Hemtjänsten slutar koka potatis till äldre

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hemtjänstpersonalen i Sundsvall slutar koka potatis till de äldre.
Foto: Richard Ström
"Jämfört med andra kommuner har vi hög bemanning utan att ha bättre kvalitet", säger Malin Larsson, socialnämndens ordförande, till Sundsvalls Tidning.

Det har blossat upp en het debatt i Sundsvall de senaste dagarna.

Anledningen är att hemtjänstpersonalen i Sundsvall inte längre kommer att koka potatis hos kommunens äldre. Det finns varken tid eller pengar.

Samtidigt visar SVT:s granskning att Sundsvalls kommun lagt 159 miljoner kronor på konsulter.

Potatiskokandet har i Sundsvall blivit en het potatis och en symbol för debatten om sparande och slösande. Socialnämnden i Sundsvall omsätter 1,8 miljarder kronor men brottas med ett underskott på flera miljoner, vilket de nu måste ta igen.

Socialtjänsten berättar därför att kommunens äldre inte längre ska få kokt potatis hemma. Det finns inte pengar till det, menar man. För att spara in pengar kommer också beviljad tid för sociala aktiviteter att ses över framöver.

– Visst kan det på vissa håll upplevas som en kvalitetssänkning, men det kan även vara så att vi ibland gjort för mycket. Jämfört med andra kommuner har vi hög bemanning utan att ha bättre kvalitet, har Malin Larsson, socialnämndens ordförande, sagt till Sundsvalls Tidning.

Larsson har också fått kritik från oppositionspartier som menar att "folk kan dö om socialtjänsten inte fungerar". Om potatiskokandet säger hon så här:

– Det handlar främst om att kvaliteten förbättrats avsevärt vad gäller potatis. Vi behöver inte längre avsätta extra tid för att koka potatis på plats.

"Förhoppningsvis växer Sundsvall"

På bland annat sociala medier har debatten nu gått varm och kommit att handla om något större än så. På Facebook menar flera kommuninvånare att prioriteringarna inom kommunen är fel och att budgeten är fellagd, vilket de tycker att SVT:s granskning visat.

Men det håller inte alla med om.

– Ibland behöver vi kompetens som vi inte har och ibland blir någon hos oss sjuk och vi behöver ta in hjälp utifrån. När samhället blir mer och mer komplext så behövs ibland mycket specialistkompetens, säger Göran Bodén, kommunens upphandlingschef till SVT.

Enligt Sveriges Television köpte Sundsvalls kommun konsulttjänster för 100 miljoner kronor, år 2010.

I år är samma kostnader uppe i drygt 159 miljoner kronor och dessutom ska konsulttjänster för nya områden upphandlas efter nyår. Bland annat ska Sundsvalls kommun betala pengar för en "inköpsexpert", "omvärldsbevakning" och "workshopledare", något som kommunen bedömer är nödvändigt för Sundsvalls utveckling

– Förhoppningsvis växer Sundsvall, vi får fler skolor, vi renoverar våra förskolor så förhoppningsvis kommer det medborgarna till godo. Jag förutsätter att det är behövda konsulter för våra skattemedel, säger Malin Larsson till ST.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.