Ordningsvakten Jeanette Höglund mötte en 75-årig hemlös man i Stockholms tunnelbana. Det fick henne att agera.Ordningsvakten Jeanette Höglund mötte en 75-årig hemlös man i Stockholms tunnelbana. Det fick henne att agera.
Ordningsvakten Jeanette Höglund mötte en 75-årig hemlös man i Stockholms tunnelbana. Det fick henne att agera.
Sonny, en 70-åring som fick en ny vinterjacka, höjde näven i skyn av glädje, berättar Jeanette Höglund.Sonny, en 70-åring som fick en ny vinterjacka, höjde näven i skyn av glädje, berättar Jeanette Höglund.
Sonny, en 70-åring som fick en ny vinterjacka, höjde näven i skyn av glädje, berättar Jeanette Höglund.
På en vecka fick Jeanette in 35 000 kronor i gåvor för att köpa in kläder och filtar till äldre hemlösa människor.På en vecka fick Jeanette in 35 000 kronor i gåvor för att köpa in kläder och filtar till äldre hemlösa människor.
På en vecka fick Jeanette in 35 000 kronor i gåvor för att köpa in kläder och filtar till äldre hemlösa människor.
Jeanette har shoppat sockor, vantar och mössor till äldre uteliggare genom sitt projekt "Vid din sida".Jeanette har shoppat sockor, vantar och mössor till äldre uteliggare genom sitt projekt "Vid din sida".
Jeanette har shoppat sockor, vantar och mössor till äldre uteliggare genom sitt projekt "Vid din sida".

Hennes möten med hemlösa ändrade allt

Publicerad

Ordningsvakten Jeanette Höglund från Hökarängen mötte en 75-årig man en natt i Stockholms tunnelbana. Han berättade att hans fru hade dött och att han sov i trappuppgångar "för att inte besvära sina barn".

Det fick Jeanette att bestämma sig.

– Jag kunde inte se det här längre. Jag måste göra något, säger hon.

Nu driver Jeanette Höglund, 47, projektet "Vid din sida" som ska se till att gamla, hemlösa människor antingen lotsas till ett ställe att sova på eller åtminstone får varma kläder och liggunderlag om de sover utomhus.

– Jag jobbar som ordningsvakt i tunnelbanan. Jag ser mycket varje dag, hemlösa och tiggare. Pensionärer som gräver i papperskorgar, går i tofflor, knappt har några kläder på kroppen, berättar hon.

Men det var mötet i Stockholms tunnelbana, med 75-åringen som förlorat sin fru, som förändrade allt.

– Jag frågade vad han gjorde där mitt i natten, och det han berättade gjorde mig så ledsen. Han var uteliggare "för att inte besvära sina barn"…

Säckar med kläder

Med hjälp av en grupp på Facebook har Jeanette Höglund på bara en vecka samlat in säckar med kläder och 35 000 kronor att köpa vinterjackor, mössor, vantar och liggunderlag för.

– Än så länge handlar det bara om Stockholm, men jag vill att det här ska bli en rörelse, den ska bli rikstäckande. Jag har redan förfrågningar från andra delar av landet.

På en vecka fick Jeanette in 35 000 kronor i gåvor för att köpa in kläder och filtar till äldre hemlösa människor.

Målet är att starta en organisation, öppna ett riktigt insamlingskonto och få det godkänt och kontrollerat. För att bara swisha pengar till ett privat mobilnummer kan kännas osäkert, även om Jeanette försöker redovisa på Facebooksidan vad som händer.

– Det handlar inte bara om att samla in kläder eller pengar. Man ska också gå fram och våga fråga: "Hur mår du?", säger hon.

Vill hjälpa äldre

Hon är medveten om att det redan finns organisationer som Situation Stockholm och Stockholms stadsmission som gör mycket för hemlösa.

– Men jag ville göra något med egna händer, åka ut och se att det gör skillnad. Jag vill hjälpa de äldre, de som byggt upp vårt land, de som kanske är dementa och har hamnat vid sidan av, säger Jeanette Höglund.

– Det ska vara äldre människor, och jag sponsrar inte tiggeri. Men ser jag en gammal uteliggare struntar jag fullständigt i om det är en norsk eller svensk eller rumän, säger hon.

Jeanette Höglund och hennes gäng av volontärer har redan varit ute några nätter och delat ut vinterjackor och mössor. Sonny, en hemlös man i 70-årsåldern, höjde vänsternäven i segergest när han fick sin nya varma jacka, och Jeanette berättar:

– Jag satt med tårar i ögonen i bilen efteråt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag