Nära var femte som avlidit i Sverige med covid-19 har haft hemtjänst. Hemtjänstpersonal är därför bland de första som får vaccinera sig.
Men bland personalen i hemtjänsten, både kommunalt och privat, är andelen som vill vaccinera sig på flera platser lägre än inom annan äldreomsorg.
I flera kommuner är andelen runt 60 procent. På mindre privata hemtjänstbolag är det inte ovanligt med ännu lägre.
Det visar Expressens kartläggning av Sveriges kommuner och flera privata hemtjänstbolag.
På vissa arbetsplatser säger nio av tio nej till vaccin, eller väljer att avvakta.
– Den siffran du nämner på 90 procent låter väldigt högt och man kan ju undra hur arbetsgivaren har jobbat med information och kunskap om vaccin, säger kommunals ordförande Tobias Baudin.

Almaz Gezai är vd för Almis Hemtjänst i Täby. Hon har precis själv tagit vaccinet, i hopp om att uppmuntra personalen att de ska göra samma.
– För att vara förebild så har jag tagit första sprutan och ska ta den andra sprutan nästa söndag. Sen får jag berätta min upplevelse, säger hon.
Hittills har 90 procent av hennes personal sagt nej eller att de vill avvakta med vaccinet, något som vd:n ser som mycket problematiskt.
– Man måste motivera dem på ett systematiskt sätt, säger Almaz Gezai.
Vaccin inom privat hemtjänst
Expressen har kartlagt vaccinviljan inom privat hemtjänst. 25 av 89 tillfrågade bolag har svarat på Expressens frågor med att uppge en siffra hur stor andel av personalen som ska vaccinera sig.
Tio av de svarande hemtjänstbolagen har svarat att 50 procent eller färre vill vaccinera sig.
Fyra bolag har svarat 25 procent eller lägre.
En anställd på samma hemtjänstbolag är en av dem som tvekar. Det har gått så snabbt, säger hon, och därför vill hon avvakta.
– Jag känner att det här vaccinet har man framställt på så kort tid, så vad är det för något egentligen. Det tar flera flera år att ta fram ett vaccin, säger hon.
Hon berättar att hon inte brukar ta influensavaccinet, och hon tog heller inte vaccinet mot svininfluensan. Nu väntar hon på att se hur det går för bolagets vd efter den andra sprutan.
– Det är frivilligt med vaccin. Än så länge, säger hon som inväntar hur vd:ns vaccination går innan hon bestämmer sig.
”Finns en möjlighet att omplacera”
För Almaz Gezai skapar det även en ekonomisk oro om personalen inte vill vaccinera sig. Hon anar att de som har hemtjänst, brukarna, framöver kommer säga nej till personal som inte vaccinerat sig.
Om det händer när vaccinet räcker till alla så ser hon bara en möjlighet:
– Om mina brukare vägrar ta emot personal som inte är vaccinerad så blir det förhandling för att säga upp den personalen, säger hon.
Kommunals ordförande Tobias Baudin, som själv ska ta vaccinet när det är hans tur, säger att det finns möjligheter till omplacering, men han vill inte prata om uppsägningar av ovaccinerad personal.
– Det finns en möjlighet att omplacera om särskilda skäl finns. Men man måste göra en bedömning från fall till fall.
Han tror och hoppas att det kommer lösa sig med tiden.
– När man ser att kolleger och andra tar det och att man inte får några stora biverkningar så tror jag att fler kommer att ta vaccinet, säger han.

Kartläggningen
Expressen har undersökt vaccinviljan inom Sveriges hemtjänst.
Kartläggningen visar att det finns flera privata hemtjänstbolag med låg vaccinationsvilja bland personalen. Andelen i hemtjänstpersonalen som sagt ja till vaccinet varierar från tio till 100 procent.
Två bolag i Stockholm uppger att bara tio procent av personalen ska vaccinera sig. Enligt uppgift till Expressen finns det många fler bolag där andelen är så låg.
Flera verksamhetsledare uppger för Expressen att det är ett problem med desinformation i sociala medier, med uppgifter om allt från att vaccinet gör att man byter kön, att man dör, till att det innehåller kvicksilver.
Ersätter inte skyddsutrustning
Även om man tagit vaccinet så ersätter det inte den skyddsutrustning som personal inom äldreomsorg fortsatt ska bära.
På ett hemtjänstföretag, där bara 15 procent tänker vaccinera sig, skriver chefen:
”Personalen litar inte på vacciner.”
En chef, som också önskar vara anonym, i en annan hemtjänstverksamhet skriver:
”Hos oss så var det VÄLDIGT få i början men då vi tog oss tid att diskutera vaccinationsfrågan så vände det till att 70 % av våra anställda valt att vaccinera sig hittills.”
Chefen förklarar utgångspunkten för samtalen så här:
”I början var det tydligt att nästan all personal inte ville ta vaccin. Genomgående oro är att vaccinet är framtaget för snabbt. Alla sa: jag vill inte dö från mina barn!”
Det var först efter att cheferna hade tagit vaccinet som fler i personalen vågare göra samma.

En annan verksamhetsledare, där bara 40 procent av personalen har valt att vaccinera sig, skriver:
”Det är svårt att motivera och övertala de som är skeptiska till vaccinet.”
Andra problem har uppstått med tidsbokningen, då det till en början i Region Stockholm var sex veckors kö till vaccinering för personal inom hemtjänsten.
”Föregå med gott exempel”
På Care Allomsorg på Södermalm i Stockholm har både vd Catharina Rosendahl och samordnaren Terese Olofsson fått sin första dos av vaccinet.
De vill visa sina anställda att det inte är farligt, och de är dessutom glada över att just anställda inom hemtjänsten prioriteras i kön, och säger att det är bra för deras brukare.
– Det är verkligen en bra förmån för alla våra äldre som tillhör riskgrupp där vi är ute och jobbar varje dag, säger Catharina Rosendahl.

För hennes personal har livet fortsatt nästan som vanligt, trots pandemin. Därför är också vaccinet viktigt, eftersom de inte kan skydda sig själva med hemmajobb.
– Vi måste gå till jobbet och ta oss ut till våra kunder som är beroende av oss, säger vd:n.
Vaccinet kan dock inte ersätta skyddsutrustning. Det vet Frida, som är ny på jobbet på Care Allomsorg.
– Jag trivs på jobbet, skriv det! säger hon innan hon cyklar iväg mot nästa person som är i behov av omsorg.

Båda försöker nu uppmuntra sina anställda att ta vaccinet, dels genom diskussioner men också genom att själva ha tagit det. Genom uppmuntran har nu 82 procent av personalen sagt ja till att ta vaccinet.
Men samtidigt som det arbetet pågår, har deras kunder – de äldre som är i behov av omsorg från hemtjänsten – börjat säga nej till ovaccinerad personal, berättar samordnaren Terese Olofsson.
Hon har erbjudit personalen att hjälpa dem att boka tid för vaccin, men det har varit svårt.
– Jag tror det kommer bli ett framtida problem. Och säger vi nej så kanske vi mister kunder, säger hon.
Även Catharina Rosendahl säger att kunderna redan börjat tacka nej till hemtjänst om personalen inte är vaccinerad.

– På sikt kan det bli en konsekvens, att kunder tittar på vaccination när de väljer utförare. Och är man fast anställd så kan jag som arbetsgivare inte göra så mycket, säger verksamhetsledaren Catharina Rosendahl.
Hur viktigt är det att chefer föregår med gott exempel?
– Jag tror det är jätteviktigt. Även om vi är rädda för att bli smittade av covid-19, så är folk också rädda för att vaccinera sig.
Kommuner följer noga vaccineringen
Kommunerna har redan börjat samla in statistik över vaccinationsviljan hos både den kommunala verksamheten, men även inom de privata bolagen, visar Expressens kartläggning.
En kommun som har stenhård koll på hur många inom äldreomsorgen – även den privata – som ska vaccinera sig, är Ekerö kommun i Stockholms län.
Här skiljer det sig från 49 procent till 100 procent för de fem bolag som erbjuder hemtjänst i kommunen, uppger kommunen i Expressens kartläggning.
Fler kommuner följer samma exempel. Lomma för statistik över vaccinering i de privata bolagen, och samma gäller för Vårgårda kommun.
Samma gäller för Tomelilla, där 90 procent inom den kommunala och privata hemtjänsten ska vaccinera sig.
Även i Karlstad har kommunen överblick över hur många som vill vaccinera sig, även på privata bolag. 18 procent av personalen inom kommunens egen hemtjänst har sagt nej till vaccin.
På det privata hemtjänstbolaget i kommunen har 30 procent avböjt vaccinet.
”Vi ser att tendensen till att vilja vaccinera sig ökar men också att en stor del av de som tackat nej är gravida eller avvaktar pga tidigare allergiska reaktioner”, skriver Peter Nylander, verksamhetschef på Karlstads kommun.
Sverige vaccinerar sig - ett urval
Hur många som arbetar inom hemtjänsten ska vaccinera sig?
Ystad: 100 procent
Älvsbyn: 97 procent
Vännäs: 90 procent
Åsele: 91 procent
Hofors: 90 procent
Sorsele: 90 procent
Tomelilla: 90 procent
Boden: 89,5 procent
Örnsköldsvik: 86 procent
Vindeln: 86 procent
Lessebo: 85 procent
Höganäs: 85 procent
Dorotea: 84 procent
Arvika: 83 procent
Vårgårda: 82 procent (kommunalt)
Karlstad: 80 procent (kommunalt)
Eda: 80 procent
Gnosjö: 79 procent
Ockelbo: 75 procent
Munkedal: 75-83 procent
Svedala: 75 procent
Färgelanda: 75 procent
Bräcke: 71 procent (vikarier: 35 procent)
Skurup: 70 procent
Vänersborg: 70 procent
Klippan: 69 procent
Kungsbacka: 67 procent
Hässleholm: 67 procent
Trelleborg: 62 procent
Markaryd: 56 procent
Dals Ed: 50 procent
En majoritet av kommunerna uppger att de saknar uppgifter över hur många som vill vaccinera sig. Flera av svaren ovan gäller endast den kommunala hemtjänsten.