Mona Sahlin höll sitt avskedstal i går. Nu säger flera tunga ombud att Sven-Erik Österberg kan ersätta henne. Foto: Suvad Mrkonjic
Mona Sahlin höll sitt avskedstal i går. Nu säger flera tunga ombud att Sven-Erik Österberg kan ersätta henne.  Foto: Suvad Mrkonjic

Hemligt spel bakom Sahlins efterträdare

Publicerad
Uppdaterad
Mona Sahlin gick till attack mot sitt eget parti i gårdagens sista partiledartal.
Nu pekas Sven-Erik Österberg allt kraftigare ut som efterträdare och enande kraft.
I ett mejl till Expressen skrev han på lördagskvällen:
- Det är en process som måste få ta den tid som den tar.
Flera S-riksdagsledamöter och partidistriktsföreträdare vill se Sven-Erik Österberg, 55, som ny ordförande för Socialdemokraterna efter Mona Sahlin. Partiets förtroenderåd sammanträdde i går för att bland annat besluta om valberedningen. Expressen pratade med ett antal ombud om vem som skulle kunna ena partiet som Sahlins efterträdare.
Namnet Sven-Erik Österberg var det vanligaste svaret.
Ett ombud i förtroenderådet säger:
- Sven-Erik är respekterad i alla läger i partiet. Det är ett av kanske få namn partiet skulle kunna samlas kring. Han är politiskt mycket erfaren, han kan partiet, han är van vid att lösa konflikter. Och som gruppledare har han visat att han är en stark ledare.
- Sven-Erik Österberg är ett starkt namn givetvis, säger även riksdagsledamoten Sven-Erik Bucht.

Känslig fråga

Flera riksdagsledamöter bekräftar att gruppledaren Österberg vore rimlig som Mona Sahlins efterträdare även om frågan är känslig att kommentera utåt.
- Sven-Erik är ett starkt namn i partiet, absolut. Det är inget tvivel om den saken, han är ett utav flera namn, säger Hans Hoff, distriktsordförande i Halland.
- Österberg har jag ett väldigt gott samarbete med, men mer än så vill jag egentligen inte säga, säger Kent Härstedt.
Österberg vill själv inte kommentera uppgifterna. I ett mejl till Expressen skriver han:
- Nu har vi valt en valberedning, som ska inleda sin process, och pröva allas vårt förtroende och välja ny partiledare. Det är en process som måste få ta den tid som den tar. Det tänker jag respektera, och den respekten visar jag genom att inte kommentera eller spekulera i frågan om den nya partiledningen.

Arbete i fokus

I Sahlins sista stora tal som partiledare handlade mycket om arbetslinjen, och budskapet var särskilt tufft dem för som står till vänster i partiet."Jag tycker vi behöver en starkare arbetslinje", säger Thomas Östros. Foto: Roger Vikström
- Jag var förvånad över att hon i retoriken låg så väldigt nära Fredrik Reinfeldt, innehållet låg mycket mer åt höger än jag trodde att hon skulle gå. Hon ville visa vad hon egentligen hade velat göra, och på det sättet bereda mark för någon ny från den så kallade högerdelen av partiet, säger Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap.
Sven-Erik Österberg hyllade talet, tillsammans med flera tunga socialdemokrater - trots Sahlins kritik mot partiets nuvarande politik.
- Det var ett bra och starkt tal. Nu ska vi ta det till oss och fundera kring flera av budskapen. Jag tycker vi behöver en starkare arbetslinje, säger Thomas Östros.

Morgan Johansson kritisk

Partisekreterare Ibrahim Baylan sa att talet var insiktsfullt, ideologiskt och känslosamt:
- Vi måste granska vår politik och på vilket sätt vi för fram denna politik.
Men den avgående partiordföranden fick direkt mothugg av Morgan Johansson, ordförande för kriskommissionen:
- Det lät ju som om Mona ville ha någon sorts bortre parentes i a-kassan. Det tror jag inte alls på, för då kommer man att pressa ut människor till socialbidrag i stället.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag