Henrik hittades död i sin säng efter att ha tagit hostmedicinen Cocillana-etyfin. Foto: PrivatHenrik hittades död i sin säng efter att ha tagit hostmedicinen Cocillana-etyfin. Foto: Privat
Henrik hittades död i sin säng efter att ha tagit hostmedicinen Cocillana-etyfin. Foto: Privat
Henrik hade precis fått ett drömjobb i köket på Ikea i Umeå. Foto: PrivatHenrik hade precis fått ett drömjobb i köket på Ikea i Umeå. Foto: Privat
Henrik hade precis fått ett drömjobb i köket på Ikea i Umeå. Foto: Privat

Henrik, 22, tog vanlig medicin – hittades död

Publicerad

Den besvärliga rethostan gav sig inte och han fick en vanlig hostmedicin utskriven av läkare.

Men Henrik Norman, 22, tog för stor dos av medicinen – och avled.

Nu varnar hans pappa för det dödliga läkemedlet.

– Jag hittade honom död i sängen. Varför skriver man ut så stora doser, säger Christer Norman.

Livet var på topp för 22-årige Henrik Norman från Örnsköldsvik i februari 2016 – han hade precis fått ett drömjobb i köket på Ikea i Umeå och skulle snart flytta in i egen lägenhet.

Men som många andra hade han dragit på sig en förkylning i början av februari och rethostan vägrade släppa. Henrik Norman gick till vårdcentralen och en läkare skrev ut recept på den vanliga hostmedicinen Cocillana-etyfin till honom, förhoppningen var att hinna bli frisk till internutbildningen vid Ikea i Västerås några dagar senare.

– Han ville inte missa utbildningen och ville vara pigg till den, säger pappa Christer Norman.

Under helgen åkte han till Stockholm för en weekendresa samtidigt som Henrik stannade hemma i sin pappas bostad i Örnsköldsvik för att kurera sig.

– Jag kom hem tidigt på måndagsmorgonen för att köra honom till tåget, men då hittade jag honom död i sängen, säger Christer Norman.

En av familjens sista bilder på Henrik. Foto: Privat

Händelsen anmäld till Ivo

Bredvid sängen stod den halvliter stora flaskan med hostmedicin som Henrik fått utskriven, omkring tre deciliter var uppdruckna.

– Han drack så mycket hostmedicin så det blev för mycket för kroppen och andningen slutade fungera, säger Christer Norman.

Obduktionen visade senare att Henrik Norman avled på grund av för stor dos Cocillanaetyfin. Pappa Christer Norman har anmält händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, och vill nu varna andra för att se upp med den starka hostmedicinen:

– Henrik är ju borta och det får jag lära mig att leva med, men jag hoppas att ingen annan åker dit på samma sak.

Han är kritisk till att hostmedicinen skrivs ut i halvliterstora flaskor, då man vet att det kan vara farligt att överdosera medicinen.

– Man ska ju bara ta max fyra centiliter om dagen, då behöver man inte så stora flaskor. Jag hoppas att de ändrar rutinerna, säger Christer Norman.

Hostmedicinen Cocillana-Etyfin. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Innehåller morfin

Hostmedicinen Cocillana-etyfin innehåller morfin, vilket gör att den i små mängder lindrar hosta. En vuxen person bör ta max tio milliliter medicin fyra gånger om dagen, till skillnad mot de sammanlagt tre deciliter som Henrik Norman tog.

Anna Landgren, läkare på Giftinformationscentralen, är inte överraskad av de dödliga konsekvenserna hostmedicinen fick på Henrik Norman.

– Morfin dämpar hostan men överdoserar man medicinen dämpar den även andningen, säger hon.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag