Hemlös blev Ungerns nya kändismiljonär

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
László Andraschek, 55, satsade sina sista mynt på en lottokupong – och drog hem storvinsten på 18 miljoner kronor.
Foto: H. Baranyai Edina/kisalfold.hu
I februari trädde Andraschek fram och gjorde en stor donation till ett härbärge.
Foto: H. Baranyai Edina/kisalfold.hu
László Andraschek är nu en av landets mest kända miljonärer.
Foto: H. Baranyai Edina/kisalfold.hu
Han har nu köpt lägenheter åt sina tre barn och planerar en resa till Italien.
Foto: H. Baranyai Edina/kisalfold.hu

En hemlös man har vunnit en av Ungerns största lottovinster. László Andraschek satsade sina sista mynt på en lottokupong – och drog hem storvinsten på 18 miljoner kronor.

Nu ska han skänka bort en stor del av vinsten.

Arbetslös och skuldtyngd gjorde sig ungraren László Andraschek, 55, redo för ännu ett år på gatan.

Nu är han en av landets mest kända miljonärer. Andraschek satsade nämligen sina sista slantar på lotto och drog hem storvinsten på 18 miljoner kronor.

Det har länge varit okänt vem som vann lottovinsten i september förra året. Men i februari trädde Andraschek fram och gjorde en stor donation till ett härbärge. Samtidigt förklarade 55-åringen att lottokupongen som förändrade hans liv inköptes på en tågstation i Budapest.

– Jag hade bara valt sex nummer och den kvinnliga kassörskan påminde mig om att jag behövde välja ett sjunde. Jag sa åt henne att ta 24, det spelade ändå ingen roll, säger Andraschek till The Guardian. 

Chockade bilförsäljaren

Siffran 24 visade sig vara en rejäl lyckoträff.

Så, vad gör man med 18 miljoner kronor om man har levt på gatan i flera år? Ja, till att börja med betalade 55-åringen av sina skulder. Sedan bestämde han sig för att förverkliga en dröm.

– När bilförsäljaren frågade hur mycket jag var villig att spendera höll jag upp tre fingrar. Eftersom jag kom dit på en cykel antog han att jag menade 300 000 forint (8 500 kronor, reds anm.), men jag menade egentligen 3 miljoner forint (85 000 kronor), säger Andraschek.

"Har inte förändrats

László har nu köpt lägenheter åt sina tre barn och planerar en resa till Italien, en stor sak för 55-åringen som aldrig tidigare har ägt ett pass.

Han planerar även att skänka bort en stor del av vinsten. Andraschek berättar att han ska starta en fond för missbrukare och våldsutsatta kvinnor.

– Jag har blivit rik men jag har inte förändrats som person. Jag kan köpa en stor tv eftersom jag har råd med det. Men jag köper inte tre stycken bara för att jag kan, säger han till The Guardian.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.