Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Herbert och Gudrun har levt ihop i 50 år – nu särar kommunen på paret

Herbert Dahl, 86, och Gudrun Hägglund, 94, har levt tillsammans i närmare 50 år. Nu tvingas de bo fem mil från varandra.Foto: PRIVAT

De har levt ihop i närmare 50 år.

Men nu har Gudrun Hägglund, 94, och Herbert Dahl, 86, tvingats fem mil från varandra för att kommunen skurit ner antal platser på äldreboendet – något Länstidningen Östersund berättat om.

– Man får inte behandla äldre människor på det här viset, säger Herberts dotter Lena Dahl Jämtgård till Expressen.

På 1970-talet blev Gudrun Hägglund, 94, och Herbert Dahl, 86, ett par. De har därefter bott ihop i närmare 50 år i Stugun i Ragunda kommun i Jämtland.

När Herbert i vintras blev sjuk fick de båda flytta till ett korttidsboende. Herbert blev därefter frisk och fick flytta hem. Men inte Gudrun som lider av en demenssjukdom tvingades stanna kvar.

– Han kunde inte ta hand om henne. Men han gjorde så gott han kunde plus att vi anhöriga ställde upp. Till slut gick det dock inte längre, säger Lena Dahl Jämtgård, dotter till Herbert.

Sökte plats på äldreboendet

Därför sökte anhöriga till paret plats till Gudrun på äldreboendet Bergegården i Stugun. Detta för att Gudrun och Herbert skulle kunna bo så nära varandra som möjligt. 

I  maj i år kom ett avslag från kommunen, som beslutat skära ner på platserna på Bergegården, vilket Länstidningen Östersund var först att rapportera om. 

I stället skulle Gudrunflytta till äldreboendet i Hammarstrand, som ligger cirka fem mil bort.

 Där bor hon nu – långt från sin älskade Herbert.

– Det innebär tio mil för min pappa att köra fram och tillbaka. Hon vill att han ska vara där ofta och han försöker två gånger i veckan, men snart blir det halt ute, säger Lena Dahl Jämtgård.

– Man märker hon glad hon blir när pappa är där, och hur ledsen hon känner sig när han måste åka därifrån. Gudrun får för lite stimulans och blir sämre och sämre.

Dottern: ”Finns två lediga rum”

Lena Dahl Jämtgård hävdar att det finns två lediga rum på Bergegården. Därför kan hon inte förstå varför kommunen beslutat som den gjort.

– De har varit egna företagare och har betalat skatt i hela sitt liv. De aldrig utnyttjat något, de har aldrig haft hemtjänst eller något annat. Så här ska man inte behandla människor under sin sista tid i livet, äldre människor är värda mycket mer än så.

Om Gudrun hade fått en plats på äldreboendet Bergegården hade Herbert bara haft 75 meter att ta sig –  stället för tio mil tur och retur.

Lena Dahl Jämtgård har, tillsammans med Gudruns son Stig, överklagat Gudruns placering till förvaltningsrätten.

Politikern: ”Alltid risk att någon kommer i kläm”

Lennart Skoog, (S), är ordförande i sociala utskottet i Ragunda kommun. Han förklarar, enligt Länstidningen Östersund, att politikerna har ställt sig bakom beslutet att sära på Herbert och Gudrun. 

Dessutom handlar det om skicket på rummen menar Lennart Skoog. Enligt honom uppfyller de inte Socialstyrelsens krav. Det finns alltid risk att någon kommer i kläm, menar han.

– Jag har full förståelse för Herberts reaktion, men tyvärr så är det så att vi i det här fallet har behövt göra så här. Det finns alltid risk att någon kommer i kläm, säger Lennart Skog till tidningen.

Dottern ser en ljusning nu

När Expressen pratar med Lena Dahl Jämtgård, menar hon att hon nu ser en ljusning – efter att tidningar och tv rapporterat om fallet.

– Det är ett nytt styre i kommunen efter valet. Och det känns som att de tagit åt sig av allt som skrivits om Herbert och Gudrun. 

I inslaget på SVT Nyheter meddelar kommunen att man förhoppningsvis ska hitta en lösning åt Gudrun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.