Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Herman Jalizada dömd – planerade att döda sina rivaler

Följ senaste nytt i Expressens livesändning.
Den 34-årige mannen sköts ihjäl på Hotel Fridhemsplan i Stockholm förra året, utan Herman Jalizadas plan genomförts.
Foto: Janne Åkesson / Swepix

Herman Jalizada, 25, leder den nya falangen av Östberganätverket. 

Nu har han dömts till 9,5 års fängelse för förberedelse till mord på en ”kapten” och en annan gängledare i Östbergsnätverket. 

Båda mördades utan att hans planer genomfördes – en på ett hotell på Fridhemsplan och en i Haninge.

På ena sidan av konflikten står de som är lojala med den gamla falangen i Östbergnätverket. På den andra sidan står de som lierat sig med rivalerna i Bredängsnätverket. Konflikten utbröt 2019 då pengar från en kokainförsäljning skulle fördelas – och de interna striderna har fortsatt efter det. 

Ledaren för den nya falangen i Östberganätverket är sedan 2019 25-årige Herman Jalizada.

Herman Jalizada är dömd till nio års fängelse för förberedelse till mord.
Foto: Polisen

I tingsrätten dömdes han till nio års fängelse för att ha förberett mordplaner på två personer inom Östberganätverkets äldre ledarskikt – en ”kapten” och en annan rivaliserande gängledare. Mord som redan utförts när Herman Jalizada nu dömdes.

– Jag är nöjd med resultatet. Tingsrätten har delat vår bedömning att han är gängledare i nya Östberganätverket, säger åklagare Daniel Jonsson.

I hovrätten skärptes straffet till 9,5 års fängelse.

Sköts när han klev ut ur hiss

En av personerna som Herman Jalizada har planerat ett mord på är den 34-årige mannen som sköts ihjäl på Hotel Fridhemsplan på Kungsholmen i Stockholm i december i fjol. Han är en av fyra bröder som har funnits i Östberganätverkets kärna.

34-åringen levde med skyddade uppgifter och hade bott på hotellet i flera dagar.

Enligt Expressens uppgifter väntade skytten på mannen i hotellreceptionen. Han ska ha varit mörkklädd, burit munskydd och suttit i ett hörn av lobbyn, till synes avslappnad och lugn med en laptop i knät och en påse vid sig.

När hans måltavla – den utpekade gängledaren för Östberganätverket – kom ut ur hissen drog han sitt vapen, gick fram till offret och sköt ihjäl honom. Ingen har ännu gripits för mordet.

Herman Jalizada planerade enligt domen att döda en man – som senare sköts till döds på Fridhemsplan i Stockholm.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Herman Jalizada döms även för att ha planerat ett mord på en annan högt uppsatt ledare i det gamla Östberganätverket – en 27-årig man som hade rollen som ”kapten” i Östberganätverket. 27-åringen sköts till döds på öppen gata i Haninge den 25 augusti i år. 

I utredningen mot Herman Jalizada – där han senare dömdes – lyfter åklagaren fram chattar där det framgår att gängledaren redan på sensommaren 2020 allierat sig med rivalerna i Bredängsnätverket – i syfte att döda 34-åringen och 27-åringen. 

– Vi tycker att domen är felaktig och kommer överklaga. Tingsrätten har kommit fram till fel slutsats, säger Herman Jalizadas försvarsadvokat Ersin Aziman.

ÖSTBERGANÄTVERKET – DETTA HAR HÄNT

Östberganätverket är enligt polisen ett kriminellt nätverk med bas i förorten Östberga i södra Stockholm. I den innersta kärnan av nätverket har det funnits fyra bröder. Tre av dem har skjutits till döds. Den fjärde sitter i fängelse för grovt narkotikabrott.

2013 hamnade nätverket i konflikt med det kriminella Bredängsnätverket i samband med att ett kokainparti försvann. Konflikten är en av Stockholms blodigaste och sedan starten har polisen kopplat flera mord och mordförsök till konflikten.

2019 uppstod en internkonflikt i Östberganätverket, enligt uppgifter på grund av hur pengar från kokainförsäljning skulle fördelas. En yngre falang, ledda av 25-årige Herman Jalizada, bröt sig loss och hamnade i konflikt med ledarskiktet.

2020 mördades Herman Jalizadas bror. Mordet är ouppklarat men flera personer med koppling till Östberganätverket misstänktes inledningsvis. Två av de som misstänktes i utredningen – en 17-åring och en 18-åring – mördades kort därefter. Morden är ouppklarade.

I december 2021 mördades den 35-årige ledaren för Östberganätverket. Han sköts ihjäl på Hotel Fridhemsplan på Kungsholmen i Stockholm i december i fjol.

I augusti 2022 mördades en 27-årig man som stått ledaren väldigt nära. Han har haft rollen som ”kapten” i Östberganätverket.

I september 2022 åtalas Herman Jalizada för att organiserat mordplaner mot ledaren och 27-åringen i början av 2021. Enligt utredningen har han allierat sig med Bredängsnätverket i mordplanerna.

I november 2022 dömdes Herman Jalizada till nio års fängelse för förberedelse till mord, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Utsattes för mordförsök 2016

Herman Jalizada har ett långt brottsregister och har sedan tonåren befunnit sig i den kriminella miljön, enligt Kriminalvården som 2019 gjorde en personutredning på 25-åringen. 

2016 utsattes Herman Jalizada själv för ett mordförsök. Enligt Kriminalvårdens utredning berättar han själv att två personer sköt honom. Han levde en tid efter det med skyddad identitet.

Fyra år senare, 2020, mördades Jalizadas egen bror. Brodern, som var i 30-årsåldern, dog efter en skjutning i området Liseberg i Älvsjö i södra Stockholm. Han ska ha lurats dit för ett möte, enligt uppgifter i polisutredningen, och mördades med flera skott.  

En 18-årig man – vid tillfället 17 – åtalades för medhjälp till mordet. Enligt åtalet ska han ha lockat Herman Jalizadas bror till mötet. Även Heman Jalizada stod med som målsägande i åtalet.

Men bara en halv månad efter att åtal väckts sköts den 18-årige mannen ihjäl i Skärholmen i södra Stockholm. Mannen var välkänd av polisen och en del av den innersta kretsen av våldsamma Östberganätverket, erfar Expressen. Mordet är inte uppklarat. 

Östberga-ledaren mördad på hotell – tredje döda brodern

Uppgifter: Väntade i lobbyn med en påse och dator.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.