Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Hen" kommer in i uppslagsboken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Daniel Van Der Blij

Ett nytt ord har gjort entré i webbversionen av det kända uppslagsverket Nationalencyklopedin (NE).

Bara några dagar efter internationella kvinnodagen lades det omdebatterade och könsneutrala ordet "hen" till.

- Samhället blir inte en bättre plats för att man skriver hen, säger Jussi Karlgren, språkforskare på textanalysföretaget Gavagai.

Numer behöver man inte definiera någons kön som en hon eller han. Hos NE förklaras ordet så här:

"hen, föreslaget könsneutralt personligt pronomen i stället för hon och han."

För runt två veckor sedan tog gratistidningen Nöjesguiden ställning i debatten kring "hen" genom att använda ordet konsekvent genom en hel tidningsupplaga.

- Det här är ett statement. Vi vill ge oss in i debatten och visa att vår redaktion är för ordet. Vi vill att 'hen' ska in i Svenska Akademiens Ordlista, sa chefredaktören Margret Atladottir, då till SVT Kulturnyheterna.

Föreslogs redan 1994

Redan 1994 föreslogs "hen" som könsneutralt pronomen för vissa skrivsituationer, av den nu mera avlidne lingvisten Hans Karlgren i Språkspalten i SvD.

- Avsikten var att provocera då också, men på ett praktiskt plan. Det var mer som en poäng för den som var intresserad av skrivarbete, än ett politiskt inlägg. Han skulle dock ha varit jätteroad och munter över debatten och förmodligen inte hållit med någon av de som har uttalat sig, säger hans son Jussi Karlgren.

Blir samhället mer jämställt med ordet "hen"?

- Inte automatiskt. Visst är det en liten poäng, inte minst en artighetsfråga, att slippa osynliggöra mer än halva befolkningen i vissa sammanhang. Men om någon tror att samhället blir en bättre plats för att man skriver hen, så har den fel.  En terminologisk förändring förändrar ingenting om man inte samtidigt förändrar det som det pratas om, i det här fallet könsbalansen. Så att låtsas att man är en bättre person bara för att man använder hen - är fånigt.

Vad tycker du om att "hen" kommer in i uppslagsboken?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.