Foto: Daniel Van Der Blij
 Foto: Daniel Van Der Blij

"Hen" kommer in i uppslagsboken

Publicerad

Ett nytt ord har gjort entré i webbversionen av det kända uppslagsverket Nationalencyklopedin (NE).

Bara några dagar efter internationella kvinnodagen lades det omdebatterade och könsneutrala ordet "hen" till.

- Samhället blir inte en bättre plats för att man skriver hen, säger Jussi Karlgren, språkforskare på textanalysföretaget Gavagai.

Numer behöver man inte definiera någons kön som en hon eller han. Hos NE förklaras ordet så här:

"hen, föreslaget könsneutralt personligt pronomen i stället för hon och han."

För runt två veckor sedan tog gratistidningen Nöjesguiden ställning i debatten kring "hen" genom att använda ordet konsekvent genom en hel tidningsupplaga.

- Det här är ett statement. Vi vill ge oss in i debatten och visa att vår redaktion är för ordet. Vi vill att 'hen' ska in i Svenska Akademiens Ordlista, sa chefredaktören Margret Atladottir, då till SVT Kulturnyheterna.

Föreslogs redan 1994

Redan 1994 föreslogs "hen" som könsneutralt pronomen för vissa skrivsituationer, av den nu mera avlidne lingvisten Hans Karlgren i Språkspalten i SvD.

- Avsikten var att provocera då också, men på ett praktiskt plan. Det var mer som en poäng för den som var intresserad av skrivarbete, än ett politiskt inlägg. Han skulle dock ha varit jätteroad och munter över debatten och förmodligen inte hållit med någon av de som har uttalat sig, säger hans son Jussi Karlgren.

Blir samhället mer jämställt med ordet "hen"?

- Inte automatiskt. Visst är det en liten poäng, inte minst en artighetsfråga, att slippa osynliggöra mer än halva befolkningen i vissa sammanhang. Men om någon tror att samhället blir en bättre plats för att man skriver hen, så har den fel. En terminologisk förändring förändrar ingenting om man inte samtidigt förändrar det som det pratas om, i det här fallet könsbalansen. Så att låtsas att man är en bättre person bara för att man använder hen - är fånigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag