Henemark: "Vill kalla det en 14-årsförälskelse"

Publicerad
Uppdaterad
I skandalboken "Den motvillige monarken" namnges Camilla Henemark i kapitlet "Kurtisanen".
Först i dag ger hon hela sin historia i Expressen och här berättar om deras affär:
- Förälskad är så fel ord att använda - fast det stämmer, säger Camilla Henemark.
I den ”Den motvillige monarken” nämns en rad kvinnor kring kungen och hans vänner. Men bara en av dem namnges – Camilla Henemark beskrivs som kungens kurtisan och det står att även hon kom att tänka på sig själv i de termerna.
– Det känns lite löjligt. Men samtidigt så om ska man se det historiskt så är det lite en sådan roll som man kan säga att jag har haft. Det är inget nytt i den kungliga historien med kurtisaner. Jag hoppas att jag inte blir känd bara för det.
– Men nu i efterhand slår det mig att det är väl så det kommer att gå till historien.

I boken beskrivs hur kungen ska ha uppträtt som förälskad av personer som sett dem under den period som de umgicks och festade tillsammans.
– Det får ju stå för den som upplevde det och var där och såg det - men det är klart att jag förstod det, eftersom det var så viktigt. Och jag kände så. Det var som en fantasibubbla som gjorde en sådär liksom upprymd och glad. Som förälskad. Det är en så bedräglig känsla för det handlar om att ibland att man är förförd utav ytterligheten i situationen kanske.
Men kände du dig förälskad också då?
– Då började jag nog. Förälskad är så fel ord att använda - fast det stämmer. Men jag skulle vilja kalla det en 14-årsförälskelse. Fullständigt hjärnförvirrad egentligen. Hade jag satt mig ner och tänkt efter lite så finns det ingen rim och reson i det här. Men vi skämtade bara bort det.

Det omöjliga i situationen var som en ständigt närvarande tredje person, enligt Camilla Henemark. Men det var också det som gjorde att Camilla Henemark kände att hon kunde öppna sig för kungen på sättet hon gjorde.
I boken står det att ni fantiserade om att rymma iväg tillsammans?
– Det var bara en skämtsam sak, det var när vi diskuterade säkerhetsaspekten omkring det hela. När vi pratade om att; nej nu får det vara sista gången som vi ses. För det sa vi flera gånger. Nu är det sista gången. Jag sa till honom hur många gånger som helst att jag har mest att förlora på det här.

Då skrattade bara kungen, enligt Camilla Henemark.
– Han och sa att ”Du har väl inget att förlora?”. Men jag sa att han har sitt ämbete och kan garva åt det här. Men jag kommer bli hatad av alla som älskar Silvia, vilket är hela Sverige inklusive mig själv och min mamma”. Min mamma vill inte veta av det här. Så satt vi och tjafsade om vem som hade mest att förlora. Det var då vi sa att det får bli en öde ö för oss två, där vi kan äta kokosnötter. Vi menade ju inte allvar.

LÄS HELA INTERVJUN MED CAMILLA HENEMARK I DAGENS TIDNING

Henemark: "Jag var kungens lekkamrat"

TV: Se den exklusiva tv-intervjun med Camilla Henemark här

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag