Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Henrik Vinge tar över som vice partiordförande för SD

Henrik Vinge tar över som vice partiordförande för Sverigedemokraterna. Julia Kronlid petas från posten.
Henrik Vinge tar över som vice partiledare i SD, berättar han i Direkt med Niklas Svensson i Expressen TV.Foto: Jonathan Othen / Sverigedemokraterna
Jimmie Åkesson på Expressens redaktion i april.Foto: Anna-Karin Nilsson / Expressen / Anna-Karin Nilsson
Julia Kronlid petas från posten som vice partiledare i SD.Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

I Expressens nyhetsprogram ”Direkt med Niklas Svensson” berättar Sverigedemokraternas Henrik Vinge att han tar över som vice partiordförande.

Nuvarande person på posten, Julia Kronlid, petas.

– Man har sett över hur vi ska bygga laget inför valet 2022, säger Vinge i programmet. 

2014 klev Henrik Vinge ut från Stockholms universitet som färdig jurist. Sedan dess har hans karriär inom Sverigedemokraterna gått spikrakt uppåt.

Redan 2015 blev han presschef för partiet, och 2018 utsågs han till integrationspolitisk talesperson. 

I mars tidigare i år aviserades att Henrik Vinge tar över veteranen Mattias Karlssons uppdrag som SD:s gruppledare i riksdagen. Expressens statsvetare Jenny Madestam kommenterade nyheten på följande vis:

– Henrik Vinge är en storstadsfigur som är utbildad jurist och arbetat på advokatbyrå, och som är jämförelsevis ung och tydlig med en konservativ profil, alltså borgerligt orienterad. 

Tar över efter Julia Kronlid

Nu blir Henrik Vinge alltså även vice partiordförande för Sverigedemokraterna, något han avslöjar i Expressens nyhetsprogram ”Direkt med Niklas Svensson”. 

Vinge berättar att partiet ”bygger om laget” inför valet 2022, som han beskriver som ett ödesval.

Programledare Niklas Svensson frågar hur det känns att stå beredd att ta över partiet om Jimmie Åkesson skulle avgå.

– Jag tror inte att det är aktuellt över huvudtaget. Jag hoppas och tror att han ska fortsätta under en lång tid. Vi har varit glada för honom länge och hoppas att han vill fortsätta så länge som möjligt, säger Henrik Vinge och fortsätter:

– Jag har inte hunnit reflektera så mycket kring det. Jag upplever inte det som en aktuell fråga. Jimmie är den bästa partiledaren som finns.

Vinge tar över posten efter Julia Kronlid.

”Jag upplever att jag fortsatt har fullt förtroende från partiledningen, men har i samförstånd med dem och valberedningen landat i den här lösningen för att bland annat ge mig större möjlighet att få mer tid till mina övriga viktiga uppdrag - särskilt mina politiska uppdrag, där sjukförsäkringen är högt prioriterad för mig”, skriver hon i en kommentar till Expressen.

”Samtidigt är jag också mamma till tre barn och behöver se över mina uppdrag för att också få mer tid till något av det viktigaste som finns - att vara mamma. Samtidigt har det funnits en stark önskan om att ha mig kvar i presidiet, så jag fortsätter med glädje vara en del av detta som andre vice ordförande”, fortsätter Julia Kronlid.

Därför lämnade Mattias Karlsson

I en intervju med Expressen i slutet av oktober berättade Mattias Karlsson att han successivt har lämnat över gruppledarrollen till Vinge, då han själv i stället fokuserar på ideologiskt arbete, internationell politik och lanseringen av en konservativ tankesmedja.

Mattias Karlsson uttryckte att han inte anser att han är rätt man för jobbet, bland annat på grund av utbrändheten under valrörelsen 2018. Expressens statsvetare Jenny Madestam sa i våras ”att med Karlsson faller en person bort som var en självklar efterträdare” till Jimmie Åkesson.

– Jag vill verkligen inte. Jag skulle inte må bra av det, och eftersom jag inte vill och inte skulle trivas med det, tror jag inte att jag skulle vara bäst lämpad för jobbet, sa Mattias Karlsson till Expressen om att ta över som partiledare.

David Baas om förändringen i SD-toppen:

David Baas:

Åkessons ord om att bli statsminister

SD fortsätter skörda framgångar i opinionsmätningar och ledaren Jimmie Åkesson är redo att anta statsministerposten, sa han nyligen i SVT:s ”Morgonstudion”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.