TILLHÖR EU-TOPPEN. Margot Wallström är vice ordförande i EU-kommissionen. Nu har hennes son Viktor, 22, fått en praktikplats i Bryssel. Foto: MAGNUS JÖNSSON
TILLHÖR EU-TOPPEN. Margot Wallström är vice ordförande i EU-kommissionen. Nu har hennes son Viktor, 22, fått en praktikplats i Bryssel. Foto: MAGNUS JÖNSSON

Hennes son fick EU-jobb

Publicerad
Uppdaterad
Viktor, 22, går i mammas fotspår. EU-kommissionären Margot Wallströms son har just börjat sin praktik på Sveriges EU-representation i Bryssel.
Inte förrän platsen var tillsatt blev släktbanden kända.
- Det gick en chockvåg här när det upptäcktes vem det var, säger Karl Skybrant, kanslichef på EU-representationen.
Vid Sveriges EU-representation i Bryssel har Uppsalastudenten Viktor Wallström, 22, precis blivit varm i kläderna. Han började strax efter årsskiftet som praktikant vid Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik, där han ska stanna vårterminen ut.

Ingen reagerade

Men när hans praktikansökan ramlade in var det ingen som reagerade på hans efternamn.
– Vi hade ingen koll på vem han var, säger kanslichefen Karl Skybrant.
När det visade sig att han var son till EU:s mäktigaste kvinna, EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström, blev förvåningen stor.
Och det var kanske tur för Viktor.
– Om det här hade varit känt från början hade det snarare varit en nackdel. Man är ju väldigt försiktig. Men nu gick det precis enligt det gamla vanliga spåret, säger Karl Skybrant.
Kanslichefen försäkrar att Viktor Wallström inte får någon särbehandling för att hans mamma är näst högsta chef i kommissionen.
– Han behandlas inte på något särskilt sätt, inte av mig i alla fall, och jag kan inte tänka mig av någon annan heller, säger han.

”Trivs bra här”

Kommissionärssonen själv upplever inte att han har behandlats annorlunda.
– Jag sökte precis som alla andra och trivs väldigt bra här, säger Viktor Wallström när Expressen når honom i Bryssel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag