Under fredagen avled en av läkaren Lotta Grönwall Lindholms äldre patienter i sitt hem på Norrmalm i Stockholm, i vad som senare bekräftades vara covid-19.
När vårdcentralens hemsjukvårdsteam tidigare besökte bostaden för att behandla den misstänkt smittade patienten, var även personal från hemtjänsten på plats – utan skyddsutrustning.
– Distriktssköterskan ringde deras chef för att informera om att de måste ha skyddsutrustning, men fick i stället frågan om vårdcentralen hade munskydd att låna ut. Det visade sig att de inte använder skyddsutrustning överhuvudtaget, säger Lotta Grönwall Lindholm.
Enligt distriktssköterskan, som vill vara anonym, uppgav hemtjänstchefen att de enbart kan beställa skyddsutrustning när en patient har fått en diagnos. Vid det laget är det för sent, konstaterar Lotta Grönwall Lindholm.
– Det var omtumlande att höra. Det här gäller säkerheten för både brukare och personal. De går mellan bostäderna och kan på nolltid smitta alla gamlingar i Vasastan.
”Vilda västern i hemtjänstföretagen”
Även vid vårdcentralen där hon arbetar saknas större lager av skyddsutrustning, och det materiel som finns lever inte alltid upp till standard.
– Men vi har i alla fall en kunskap, och försöker jobba proaktivt, medan det verkar vara rena vilda västern i hemtjänstföretagen. Man undrar om kommunen har någon slags samordning, eller om de låter företagen lira som de vill?
Ann Georgsson, ombudsman på Kommunal, ser dystert på den rådande situationen inom hemtjänsten. De har tidigare nåtts av larm där personal fått gå in oskyddade till smittade personer, på grund av bristande rutiner.
– Min bild av läget är att man bryter mot arbetsmiljölagen. Arbetsgivaren ansvarar för att personal inte riskerar att drabbas av ohälsa, och nu pratar vi om en samhällsfarlig smitta. Man ska ha skyddsutrustning både vid misstanke och konstaterade fall av covid-19, säger hon.
Facket har länge larmat om bristande kontinuitet inom äldreomsorgen, som lider av stor personalomsättning. För ny personal är det svårare att bedöma om brukarnas hälsotillstånd försämras, enligt Ann Georgsson.
– Ytterst är det ett politikeransvar att följa upp att föreskrifterna följs. Jag tror att man har vaknat lite sent. Av naturliga skäl har det varit ett extremt fokus på sjukvården, men man får inte glömma äldreomsorgen.
Så prioriterar Stockholms stad
Stockholms äldreborgarråd Erik Slottner (KD) vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger att han tidigt påtalade äldreomsorgens behov av skyddsmateriel i möten med Socialstyrelsen.
Stockholm har precis fått en ny leverans från myndigheten, och förhoppningen är att kunna distribuera mer till hemtjänsten. Staden samordnar logistiken för både privata och kommunala utövare, enligt en prioriteringsordning.
Högsta prioritet ges konstaterade coronafall, följt av misstänkta fall och i tredje hand infektionskänsliga brukare inom hemtjänsten, enligt Slottner. Hans bild är att arbetet hittills fungerat bra.
En svårighet är att man, till skillnad från äldreboenden, inte kan införa besöksförbud när det handlar om människors privata bostäder.
– Det är varje verksamhetschefs ansvar att se till att rutiner följs. Sedan kan jag aldrig garantera att varenda en av de flera tusentals människor som jobbar inom äldreomsorgen följer varenda rutin, det är omöjligt. Men alla vill följa riktlinjerna, dels av självbevarelsedrift, och för att man är mån om de äldre, säger Erik Slottner.
Kan du som ansvarig för äldreomsorgen i Stockholm ta ytterligare steg för att säkra hemtjänsten?
– Vi kan inte säkra att smittan inte sprids, det här är en global pandemi. Men med politiska beslut kan vi kanske bromsa och lindra effekten av smittspridningen. Det finns säkert fler beslut vi skulle kunna ta, men exakt vad det är har jag svårt att se i dag.
LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över
LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan