Henning Mankell. Foto: Niklas Svensson
Henning Mankell. Foto: Niklas Svensson

Henning Mankell på väg till Sverige

Publicerad
Uppdaterad
TEL AVIV. Författaren Henning Mankell är på väg hem till Sverige.
Expressen.se talade med honom ombord på planet efter att han suttit gripen i Israel.
- Vi är oroliga för våra vänner som är kvar i fängelset, säger Mankell till Expressens reporter Niklas Svensson.
Henning Mankell greps ombord på fartyget Sofia tidigt i går morse.
Minst nio personer dödades när hjälpkonvojen bordades.
Därefter har Mankell varit frihetsberövad.
Nu är den världskände författaren på väg ut ur Israel.

"Oroliga för våra vänner"

På tisdagen kunde Henning Mankell och riksdagsledamoten för miljöpartiet, Mehmet Kaplan, som första två svenskar från Ship to Gaza beredas plats på ett flygplan mot Europa.
De var glada och lättade båda två.
Expressen.se har som första tidning träffat och talat med Henning Mankell efter dramat på havet och frisläppandet i dag.
- Vi är oroliga för våra vänner som är kvar i fängelset, säger Mankell i den första intervjun.
Henning Mankell och Mehmet Kaplan anländer till en flygplats i Sverige.

Glad och ledsen

Mehmet Kaplans hustru Feride Kaplan säger till Expressen.se:
- Vad skönt, jättebra, då fick jag nyheten från dig. Jag vill gärna prata med honom men har inte fått göra det än. Jag är väldigt glad över att han kommer hem nu, men är fortfarande ledsen över det som har hänt. Jag är besviken över att expeditionen inte kunnat utföras och att hjälpen inte kunnat komma fram till Gaza. Man får försöka om och om igen. Nu ska jag vänta på honom hemma.

"En lättnad"

Henning Mankells förläggare Dan Israel säger att att han är "överlycklig" över att författaren och riksdagsledamoten Mehmet Kaplan är på väg hem till Sverige.
- Det är en lättnad. Det enda jag önskar nu är att alla övriga, svenskar och andra som hålls fångna, släpps så snabbt som möjligt. Jag hoppas att världssamfundet kommer fortsätta att visa sin vrede mot Israel. Glädjen över att några går fria får inte göra att vi glömmer de andra. Det finns många som ligger bra mycket risigare till än svenskarna, säger han.

"Skönt att få se en bild"

Henning Mankells son Jon Mankell säger att han är lättad över att få se Expressens bild på hans pappa.
- Jag blir jätteglad för att han är på väg hem nu. Det känns skönt att få se en bild också. Nu väntar jag bara på att få prata med honom själv. Men i och med att han är på ett plan nu borde det inte ta så många timmar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag