VILL FLYTTAS. Christine Schürrer vill flyttas tillbaka till kvinnofängelset Hinseberg utanför Örebro för att komma nära sin "utredningspersonal". Foto: Roger Vikström
VILL FLYTTAS. Christine Schürrer vill flyttas tillbaka till kvinnofängelset Hinseberg utanför Örebro för att komma nära sin "utredningspersonal". Foto: Roger Vikström

Hemligt nätverk vill få Christine Schürrer fri

Publicerad
Uppdaterad
Hon leder nätverket som hjälper livstidsdömda Christine Schürrer - med en privat mordutredning.
Nu berättar Kristina, 46, om det hemliga mötet innanför fängelsemurarna.
- Målet är att hon får resning.
Ingen teknisk bevisning kunde binda Christine Schürrer till morden i Arboga - på Max, 3, och Saga, 1, och mordförsöket på deras mamma Emma Jangestig - men Svea hovrätt konstaterade ändå att "utredningen inte ger utrymme för någon alternativ gärningsman."
Schürrers fullmakt till nätverket. Schürrer har hela tiden nekat och förbereder en resningsansökan med sin advokat Per-Ingvar Ekblad.

Hemlig sammanslutning

Expressen kan i dag avslöja att tyskan även får hjälp av ett 20-tal svenskar i en hemlig sammanslutning.
Tyskan har tidigare flyttats till Ystad, men hon vill nu tillbaka till kvinnofängelset Hinseberg utanför Örebro - för att komma nära sin "utredningspersonal".
Inför flytten skrev hon till Länsrätten: "Min advokat och utredningspersonal bor i Västerås, just nu jobbar vi med en resning som vi kommer att lämna nästa månad. En flyttning vore ytterst ofördelaktigt för vårt samarbete".

Flera besök

BÖRJADE BREVVÄXLA. Kristina, 46, är en av de som hjälper Schürrer. "Vi tar fram hemligt material som polisen inte vill ska komma ut", säger hon. Foto: Christina SundienHon förklarade även att flera av vännerna i Mellansverige fått godkänt att besöka henne på Hinseberg, och planerat flera besök.
En av dem är Kristina, 46.
- Jag är en av hennes närmaste vänner. Men det är många som hjälper till, totalt är vi ett 20-tal som håller kontakten, säger hon.
- Vi går igenom allt, hela förundersökningen och tar fram hemligt material som polisen inte vill ska komma ut. Det är hårt arbete, men vi måste värna om rättssäkerheten.

Började brevväxla

Kristina och tyskan började brevväxla efter rättegångarna.
- Jag radade upp alla sakfel jag såg och hon svarade på en gång. Hon var glad att ha någon att bolla med.
I somras träffades de i Ystad. Kristina fick även en fullmakt så att hon kan söka information om tyskan hos myndigheterna.
- Hon är tacksam för all hjälp. Ensam kanske man inte orkar gå igenom det här.
- Med facit i hand, så klart hon ångrar att hon åkte till Arboga den där dagen. Hon var på fel plats vid fel tidpunkt.

Tänker inte på Emma

Hur ofta tänker hon på Emma och hennes sambo?
- Inte alls. Det där intresserar henne inte så mycket, hon vill bara ha resning.
Kan du förstå om folk blir upprörda över ditt engagemang för en dömd barnamördare?
- Jag förstår om det blir reaktioner i Arboga. Men folk som har gått igenom utredningen tror jag förstår.
Max och Sagas pappa Nicklas Jangestig säger:
- Jag förstår faktiskt inte vad det är för idioter som vill hjälpa Schürrer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag