Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Henrys son blev huggen i halspulsådern

Henrys son var en av de som skadades i den hemska attacken i Vetlanda.
Henry fick onda aningar när han förde om knivdåden i centrala Vetlanda.
Foto: SVEN LINDWALL
Sju personer skadades i knivattacken.
Foto: Fredrik Sjöshult

VETLANDA. Henry, 89, fick onda aningar när han hörde om knivattackerna i Vetlanda.

Sedan fick han det overkliga beskedet.

Hans son låg i respirator efter att ha knivhuggits i halspulsådern.

– Det var hemska timmar, säger Henry.

Henry Söderlund, 89, är änkling och bor ensam i den röda villan i stadsdelen Östersand i Huskvarna, staden där han bott sedan han kom till Sverige från Finland 1954.

Hans ena, som är i 60-årsåldern, bor kvar i Vetlanda. De brukar ses ett par gånger i veckan och talar dagligen i telefon.

Men i onsdags eftermiddag fick han inte kontakt med sonen. Samtidigt fick Henry höra om våldsdåden som inträffat i Vetlanda. Han blev orolig eftersom sonen ofta brukar promenera längs de stråk där brottsplatserna låg.

– Han går just de rundorna. Det slog mig med detsamma när jag fick veta vad som hade hänt, att han kunde vara drabbad, säger Henry Söderlund.

Henrys onda föraningar besannades. Det var svårt att få information, men efter lång ovisshet fick Henry beskedet att hans son var ett av de sju offren.

– Det kändes, kan jag säga dig. Vi har haft en väldigt nära relation i alla år. Och så kommer detta, som en chock. Nej, det var hemskt. Det var hemska timmar.

Förbättrad prognos

Sonen hade blivit huggen i halsen. Hans halspulsåder skadades och han fördes i ambulans till Ryhovs sjukhus i Jönköping där han blev inlagd på intensiven. Läget var kritiskt. 

– De fick sätta honom i respirator där. Men det har blivit bättre och bättre hela tiden, så det verkar ju gå vägen.

Ett par timmar efter intervjun med Expressen fick Henry Söderlund tala med sonen i telefon för första gången efter knivattacken. Sonen mådde då efter omständigheterna väl men hade litet svårt att tala på grund av skadan i halsen.

Gärningsmannen angrep sju män med sin kniv på fyra olika platser i centrala Vetlanda innan han greps på en femte plats. Henry Söderlund har inte fått veta var hans son blev attackerad. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.