Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Henrik, 27, dödförklarad – efter vännens olycka

Den 10 oktober avled två personer i en trafikolycka i Vreta.
Henrik Johansson blev dödförklarad av misstag.Foto: Privat
Två personer dog i den allvarliga trafikolyckan i Vreta.Foto: Stefan Reinerdahl
Henrik var död i nio dagar i Skatteverkets register.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Henrik Johanssons kompis avled i en allvarlig bilolycka för mindre än två veckor sedan.

Men i stället var det han som blev dödförklarad.

– Hos Skatteverket har jag varit död i tio dagar, säger han till Expressen.

Den 10 oktober avled två personer i en trafikolycka i Vreta. En av dem var en man i 20-årsåldern som var nära vän till Henrik Johansson, 27.

– Jag åkte dit så fort jag fick höra om olyckan och jag var framme två minuter innan räddningstjänsten. Sen blev jag förhörd av polis och fick legitimera mig, säger Henrik.

Stannades av polis

Bara några dagar senare blev Henrik stannad av polis när han var ute och körde sin bil – det var då han fick det chockartade beskedet att han var dödförklarad.

– Polisen trodde först att jag körde en stulen bil och använde mig av falska ID-handlingar då jag stod registrerad som död. Det kändes väldigt kränkande. Jag har ju inte hunnit smälta att min kompis är död.

Till slut fick Henrik poliserna på sin sida och under måndagen uppdaterades uppgifterna hos Skatteverket så att han inte längre är registrerad som avliden. Men på grund av felet måste han skaffa nytt betalkort och nya försäkringar.

”Den mänskliga faktorn”

Någon förklaring till hur felet kunde uppstå har han inte fått, men enligt Skatteverket är det troligtvis sjukvårdspersonalen som rapporterat in dödsfallet fel.

– Det är den mänskliga faktorn. Det händer att läkare skriver fel personnummer men det rättas upp väldigt snabbt, det får inte ske egentligen för det kan ju drabba den som lever väldigt hårt, säger en handläggare på Skatteverket till Expressen.

Henrik är glad över att felet åtgärdats men han är mycket kritisk till hur ärendet hanterats av polisen och Skatteverket.

– Det är polisen som haft all kontakt med Skatteverket, jag har inte fått en riktig förklaring. Det känns som att de vill sopa ärendet under mattan så snabbt som möjligt, säger han.

Räddningstjänsten: Så ska du agera vid en trafikolycka

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.