Herman Lindqvist i vilt bråk: ”Jävla nazister”

Författaren Herman Lindqvist, 76.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

När författaren Herman Lindqvist tillsammans med sin fru Liliana Komorowska Lindqvist deltog i firandet av Polens självständighet hamnade de i bråk med högerextrema på plats i Warszawa.

– Vi rusade fram och skrek ”dra åt helvete, åk hem jävla nazister” och då blev vi omringade av dem, säger han till Aftonbladet.

Den 11 november firar Polen självständighetsdag med sedvanlig demonstration i Warszawa. Två som brukar demonstrera, och också gjorde det på måndagen, är författaren och historikern Herman Lindqvist, 76, och frun Liliana Komorowska Lindqvist, 59. Något som Svensk Damtidning var först med att berätta.

I demonstrationståget som går genom staden brukar en mängd olika människor samlas – och Herman Lindqvist och frun Liliana Komorowska Lindqvist brukar inte vara rädda för att ta debatten med högerextrema. 

Herman Lindqvist var korrespondent för Expressen

NAMN: Herman Lindqvist.

ÅLDER: 76.

YRKE: Författare, journalist, populärhistoriker.

BOR: Trerumslägenhet mitt i Warszawa.

FAMILJ: Hustrun Liliana Komorowska Lindqvist, 57, lärare. Tre barn från två tidigare äktenskap: Johan Lindqvist, 50, Liva Bratthall, 47, (från äktenskapet med Carin Lindqvist) och Elin Lindqvist, snart 35 (från äktenskapet med Birgitta Lindqvist). Birgittas barn Peter, 45, och Lena, 44. fyra barnbarn och två vuxna bonusbarn med Liliana, Sophia och Adam.

FÖDD OCH UPPVUXEN: Född i Bromma, uppvuxen på Sveriges ambassad i Helsingfors där pappa var pressattaché. Nummer fem i en syskonskara på sex barn.

FÖRÄLDRAR: Brita Lindqvist (avled 1991, 82 år gammal). Eric Lindqvist, generalkonsul (avled 1979, 75 år gammal).

UTBILDNING: Studentexamen i Helsingfors, avbrutna studier i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

KARRIÄR: Stockholms- Tidningen, Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, Aftonbladet-korrespondent i Prag 1968, Paris 1969 och Beirut 1970, frilanskorre för bland andra Expressen i Hongkong och Bangkok 1973-76. Anställd Expressen från 1975 och dess korre i Kairo 1976-78. SVT:s Asienkorrespondent i Tokyo 1981-84, Sveriges Radios korrespondent i Paris (1984-89), frilans i Madrid 1989-91. Frilans i Paris igen från 1991. Tv-serien ”Hermans historia” (1991-2002), bokserien ”Historien om Sverige” (1992-2006). Fick 1997 kungamedalj. Hedersdoktor vid Åbo akademi i Finland. Sommarvärd i P1 (1981, 1985, 1987, 1988, 1989, 1992 och 2009).

Men under måndagens firande var det annorlunda. I tåget såg han, förutom polska och ungerska, nu även svenska flaggor vaja bland de högerextrema – vilket fick honom att se rött. 

”Jag blev ursinnig”

– Vi rusade fram och skrek ”dra åt helvete, åk hem jävla nazister” och då blev vi omringade av dem, säger han till Aftonbladet.

För Expressen berättar han vidare:

”Då de riktiga nazisterna med gröna flaggor dök upp höjde vi rösten”, skriver han i ett mejl till Expressen.

Tumult uppstod när allt fler människor anslöt till platsen, och de högerextrema försökte släpa bort Liliana Komorowska Lindqvist mitt på gatan, skriver Aftonbladet. 

”De bar i väg Liliana. Jag blev ursinnigt och slog henne fri”, skriver han till Expressen och fortsätter:

”Det var jag som slog- inte dom. Det var snarare vi som angrep dem, inte dom som angrep oss.”

Herman Lindqvist förtydligar för Expressen att inga svenska nazister deltog i handgemänget. Liliana Komorowska Lindqvist skriver:

”Det blev tumult, deras funktionärer bar bort mig, någon slet bort mina glasögon och slängde dem till marken. Herman blev galen och började slå funktionärerna med kameran.”

Efter en stund lyckades paret slita sig bort från folkmassan och demonstrationen. 

”Glasögonen klarade sig mirakulöst, Herman lugnade ner sig och vi kunde gå därifrån med hedern i behåll.”, skriver Liliana Komorowska Lindqvist.

Herman om livet med Liliana

Sedan flera år tillbaka är paret bosatt i en lägenhet i Warszawa. 2017 berättade Herman Lindqvist om livet i Polen för Expressen. 

– Det finns en del likheter mellan människor i sättet att vara, i kulturen. I Polen är man artig på samma sätt som i Frankrike. Man duar inte, man håller upp dörren, man kan fortfarande kyssa damer som man träffar på handen. Mentaliteten är sådan att man inte riktigt litar på auktoriteter och vägskyltar. 

Herman och frun Liliana träffades när Herman fortfarande var gift med Birgitta Lindqvist.
Foto: OLLE SPORRONG

Hit flyttade de efter att de gift sig 2015 – efter en inte helt odramatisk period. När paret träffades var Herman Lindqvist fortfarande gift med Birgitta Lindqvist, frun sedan 35 år tillbaka. 

– Hela mitt liv har varit fullt av dramatiska ögonblick där man måste ta språnget, fatta beslut och förändra saker, gå ett steg längre än vad man har gjort förut. Det var inte så himla dramatiskt för mig som det var för omgivningen. Det var det enda logiska just då. Jag ångrar det inte för en sekund och vi är väldigt lyckliga, sa han för två år sedan. 


Rättelse: I en tidigare version stod det att Herman och Liliana gick i demonstrationståget. Korrekt är att paret stod vid sidan om och protesterade.Herman Lindqvist om första mötet med frun

Kärlek vid första ögonkastet: ”Det sa 'dong' på en gång”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.