Herman Lindqvist: Flytta hem eller avgå

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Image Press / Barcroft Med Photo

Författaren Herman Lindqvist gick till nytt angrepp mot kungahuset efter att namnet på prinsessan Madeleines dotter tillkännagivits.

Han tycker att Madeleine borde flytta hem eller avgå.

- Om Madeleine är seriös och verkligen vill sitt barns bästa, i svensk historia, så ska hon självklart låta flytta henne till Sverige, annars kan hon ju lika gärna avgå direkt, säger han i "Studio Ett".

När det stod klart att prinsessan Victorias dotter skulle heta Estelle sa Herman Lindqvist att namnet lät som en nattklubbsdrottning. Sedan har Victorias tidigare historielärare fortsatt med uttalanden om prinsessan Madeleine och Chris O'Neill och sagt att deras förlovning nog håller till bröllopet, men sedan "börjar det svaja och knaka".

Och nu fortsätter historikerna med sina vassa kommentarer.

Upprörd hovexpert

I en intervju i Sveriges Radios "Studio Ett" frågade reportern om Herman Lindqvist trodde att Madeleine skulle flytta hem nu. Frågan kom på tal eftersom hovet menar att Leonore Lilian Maria, som prinsessan ska heta, behöver gå i svensk skola och uppfostras inom riket för att tillhöra successionsordningen. Då svarar Lindqvist:

- Det får vi ju se, det vet vi ju ingenting om. Men om Madeleine är seriös och verkligen vill sitt barns bästa, i svensk historia, så ska hon självklart låta flytta henne till Sverige, annars kan hon ju lika gärna avgå direkt.

Hovexperten Sten Hedman blir upprörd över Herman Lindqvists uttalande:

- Det som han säger är måttlöst överdrivet. Madeleine är en prinsessa som är nummer fem för att få överta den svenska tronen. Det är inte hennes problem att flytta hem, utan problemet verkar snarare ligga hos Herman Lindqvist. Jag blir ganska trött på honom, säger Hedman.

Tycker han ska sansa sig

Hedman tycker att Lindqvist ska sansa sig och försöka se positivt på saker i stället.

- Det finns inga rimliga proportioner att säga en sådan sak som Herman gör. Han spänner bågen för högt.

Men den här gången verkade i alla fall Herman Lindqvist godta namnet som makarna valt.

- Det är ett trevligt namn. Det markerar just Madeleines... att hon står vid sidan om, att hon lever sitt eget liv, säger han i "Studio Ett".

"Alla kan inte heta Lisa"

Han fortsätter:

- Det är vackra svenska namn, men inte särskilt kungliga, men den här flickan kommer ju aldrig bli drottning av Sverige så det spelar inte så stor roll... Men det är vackra fina namn, jag tycker mycket om dem. De påminner om Evert Taube och vackra svenska sommarkvällar.

Överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister säger att hovet klarar sig bra utan att rådfråga Herman Lindqvist om namnet i förväg. Hon tycker att namnet ligger i tiden.

- Det är lite inne i dag att ha lite ovanliga namn. Alla kan inte heta Pelle och Lisa, säger hon.

- Ni minns hur förvånade vi blev över namnet Estelle. Vi blev förvånade nu också, men man vänjer sig vid allt, säger hon.

Expressen har varit i kontakt med Herman Lindqvist, som har valt att inte uttala sig vidare.

Så säger Lindqvist om prinsessorna

Om Madeleine är seriös och verkligen vill sitt barns bästa, i svensk historia, så ska hon självklart låta flytta henne till Sverige, annars kan hon ju lika gärna avgå direkt.

Herman Lindqvist om han tror att Madeleine flyttar hem med barnet så hon kan tillhöra successionsordningen.

Vackra svenska namn, men inte särskilt kungliga, men att den här flickan kommer ju aldrig bli drottning av Sverige så det spelar inte så stor roll...

Herman Lindqvist om valet av namn på den nyfödda prinsessan.

Nä, det är ett helt privat namn. Det markerar just Madeleines... att hon står vid sidan om, att hon lever sitt eget liv.

Herman Lindqvists svar när SR:s reporter säger att namnet väl finns i några europeiska kungahus.

Hermans kungliga blåsväder

Herman Lindqvist, tidigare kronprinsessan Victorias lärare i historia, kom i rejält blåsväder för två år sedan när Estelle föddes. Han kommenterade den nyfödda prinsessans namn med att det lät som namnet på en nattklubbsdrottning. Enligt uppgift blev kronprinsessan ledsen när hon läste kommentaren.

Nyligen dömde Herman ut prinsessan Madeleines och Chris O'Neills kärlek.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.