Henrik, 22, tog vanlig medicin – hittades död

Henrik hittades död i sin säng efter att ha tagit hostmedicinen Cocillana-etyfin.
Foto: Privat
Henrik hade precis fått ett drömjobb i köket på Ikea i Umeå.
Foto: Privat

Den besvärliga rethostan gav sig inte och han fick en vanlig hostmedicin utskriven av läkare.

Men Henrik Norman, 22, tog för stor dos av medicinen – och avled.

Nu varnar hans pappa för det dödliga läkemedlet.

– Jag hittade honom död i sängen. Varför skriver man ut så stora doser, säger Christer Norman.

Livet var på topp för 22-årige Henrik Norman från Örnsköldsvik i februari 2016 – han hade precis fått ett drömjobb i köket på Ikea i Umeå och skulle snart flytta in i egen lägenhet.

Men som många andra hade han dragit på sig en förkylning i början av februari och rethostan vägrade släppa. Henrik Norman gick till vårdcentralen och en läkare skrev ut recept på den vanliga hostmedicinen Cocillana-etyfin till honom, förhoppningen var att hinna bli frisk till internutbildningen vid Ikea i Västerås några dagar senare.

– Han ville inte missa utbildningen och ville vara pigg till den, säger pappa Christer Norman.

Under helgen åkte han till Stockholm för en weekendresa samtidigt som Henrik stannade hemma i sin pappas bostad i Örnsköldsvik för att kurera sig.

– Jag kom hem tidigt på måndagsmorgonen för att köra honom till tåget, men då hittade jag honom död i sängen, säger Christer Norman.

En av familjens sista bilder på Henrik.
Foto: Privat

Händelsen anmäld till Ivo

Bredvid sängen stod den halvliter stora flaskan med hostmedicin som Henrik fått utskriven, omkring tre deciliter var uppdruckna.

– Han drack så mycket hostmedicin så det blev för mycket för kroppen och andningen slutade fungera, säger Christer Norman.

Obduktionen visade senare att Henrik Norman avled på grund av för stor dos Cocillanaetyfin. Pappa Christer Norman har anmält händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, och vill nu varna andra för att se upp med den starka hostmedicinen:

– Henrik är ju borta och det får jag lära mig att leva med, men jag hoppas att ingen annan åker dit på samma sak.

Han är kritisk till att hostmedicinen skrivs ut i halvliterstora flaskor, då man vet att det kan vara farligt att överdosera medicinen.

– Man ska ju bara ta max fyra centiliter om dagen, då behöver man inte så stora flaskor. Jag hoppas att de ändrar rutinerna, säger Christer Norman.

Hostmedicinen Cocillana-Etyfin. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Innehåller morfin

Hostmedicinen Cocillana-etyfin innehåller morfin, vilket gör att den i små mängder lindrar hosta. En vuxen person bör ta max tio milliliter medicin fyra gånger om dagen, till skillnad mot de sammanlagt tre deciliter som Henrik Norman tog.

Anna Landgren, läkare på Giftinformationscentralen, är inte överraskad av de dödliga konsekvenserna hostmedicinen fick på Henrik Norman.

– Morfin dämpar hostan men överdoserar man medicinen dämpar den även andningen, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.