Hemlöse flyktingen Rami: ”Sökt många bostäder”

34-årige Rami från Syrien.
Foto: Expressen TV
Flyktingarna bor i tält utanför Migrationsverket.
Foto: Expressen TV
Nya flyktingar ska in i barackerna.
Foto: Expressen TV

En grupp bostadslösa flyktingar tältar i Solna – och kommunen meddelar att man inte tänker ge dem boende.

– De kommer inte att erbjudas några fasta bostäder, säger  Rasmus Sandsten, presskontakt på Solna stad, till DN.

– Jag har sökt många bostäder. Men här i Stockholm vill de ha fast inkomst, inga anmärkningar och förskottsbetalning, säger den bostadslösa flyktingen Rami till Expressen.

Dagens Nyheter var först med att rapportera om de hemlösa flyktingarna som slagit läger utanför barackerna som byggdes i samband med flyktingkrisen 2015.

Kommunen har meddelat att barackerna behövs till nya flyktingar, och har därför avhyst 15 personer vars kontrakt på två år har gått ut.

Rami, 34: ”Jag kan inte så mycket”

På söndagen besökte Expressen tältlägret, och träffade bland annat 34-årige Rami från Syrien. Han arbetar och studerar till undersköterska.

34-årige Rami från Syrien.
Foto: Expressen TV

Söker ni själva efter bostäder?

– Jag har sökt många bostäder. Men här i Stockholm vill de ha fast inkomst, inga anmärkningar och förskottsbetalning. Jag jobbar, men är timanställd. De säger att det inte räcker.

I andra städer i Sverige får Rami höra att han ska vända sig till Solna kommun. Där får han dock inte hjälp, enligt egen utsago.

Har ni kollat efter andra alternativ till boende?

– Jag har inte bott här så länge, så jag kan inte så mycket. Även om det finns andra alternativ så kan jag inte dem. Jag vet ingenting om det här, säger Rami.

”Kommer inte erbjudas bostäder”

Enligt DN ska kommunen och polisen träffas på måndagen för att diskutera situationen. Några bostäder till flyktingarna är dock inte aktuellt:

– De kommer inte att erbjudas några fasta bostäder, säger  Rasmus Sandsten, presskontakt på Solna stad, till DN.

Flyktingarna kan dock söka hjälp som andra hemlösa:

– Alla har möjlighet att via socialjouren få hjälp med ett tillfälligt boende, på härbärge eller liknande under några dagar. Det kräver att man själv tar den hjälpen, att man vänder sig dit, säger Ramsus Sandsten som förklarar att flyktingarna själva får ordna permanent boende.

DN rapporterar att två poliser besökte platsen på lördagen, och enligt Stockholmspolisen råder det campingförbud på detaljplanerat område – vilket betyder att tältare ska avhysas.

Väcker starka känslor

Nyheten om de hemlösa flyktingarna har väckt starka känslor på sociala medier och hos olika makthavare. M-politikern Hanif Bali uttrycker exempelvis stöd för Solna kommuns linje:

https://twitter.com/hanifbali/status/1059149821590810625

Anne Ramberg, generalsekreterare på Sveriges Advokatsamfund, menar att kommunens besked ”motverkar integration”:

https://twitter.com/anneramberg/status/1058989433133895680

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.