Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemlösa svenskar lever på stranden i Spanien – "Högsäsongen är hemsk"

Hans Bjurenlind var hemlös i Spanien under två års tid på 1990-talet.
Foto: / AXEL ÖBERG EXPRESSEN
Vissa hemlösa har slagit upp tält ett stenkast från mototvägen – och ett Ikea-varuhus.
Foto: / AXEL ÖBERG EXPRESSEN
Desirée Rogner kallas "Spanska solkustens Moder Teresa" – för sitt arbete med att bistå svenskar i Fuengirola.
Foto: / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

FUENGIROLA. Costa del Sol är känt för charterturism och för pensionärer som söker värme på ålderns höst.

Men nu larmar Svenska kyrkan i Fuengirola om att de tvingas bistå så många svenska hemlösa att de behöver mer personal. 

– Det är allt från pensionärer till 18-åringar, säger volontären Desirée Rogner, 35.

Det är morgon i Fuengirola, ett av alla populära charterresmål för svenskar på den spanska Solkusten. Turistande barnfamiljer, med strandväskor fullpackade med badleksaker och solkräm, vandrar målinriktade ut på den åtta kilometer långa stranden för att redan tidigt på dagen få den bästa platsen. Men bara timmar tidigare har stranden varit bebodd av andra gäster. Den här delen av stranden, Playa Manolo, är precis som många andra stränder på den spanska solkusten sovplats för hemlösa. Och flera av dem är från Sverige.

Den senaste tiden har det varit så många hemlösa svenskar i behov av hjälp i Costa del Sol att Svenska kyrkan i Fuengirola måste ha förstärkning. Många behöver hjälp för att ta sig hem till Sverige igen.

– Vi har alltid ett sådant fall på gång. Det kan vara från 25 till 50 fall på ett år då vi verkligen griper in och får dem till Sverige, säger kyrkoherde Mikael Jönsson.

– I mars, april och maj var det så att både vi och konsulatet sa att nu måste det bli lite lugnare för nu klarar vi inte mer, fortsätter han.

Foto: / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

Arbetet med hemlösa är bara en av många uppgifter för personalen på Svenska kyrkan. De behöver mer personal.

– Jag skulle vilja att vi var sex personer som arbetade med den kyrkliga verksamheten, säger Mikael Jönsson. 

– Vi kommer vara tre till hösten, vi behöver dubbla det. Vi överlever på frivillighet just nu. Även om frivillighjälpen är fantastisk så behöver vi vara fler.

Bor i tältstäder

De svenskar som blivit hemlösa bor inte bara på stranden i Fuengirola.  

De som arbetar för att hjälpa hemlösa på Solkusten pekar snabbt ut deras sovplatser. Bakom en Burger King-restaurang finns bland annat en kåkstad. Fallfärdiga husvagnar och baracker byggda av plåt och skrot står sida vid sida.

Och vid motorleden som går från Fuengirola längs kusten till Marbella står ett tält. Där brukar annars vara en hel tältstad, bebodd av framför allt svenskar och finnar, berättar flera som bor i området.

Utsikten? Ett Ikea-varuhus. 

Ett stenkast från motorvägen har många hemlösa funnit en plats för sömn.
Foto: / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

Samma nödlösningar och tillfälliga boenden för hemlösa finns längs med hela Solkusten.

Bara i centrala Malaga delar man varje dag ut 2 000 frukostpaket och lika många luncher till hemlösa. 

Lena Ottosson är assistent med diakonal inriktning på Svenska kyrkan i Fuengirola.

– I vissa fall är det personer som inte är så gamla. De är mellan 20 år och 35 år och har kanske en psykisk ohälsa med sig eller tänker att det löser sig när de kommer ned till Spanien. Men problemen försvinner ju inte för att man reser till solen, säger hon när vi ses efter söndagens gudstjänst.

– Solen gör beslutet enklare för många, fortsätter Lena Ottosson. 

– Man tänker sig att man klarar sig genom att sova på stranden och att det är billigare att leva här. 

Lena Ottoson och maken Mikael Jönsson.
Foto: / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

När Svenska kyrkan får kontakt med de hemlösa handlar det oftast om att hjälpa dem hem till Sverige. Ibland måste man övertala människor om att det är bättre att flytta hem till Sverige och ett starkt socialt skyddsnät än att tigga på Malagas, Torremolinos eller Torre del Mars gator. 

– Jag tror att man vill försöka. Man testar det här som ett alternativ och just för stunden när man får sin sjukpeng eller vad det är, så känns det som en väldigt bra idé. De spontana infallen sker även i Sverige, men då åker man till en annan stad. Problemet när man åker till ett annat land är att man kanske inte pratar språket och har man inte ett socialnummer här så har man inte möjlighet att få hjälp med härbärge och socialbidrag och man hamnar helt utanför samhället. 

– Sedan är Costa del Sol och Fuengirola, på gott och ont, så internationellt att man lätt hittar likasinnade och blir kvar här längre. Det som är gott med det är att då klarar man sig till en viss nivå längre, men när man väl faller, då faller man hårdare.

"Hemlösa får matpaket"

Lena Ottosson är socionom i grunden och har startat projektet Nattens änglar där Svenska kyrkan tillsammans med elever från svenska skolan på Costa del Sol hjälper hemlösa med matpaket. Svenska företag sponsrar initiativet som är ett samarbete med den spanska hjälporganisationen Ángeles Malagueños de la Noche.  

– Det finns så många positiva aspekter av den här satsningen utöver att hemlösa får matpaket, säger hon.  

– Bara en sådan sak som att svenska ungdomar ger tillbaka något till värdlandet och får träffa äldre volontärer från kyrkan och den spanska organisationen.

Foto: / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

Lena Ottosson vet inte hur många svenska hemlösa det finns på Costa del Sol för tillfället. Hon har bara koll på de som har kontakt med Svenska kyrkan.

Och hur många hemlösa svenskar har ni i Svenska kyrkan kontakt med?

– Jag vet inte helt säkert, men det kan vara allt från 15 till 20 svenska hemlösa till två. Det varierar väldigt mycket. De som varit hemlösa i flera år är kanske fyra, fem stycken, säger hon.


Hans Bjurenlind var hemlös i Spanien i två år.
Foto: / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

Hans Bjurenlind, 59, vet precis hur viktigt Svenska kyrkans arbete kan vara. Han var hemlös i Spanien under två års tid på 1990-talet. Nu arbetar han som ekonom och tolk på den spanska solkusten. Det var tack vare hjälp från den tidens turistkyrka som han fick ordning på sitt liv i Spanien igen. Han hade varit uppskattad styrekonom på Beckers, bland annat i Tyskland, men också i Barcelona, före de tuffa åren som hemlös. 

– Det brakade väl egentligen ihop när jag bröt med min sambo. Jag hade fortfarande inställningen att allting i livet löser sig av sig själv, men det gör ju inte det. Men sent ska syndaren vakna, säger han när vi sitter i skuggan på en uteservering.

– Jag sov ute i två år. Men man lär sig. Jag hade nytta av att jag hade varit stormpionjär i lumpen. Jag hade även väldigt nytta av att jag tränat det vi i dag kallar asiatisk frisport, karate och kung fu. Jag hade framför allt nytta av det mentala från asiatisk frisport. 

På vilket sätt?

– Det gällde att kunna stänga av, blockera bort känslor och hunger. Det är vad det bygger på. 

Hans Bjurenlind föddes i Stockholm, men växte upp i Nässjö. Studierna tog honom senare till Handelshögskolan i Göteborg. Efter tiden som hemlös har han hittat en plats i Svenska kyrkan. 

Foto: / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

När du tänker tillbaka på tiden som hemlös, vad tänker du då? 

– Att det var en nyttig erfarenhet. Att det är viktigt att inse att livet är en berg- och dalbana. Det går inte bara spikrakt uppåt för någon människa. Det finns inte en människa som inte är svag. Var svagheten ligger, det varierar dock, säger han.

I dag händer det att Hans går med mat till de hemlösa i Fuengirola. 

– Det tas emot, säger han. Även om det finns ett så kallat kommunal bespisningsrum här som befolkas ganska fritt.

– Det kommer hit väldigt många, men det märkliga är att det kommer hit nu också, på sommaren, för det vanliga är att det kommer på vintern för klimatet. Nu kommer de från Spaniens inland, Madrid, för där är det för varmt. Många seglar runt från kommun till kommun. Då har de uppehälle i tre fyra dagar och sedan drar de vidare. 


Desirée Rogner har bott i Fuengirola sedan hon var 16 år.
Foto: / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

Desirée Rogner, 35, kallas "Spanska solkustens Moder Teresa". På ankeln sitter Norwegians flygplanslogga tatuerad, ett resultat av ett förlorat vad. På kroppen finns även en gardenia tatuerad, hennes nyligen bortgångna mammas favoritblomma.

Desirée växte upp i Hishult i Halland, men har bott i Fuengirola sedan hon var 16 år och arbetar med att bistå svenskar som flyttat till den Spanska solkusten. Det kan handla om tolkarbete på sjukhus och assistans vid husköp, men en stor del av hennes dag består också av att oavlönad hjälpa svenskar som fått akuta problem.

Desirée Rogner är en av de frivilliga som Svenska kyrkan förlitar sig på för att hjälpa människor. Nyligen satt till exempel en utslagen man på vägkanten utanför Sveriges konsulat i Malaga. Och när en spansk familj undrade hur han mådde fick de fram att han var svensk, hemlös och i stort behov av hjälp. 

Familjen kunde inte stanna hos mannen, och spansk polis vägrade rycka ut om ingen kunde garantera att mannen skulle vara kvar när de anlände. Men till sist fick familjen kontakt med Desirée Rogner och Svenska kyrkan. 

Desirée åkte dit med några vänner och hämtade mannen. Han kördes tillbaka till Fuengirola och Desirée ordnade mat, boende på ett hostel och nya rena kläder i väntan på att Svenska kyrkan kunde ordna en flygbiljett till Sverige. 

– Han hade gått från Fuengirola till Malaga och sålt sina skor på vägen. Han var barfota och hade bränt sönder sig totalt i solen. Han hade inte ätit på fyra dagar, säger Desirée Rogner.

Lena Ottosson och Desirée Rogner.
Foto: / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

– Efter att jag berättat om det i en Facebookgrupp för svenskar i Fuengirola, om hur mycket Svenska kyrkan gör utan att vi vet om det, var det många som donerade pengar. Även jag, säger hon.  

Men det är ingen ovanligt uppdrag för vare sig Desirée Rogner eller Svenska kyrkan.  

– Högsäsongen är hemsk. Det är kvinnor och män och folk i alla åldrar, allt från pensionärer till 18-åringar. 

Costa del Sol

I Costa del Sol, den två mil långa kustremsan i Andalusien, ligger flera av svenskarnas populäraste chartermål. Bland favoriterna finns Torremolinos, Fuengirola, Marbella och Benalmadena. Många svenskar har i dag också sommarhus på den Spanska solkusten. 


Tidigare var det många som flyttade till Costa del Sol på ålderns höst för värmen och solen. Nu är det även många yngre som flyttar till solkusten för att arbeta där. 


2014 rapporterade tidningen Faktum att det fanns 100 hemlösa svenskar på  Teneriffa, Gran Canaria, Mallorca samt i Fuengirola i Spanien. Då fanns 10 svenska hemlösa i Fuengirola.

Costa del Sol

I Costa del Sol, den två mil långa kustremsan i Andalusien, ligger flera av svenskarnas populäraste chartermål. Bland favoriterna finns Torremolinos, Fuengirola, Marbella och Benalmadena. Många svenskar har i dag också sommarhus på den Spanska solkusten. 


Tidigare var det många som flyttade till Costa del Sol på ålderns höst för värmen och solen. Nu är det även många yngre som flyttar till solkusten för att arbeta där. 


2014 rapporterade tidningen Faktum att det fanns 100 hemlösa svenskar på  Teneriffa, Gran Canaria, Mallorca samt i Fuengirola i Spanien. Då fanns 10 svenska hemlösa i Fuengirola.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.