Hemtjänst saknade skydd – besökte coronasmittad

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Läkaren Lotta Grönwall Lindholms patient avled i hemmet i covid-19. Hemtjänst besökte patienten utan skyddsutrustning.
Foto: Privat
Erik Slottner (KD), äldreborgarråd i Stockholm.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ann Georgsson, ombudsman på Kommunal.
Foto: Johan Laurén/Kommunal / Kommunal

Hemtjänstpersonal arbetar oskyddat hos coronasmittade äldre, varnar läkaren Lotta Grönwall Lindholm. Hon backas upp av fackförbundet Kommunal.

– Det verkar vara rena vilda västern i hemtjänstföretagen, säger Grönwall Lindholm.

Enligt Stockholms äldreborgarråd Erik Slottner (KD) är det omöjligt att säkerställa att exakt alla anställda följer rutinerna.

– Vi kan inte säkra att smittan inte sprids, det här är en global pandemi, säger han.

Under fredagen avled en av läkaren Lotta Grönwall Lindholms äldre patienter i sitt hem på Norrmalm i Stockholm, i vad som senare bekräftades vara covid-19. 

När vårdcentralens hemsjukvårdsteam tidigare besökte bostaden för att behandla den misstänkt smittade patienten, var även personal från hemtjänsten på plats – utan skyddsutrustning.

– Distriktssköterskan ringde deras chef för att informera om att de måste ha skyddsutrustning, men fick i stället frågan om vårdcentralen hade munskydd att låna ut. Det visade sig att de inte använder skyddsutrustning överhuvudtaget, säger Lotta Grönwall Lindholm.

Enligt distriktssköterskan, som vill vara anonym, uppgav hemtjänstchefen att de enbart kan beställa skyddsutrustning när en patient har fått en diagnos. Vid det laget är det för sent, konstaterar Lotta Grönwall Lindholm.

– Det var omtumlande att höra. Det här gäller säkerheten för både brukare och personal. De går mellan bostäderna och kan på nolltid smitta alla gamlingar i Vasastan.

”Vilda västern i hemtjänstföretagen”

Även vid vårdcentralen där hon arbetar saknas större lager av skyddsutrustning, och det materiel som finns lever inte alltid upp till standard.

– Men vi har i alla fall en kunskap, och försöker jobba proaktivt, medan det verkar vara rena vilda västern i hemtjänstföretagen. Man undrar om kommunen har någon slags samordning, eller om de låter företagen lira som de vill? 

Ann Georgsson, ombudsman på Kommunal, ser dystert på den rådande situationen inom hemtjänsten. De har tidigare nåtts av larm där personal fått gå in oskyddade till smittade personer, på grund av bristande rutiner. 

– Min bild av läget är att man bryter mot arbetsmiljölagen. Arbetsgivaren ansvarar för att personal inte riskerar att drabbas av ohälsa, och nu pratar vi om en samhällsfarlig smitta. Man ska ha skyddsutrustning både vid misstanke och konstaterade fall av covid-19, säger hon.

Facket har länge larmat om bristande kontinuitet inom äldreomsorgen, som lider av stor personalomsättning. För ny personal är det svårare att bedöma om brukarnas hälsotillstånd försämras, enligt Ann Georgsson.

– Ytterst är det ett politikeransvar att följa upp att föreskrifterna följs. Jag tror att man har vaknat lite sent. Av naturliga skäl har det varit ett extremt fokus på sjukvården, men man får inte glömma äldreomsorgen.

Så prioriterar Stockholms stad

Stockholms äldreborgarråd Erik Slottner (KD) vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger att han tidigt påtalade äldreomsorgens behov av skyddsmateriel i möten med Socialstyrelsen. 

Stockholm har precis fått en ny leverans från myndigheten, och förhoppningen är att kunna distribuera mer till hemtjänsten. Staden samordnar logistiken för både privata och kommunala utövare, enligt en prioriteringsordning.

Högsta prioritet ges konstaterade coronafall, följt av misstänkta fall och i tredje hand infektionskänsliga brukare inom hemtjänsten, enligt Slottner. Hans bild är att arbetet hittills fungerat bra. 

En svårighet är att man, till skillnad från äldreboenden, inte kan införa besöksförbud när det handlar om människors privata bostäder.

– Det är varje verksamhetschefs ansvar att se till att rutiner följs. Sedan kan jag aldrig garantera att varenda en av de flera tusentals människor som jobbar inom äldreomsorgen följer varenda rutin, det är omöjligt. Men alla vill följa riktlinjerna, dels av självbevarelsedrift, och för att man är mån om de äldre, säger Erik Slottner.

Kan du som ansvarig för äldreomsorgen i Stockholm ta ytterligare steg för att säkra hemtjänsten?

– Vi kan inte säkra att smittan inte sprids, det här är en global pandemi. Men med politiska beslut kan vi kanske bromsa och lindra effekten av smittspridningen. Det finns säkert fler beslut vi skulle kunna ta, men exakt vad det är har jag svårt att se i dag.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan 

TV: Besöksförbud på Stockholms stads äldreboenden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.