Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Henrik dömdes för grov misshandel

IT-ansvarige Henrik, 37, anklagades för synnerligen grov misshandel av sina tvillingsöner. Därmed fick Henrik och frun Madeleine, 38, se sina tre barn omhändertagna av socialtjänsten.
"Allt talar mycket starkt för att skadorna tillfogats genom yttre våld", intygade barnläkaren Gabriel Otterman.Foto: Sven-Olof Ahlgren

IT-ansvarige Henrik, 37, anklagades för synnerligen grov misshandel av sina tvillingsöner.

"Allt talar mycket starkt för att skadorna tillfogats genom yttre våld", intygade barnläkaren Gabriel Otterman.

Därmed fick Henrik och frun Madeleine, 38, se sina tre barn omhändertagna av socialtjänsten.

- Jag var isolerad och satt med restriktioner i häktet. Extremt jobbigt. Har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv. Vidrigt, säger Henrik.

Han dömdes i tingsrätten i augusti 2014 för grov misshandel vilande på utlåtandet från barnskyddsteamet. Professorn i rättsmedicin, Ingemar Thiblin, och professorn i barnhälsa, Ulf Högberg, hade dock en annan bedömning. På grund av tvillingfödsel och för tidig födsel hade sönerna haft ett försvagat skelett. Det kunde förklara skador på bland annat revben och lårben. Hovrätten kom till en ny bedömning:

Han hade varit klantig.

"Troligare orsak till hans handlande är enligt hovrätten att han på grund av stress och trötthet inte förmått att avväga styrkan i sitt handlande på ett riktigt sätt".

Skulle göra magmassage

Det är också klarlagt att föräldrarna ordinerats att utföra magmassage på sönerna, där bland annat böjning av benen upp mot magen ingår.

Henrik dömdes till villkorlig dom för vållande till kroppsskada för lårbensfrakturerna på en av sönerna.

- De säger egentligen att jag skulle ha förstått att det fanns en benskörhet. Men hur skulle jag förstått det?

Tvillingsönerna omhändertogs enligt LVU under två månader.

- Dottern kom tillbaka efter några dagar bara. Grabbarna var vi tvungna att vända oss till förvaltningsrätten i Linköping för att få tillbaka. Men de dömde ut socialtjänstens utredning omgående.

Henrik är kritisk till agerandet från barnläkaren som han menar var ointresserad av alternativa förklaringar.

- De anklagar föräldrar för barnmisshandel på en ovetenskaplig grund och gör inte ordentliga utredningar av bakomliggande orsaker till frakturer.

- Barnskyddsteamet sätter sig dessutom över rättssystemet och tar sig an rollen som polis, åklagare och socialsekreterare. De pekar ut gärningsmannen och begär att barn ska omhändertas. I vårt fall så hade han bestämt sig från första början att det handlade om misshandel och att jag var skyldig.

Lyckades övertyga alla andra

Henrik och frun Madeleine lyfter fram de långtgående konsekvenser som barnskyddsteamens slutsatser får i flera led.

- Otterman var övertygad och lyckades övertyga alla andra, säger Madelene.

Den som drabbas av en felaktig diagnos kan fastna i ett spindelväv av åtal, rättsprocesser, omhändertagna barn och slutligen en hård kamp mot de sociala myndigheterna för att få tillbaka barnen.

Paret har JO-anmält socialtjänsten som de menar byggt omhändertagandet på lösa påståenden. Socialtjänsten ville bland annat att inte närmare redovisa vilket beslutsunderlag som fanns när de ansökte om att omhänderta barnen.

- Socialtjänsten får ju till sig från sjukvården att barnen är skadade och gör allt för att hitta fel för att kunna motivera omhändertaganden, säger Madelene.

Uppsala landstings jurister har också inlett en granskning av Gabriel Ottermans rättsintyg i Henriks och Madeleines fall.

Otterman vill inte kommentera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.