Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hennes blick är avundsvärd – och nu också prisbelönt

Lisa Mattisson i trappan till källaren till ett hemligt metamfetaminlabb i västmanländska skogarna.
Lisa Mattisson tillsammans med en av systrarna på gården i Västmanland vid reportaget om det hemliga methlabbet.
Foto: PRIVAT

Det finns mycket att säga om Årets fotograf.

Men det viktigaste fångar hon nog själv i ett av sina sms:

”Det blev bra. Men inte bättre än bra.”

Hade Lisa Mattisson plötsligt varit nöjd, då hade man blivit orolig.

Arbetshäst, social kameleont, jobbig jäkel – några ord som poppar upp när jag funderar över varför Lisa Mattisson är så framgångsrik i sitt värv.

Där är Lisa i regnkläder, troligen inne på dagens tolfte arbetstimme, bland minglande politiker och PR-konsulter i Almedalen.

Där är människan som alltid vinner förtroendet hos dem hon möter, oavsett om det är partiledare i riksdagen, ensamkommande afghaner på Medborgarplatsen eller socialt utsatta hyresgäster i en bedagad bruksort.

Där är rösten i telefonen: missnöjd med sina egna bilder eller hur de tas om hand, och hur tänkte vi förresten med rubriken?

”Vill bara att det ska bli bättre än bra!” utropar hon i ett sms dagen efter att ett reportage publicerats.

Så där ser det ofta ut, när jag i efterhand tittar igenom vår kommunikation. Vanligaste Lisa Mattisson-kommentaren: ”Det blev OK.” Näst vanligaste: ”Jag vill åka tillbaka.”

Bilder från reportaget ”Kallar sig ”sexsekt – varvar småbarnsliv med amatörporr”. Sexkollektivet Beyond Nudity leker i sandtaget utanför Ludvika.
Foto: LISA MATTISSON
Joni lämnade Holland när hon fann kärleken i Mathias från Sverige. Nu är de gifta småbarnsföräldrar.
Foto: LISA MATTISSON
Närhet och sensualitet är viktiga beståndsdelar i gruppens liv tillsammans, sex är viktigt men inte allt.
Foto: LISA MATTISSON
Lisa Mattisson vid fotograferingen av sexsekten i sanddynerna i Dalarna.
Bilder från reportaget ”Byn som S glömde”. Jan bestred vräkningen och fick till sist ett nytt kontrakt i grannhuset i Fredriksberg.
Foto: LISA MATTISSON
Jan tar sig in i lägenheten genom att kliva upp på en gammal plaststol och svinga sig över balkongräcket.
Foto: LISA MATTISSON
När slaktaren Karl Gustav ”Kalle” Nilsson röstades in i kommunfullmäktige 2018 tog Kommunisterna sitt första nya mandat i en svensk kommun på 33 år.
Foto: LISA MATTISSON

Allt detta – det hårda pannbenet, förmågan att ta folk, den höga ambitionsnivån – bidrar till slutresultatet: fotojournalistik av högsta klass. Dessa egenskaper bidrar också till att göra de reportrar hon arbetar med ännu bättre. Om hon nu inte skriver texten själv, och då gör det med ett språk som helt och hållet är hennes.

Hon är tyst som en mus när det krävs, smyger längs väggar och klättrar i tak

När nomineringarna till Årets bild offentliggjordes i förra veckan skrev hennes mesta parhäst på Expressen, reportern Anna Gullberg, på Twitter:

”Hon är tyst som en mus när det krävs, smyger längs väggar och klättrar i tak, läser av och smälter in. När man som vi ofta är i miljöer långt ifrån makt och prakt så är det nödvändigt att kunna få människor att känna sig bekväma, sedda, lyssnade på. Lisa är otrolig på det med.”

Anna Gullberg, reporter, på väg ut på reportage med Lisa Mattisson.

På torsdagskvällen kom Lisa Mattisson direkt från krigets Ukraina till Nalen i Stockholm för att hyllas som Årets fotograf. Just en sådan kväll kan det vara värt att påminna inte bara om hennes unika bildspråk utan också om den inte helt spikraka vägen hit. Så sent som för två år sedan var Lisa Mattisson i en helt annan position – pandemin hade brutit ut, och hon stod utan fotouppdrag.

För att klara försörjningen tog hon jobb som patienttransportör på Södersjukhuset, en position långt ner i den strikta sjukhushierarkin. Några månader senare publicerade Expressen hennes dagbok från SÖS, ett unikt dokument både som arbetsplatsreportage och rapport från pandemins frontlinje.

På tågstationen i Lviv brister Oksana ut i gråt. Hon har precis flytt sitt hem i östra Ukraina och nu väntar hon på tåget ut ur landet.
Foto: LISA MATTISSON
Barnhemmet i Lviv i Ukraina tar emot evakuerade barn. 23 spjälsängar finns i salen. När flyglarmen går får personal lugna barnen som tror att de ska dö.
Foto: LISA MATTISSON
Sasha, 11, går och hämtar sin fiol och spelar sin pappas favoritkompositör. Familjen samlas i ett av sovrummen och lyssnar i mörkret medan flyglarmet går i Zjytomyrska.
Foto: LISA MATTISSON
Lisa Mattisson på plats i Lviv, Ukraina tillsammans med reportern Nina Svanberg.

Lisa Mattisson är en pressfotograf av klassiskt snitt så till vida att hon otvunget kastar sig mellan högt och lågt, mellan brödjobb och prestigefulla uppdrag. Hon ser inte världen bara genom sin kamera utan i hennes huvud rör sig hela tiden tusen idéer om vad nästa jobb borde handla om. Hon ser historier överallt. Hennes blick är avundsvärd, och nu också prisbelönt.

Det dokumentära berättandet är det som Lisa Mattisson brinner för. Hon vill skildra skeenden och gärna så filterlöst som möjligt. Så lite som möjligt ska stå mellan henne och verkligheten hon ser i linsen.

Under det senaste året har hon fått ett stort och välförtjänt genomslag med sina reportagebilder från ett Sverige i snabb och ibland brutal förändring. Men hon nöjer sig givetvis inte.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.