Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Hennes möjligheter är mikroskopiska"

Ingenting talar för att Marine Le Pen tar hem franska valets andra omgång i majFoto: Michel Spingler / AP TT NYHETSBYRÅN
Det mesta tyder på att Emanuelle Macron blir landets nästa presidentFoto: CHRISTOPHE ENA

Marine Le Pen ligger hopplöst efter i kampen om makten i Frankrike.

Nu har hon tolv dagar på sig att övertyga väljarkåren - och en nyckelgrupp som högerpopulisten Le Pen måste vinna över är de EU-kritiska vänsterväljarna.

– Le Pen erbjuder ett alternativ för alla som är skeptiska mot EU och Frankrikes roll i unionen, säger Louis Aliot, vice ordförande för Nationella fronten.

Franska presidentvalet

Här är de kommande hållpunkterna i det franska presidentvalet:

Onsdag 26 april: Resultatet i första omgången blir officiellt.

Fredag 28 april: Valrörelsen inför andra omgången börjar officiellt.

Onsdag 3 maj: Tv-debatt.

Fredag 5 maj: Kampanjerna avslutas vid midnatt. Från och med då får medier inte heller publicera opinionsundersökningar.

Söndag 7 maj: Valdagen.

Resultatet

Emmanuel Macron fick 23,8 procent av rösterna mot Marine Le Pens 21,5, enligt Reuters. François Fillon fick 19,9 procent och Jean-Luc Mélenchon 19,6 procent.

Strax efter klockan 20 på söndagskvällen släpptes siffror från Le Figaro och Sofres som visar på ett valdeltagande på totalt 78 procent i första valomgången, bland cirka 47 miljoner röstberättigade fransmän.

Det blev, som väntat, ett historiskt valresultat när fransmännen under söndagen gick till valurnorna för att rösta i den första omgången av presidentvalet.

För första gången sedan 1965 är de två stora partierna - socialisterna och de konservativa - borträknade redan innan slutstriden inleds. I stället står valet nu mellan oberoende mittenkandidaten Emmanuel Macron och högerpopulisten från Front National, Marine Le Pen.

Ur varsitt avseende blir de historiska vid en valseger. 39-årige Macron har chans att bli den yngste franske ledaren sedan Napoleon, samtidigt som Le Pen kan bli den första kvinnan att någonsin bli vald till president i republiken.

Förutsättningarna talar starkt för Macron. I första omgången fick han 23,9 procent jämfört med Le Pens 21,4. Samtidigt har flera utslagna kandidater gått ut och uppmanat sina sympatisörer att lägga sina röster på Macron i den andra omgången.

– Hennes möjligheter är närmast mikroskopiska. Nästan alla de andra kandidaterna kommer att uppmana sina väljare att antingen rösta på Macron eller rösta emot Le Pen, säger Maria Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till SvD.

 

LÄS MER: Macron och Le Pen vidare till andra omgången

 

Tolv dagars kamp

Andra omgången hålls den 7 maj.

För nederlagstippade Le Pen är tiden knapp. Kampanjandet avslutas om tolv dagar - vid midnatt den 5 maj. Innan dess måste hon övertyga den franska väljarkåren om att hon är bäst lämpad att bli landets nästa president.

Under perioden infaller två stora händelser där Le Pen har möjlighet att knipa röster. Dels i samband med att Frankrike håller stora 1 maj-demonstrationer, men även två dagar senare då de två kandidaterna ställs mot varandra i en direktsänd tv-debatt.

I ett försök att vända opinionen kan Le Pen angripa Macron på flera områden.

Macron är storstadskandidaten med en bakgrund på elitskolor, som gjort sig till mångmiljonär inom bankväsendet. Tidigare har Le Pen dömt ut honom som "pengakungen".

 

 

Le Pen är en stark motståndare till EU och invandring - diametralt motsatt EU-vännen Macron som också förespråkar en reglerad invandring. Denna skillnad var det första som Marine Le Pen poängterade efter att det stod klart att de skulle ställas mot varandra i den andra omgången, rapporterar Reuters.

 

LÄS MER: Macrons och hustruns osannolika kärlekshistoria

 

Le Pen - den erfarna kandidaten

– Det stora problemet i det här valet är den rasande globaliseringen som äventyrar vår civilisation, sa hon i sitt segertal på söndagen.

För Marine Le Pen, som befinner sig långt ut på högerkanten, kan det finnas en öppning att knipa röster som hamnade långt ut på vänsterkanten i den första omgången. Kommunistpartiets Jean-Luc Melenchon, EU-skeptiker precis som Le Pen, har hittills inte gått ut och uppmanat sina väljare att rösta på Macron.

– Le Pen erbjuder ett alternativ för alla som är skeptiska mot EU och Frankrikes roll i unionen, säger Louis Aliot, vice ordförande för Nationella fronten, till franska RTL, enligt AP.

 

 

I sammanhanget är unge Macron den oerfarne kandidaten. Han gick direkt från bankvärlden in i rollen som finansminister men han har aldrig tidigare ställt upp i allmänna val. För ett knappt år sedan steg han ur den socialistiska regeringen för att lansera en egen mittenkandidatur, och står således utan någon partiinfrastruktur som kan stötta honom.

I jämförelse är Marine Le Pen djupt förankrad i Nationella fronten, som grundades av fadern Jean-Marie Le Pen och har för egen maskin blivit utsedd till partiledare och vald in i Europaparlamentet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.