Numer behöver man inte definiera någons kön som en hon eller han. Hos NE förklaras ordet så här:
"hen, föreslaget könsneutralt personligt pronomen i stället för hon och han."
För runt två veckor sedan tog gratistidningen Nöjesguiden ställning i debatten kring "hen" genom att använda ordet konsekvent genom en hel tidningsupplaga.
- Det här är ett statement. Vi vill ge oss in i debatten och visa att vår redaktion är för ordet. Vi vill att 'hen' ska in i Svenska Akademiens Ordlista, sa chefredaktören Margret Atladottir, då till SVT Kulturnyheterna.
Föreslogs redan 1994
Redan 1994 föreslogs "hen" som könsneutralt pronomen för vissa skrivsituationer, av den nu mera avlidne lingvisten Hans Karlgren i Språkspalten i SvD.
- Avsikten var att provocera då också, men på ett praktiskt plan. Det var mer som en poäng för den som var intresserad av skrivarbete, än ett politiskt inlägg. Han skulle dock ha varit jätteroad och munter över debatten och förmodligen inte hållit med någon av de som har uttalat sig, säger hans son Jussi Karlgren.
Blir samhället mer jämställt med ordet "hen"?
- Inte automatiskt. Visst är det en liten poäng, inte minst en artighetsfråga, att slippa osynliggöra mer än halva befolkningen i vissa sammanhang. Men om någon tror att samhället blir en bättre plats för att man skriver hen, så har den fel. En terminologisk förändring förändrar ingenting om man inte samtidigt förändrar det som det pratas om, i det här fallet könsbalansen. Så att låtsas att man är en bättre person bara för att man använder hen - är fånigt.