Regeringen vill ha ett femte jobbskatteavdrag och en höjd brytpunkt för statsskatten.
Oppositionen vill samtidigt göra allt för att förslagen inte ska gå igenom i riksdagen och de rödgröna diskuterar ett gemensamt initiativ, som Expressen.se tidigare berättat om.
I går kväll träffades Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i ett hemligt möte, skriver Dagens Industri. Magdalena Andersson, S, Per Bolund, MP och Ulla Andersson, V, samlades för att diskutera strategi för att regeringens förslag inte ska få stöd i riksdagen. Vad de rödgröna kommer fram till ser ut att bli avgörande för regeringens skattepaket.
SD redo att backa upp
Om S, V och MP väljer att lägga fram ett sammanhållet förslag i sin skuggbudget som säger nej till både jobbskatteavdraget och den höjda brytpunkten för statsskatten – alla som tjänar mindre än 37 417 kronor i månaden slipper nästa år betala statlig skatt – kommer regeringen sannolikt att vinna en omröstning, skriver DI.
Men om de rödgröna väljer att lägga fram sina förslag separat finns en majoritet – med hjälp av Sverigedemokraterna – i riksdagen mot att höja gränsen för statsskatten och detta tycks vara huvudalternativet.
SD är redo att backa upp ett rödgrönt utskottsinitiativ.
– De känner mycket väl till vår inställning i den här frågan. Vi kommer att ställa oss bakom ett sådant initiativ om det vara gäller brytpunkten. Men om de lägger fram jobbskatteavdraget och brytpunkten tillsammans då kan vi inte ställa oss bakom det, säger Sven-Olof Sellström, SD:s ekonomisk-politiska talesperson till DI.
Väcker ilska hos alliansen
De rödgrönas strategi har väckt ilska hos alliansen.
– Jag trodde att de rumsrena partierna var överens om att inte agera ihop med Sverigedemokraterna, men det är i praktiken vad de gör, säger Carl B Hamilton, Folkpartiets ekonomisk-politiska talesperson.
Men Ulla Andersson, V, tycker inte att de rödgröna agerar gemensamt med Sverigedemokraterna.
– Vår utgångspunkt är alltid att vi lägger fram den politik vi vill föra, och i det här fallet vill vi ha mer pengar till välfärden. Det är utgångspunkten oavsett vad Sverigedemokraterna eller något annat parti tycker, säger hon till Dagens Industri.
Borg varnar oppositionen
Borg varnar oppositionen för att i riksdagen försöka stoppa förslaget om att färre ska betala statlig skatt. Att efter att budgeten som helhet beslutats i riksdagen, riva upp delar av den bryter enligt honom mot en viktig praxis som handlar om att budgeten ska tas med ett beslut.
– Det har varit en praxis som tjänat Sverige väl och som vi och Socialdemokraterna byggt upp under de senaste 20 åren. Jag kan bara beklaga om Socialdemokraterna i ett kortsiktigt taktiskt spel väljer en annan inriktning. Det skulle på ett allvarligt sätt förändra hur vi fattar beslut om budgetar i Sverige, säger Borg.
– De riskerar att driva ett politiskt spel som leder till högre arbetslöshet.