Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hen övertygade läkarna – nu slipper patienter ange kön

Loke Westermark (t.h.) reagerade – och påpekade problemet. Och företagsledningen lyssnade.
Foto: Privat

Alla identifierar sig inte som man eller kvinna, vilket många upplever som problematiskt när samhället kräver att en människa måste välja mellan två kön.

Loke Westermark reagerade på rådande norm – och lyckades få igenom en förändring.

På Capio Psykiatris vårdmottagningar i hela landet kan man nu även identifiera sig som "annat kön" eller "inget kön".

– Jag skrek av glädje och började gråta, säger Loke efter att vårdföretagets ledning lyssnat och godkänt hens förslag.

När man besöker läkarmottagningar är det standard att ange bland annat namn, födelsenummer och adress på blanketter, formulär och enkäter.

Men även kön.

Vilket har fått alltfler att ifrågasatta nödvändigheten i att ange sitt kön.

"Könet som omgivningen uppfattar kan skilja sig från det kön som personen anser sig tillhöra. För vem är det viktigt att veta könet på någon annan? För den enskilda människan är det oftast viktigare att få bli respekterad utifrån den egna uppfattningen om sin könstillhörighet eller sitt sociala beteende", skriver bland annat RFSL på sin hemsida.

En av de som har reagerat är Loke Westermark, och hen föreslog en förändring.

– Det var några innan mig som hade klagat över att en behövde skriva in kön. Att det spelade roll över huvud taget. Men jag tänkte att om en måste skriva in kön, varför inte ha med alla och inga kön? berättar Loke.

"Det här är din förtjänst"

Sagt och gjort.

Loke föreslog för sin kontaktperson på Capio Psykiatri i Stockholm att inkludera transpersoner och personer som varken identifierar sig som "han" eller "hon".

– Min kontaktperson reagerade bra, då vi hade pratat om könsidentiteter innan. Så när jag sa att jag faktiskt inte visste vad jag skulle kryssa i och fick ångest över det så sa hon att hon skulle ta upp det med ledningen, säger Loke.

Och ledningen lyssnade.

Efter drygt en månad var förändringen på plats.

Det nya formuläret efter Lokes förslag på förändring.
Foto: Privat

Under frågan "Kön?" finns nu alternativen "kvinna", "man", "annat kön" och "inget kön" på samtliga av Capio Psykiatris mottagningar i landet.

– Jag skrek av glädje och började gråta. Jag och min kontaktperson kramades och när hon sa att "det här är din förtjänst, du påpekade detta och stod på dig" så grät jag igen, säger Loke.

"Det handlar om respekt"

Förändringen gäller än så länge bara patientenkäter, men kan komma att införas på övriga blanketter och formulär i framtiden.

En början på förändring.

– Absolut, vi har den frågan uppe hela tiden. Så det kan absolut bli aktuellt. Men inte i nuläget, säger Maria Bejhem, verksamhetschef på Capio psykiatri.

På RFSL – Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter – är man glada över förändringen.

– Det handlar om att respektera alla människors könsidentitet. Ibland verkar människor missuppfatta hela diskussionen, om "hen" till exempel. Poängen är att alla människors identiteter ska respekteras. Vill du bli kallad för han eller hon ska det respekteras, eller om du vill bli kallad för hen. Så det handlar om en respekt för människor och vad man vill identifiera sig som, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL.

Vad kallar du dig?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.