldrarnas val. Men det här är inga vanliga föräldrar. Vanliga föräldrar får kalla sina barn precis vad de vill men halva det här barnet tillhör Sveriges historia och ska bli drottning en dag. De kan ge flera namn, några kan de välja vad sjutton de vill, men några måste passa i kungalängden.

Det är skitsnack

Historikern Dick Harrisson har inga problem med det nya prinsessnamnet.

– Det är ett mycket överraskande namn och det avslöjar att de velat sätt en personlig prägel på namnet, precis som de gjorde med sin vigsel. Det avspeglar en viljeyttring man måste känna sympati för, säger Dick Harrison till SvD.se och fortsätter:

– Det traditionella och snudd på obligatoriska tidigare har varit namn som är helgade av traditionen, där vi har drottningnamn som Margareta, Kristina och Ulrika. Nu väljer de ett helt nytt namn, vilket är mycket ovanligt, men jag tycker det är skitsnack att de som föräldrar inte får välja vilket namn de vill. Det finns inga regler för vilket namn de måste välja.

"Löjligt uttalande"

Hovexperten Sten Hedman håller inte med Herman Lindqvist, utan tycker att den nya prinsessan har fått ett pampigt namn med kopplingar till den Bernadotteska släkten.

– Jag tycker att det är ett löjligt uttalande. Estelle är ett fint namn som dessutom är en hyllning till Folke Bernadotte vars fru hette Estelle, säger han.

Varför tror du att han gör det här uttalandet?

– Jag förstår inte riktigt varför han får det här explosionsutbrottet av ett namn. De får väl bestämma själva vad deras dotter ska heta, dessutom ärt namnet vackert.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.