Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemligt meddelande hittat på kända tavlan “Skriet”

Tavlan ”Skriet” är en av världens mest kända.
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP

Ett av världens kändaste konstverk, tavlan ”Skriet”, innehåller ett dolt budskap.

Nu har forskare kommit fram till att det kryptiska meddelandet skrevs av konstnären Edvard Munch själv, rapporterar BBC.

”Kan bara ha målats av en galen man” står det skrivet i blyerts i tavlan ”Skriets” vänstra hörn. Det dolda meddelandet i den norska konstnären Edvard Munchs verk har länge varit känt, men vem som skrev det har förblivit ett mysterium.

Nu har nationalmuseet i Norge, där ”Skriet” hänger, kommit fram till att det dolda budskapet skrevs av konstnären Edvard Munch själv, rapporterar BBC.

”Skriet” hänger i Oslo i Norge.
Foto: HEIKO JUNGE / AP TT NYHETSBYRÅN

Upptäckten gjordes i samband med att museet genomförde nya undersökningar av tavlan, bland annat genom infraröd fotografering, där man jämförde handskriften på tavlan med handskriften i Edvard Munchs dagbok och brev. 

– Skriften är utan tvekan Munchs egen. Handstilen i sig, såväl som händelser som inträffade 1895, när Munch visade tavlan i Norge för första gången, pekar alla i samma riktning, säger Mai Britt Guleng, konservator på museet, till BBC.

Forskare använde sig av infraröd fotografering.
Foto: ANNAR BJORGLI / NATIONAL MUSEUM OF NO

Edvard Munch sårades av kritiker

Enligt The Guardian tror Mai Britt Guleng att Edvard Munch lade till skriften på tavlan efter att en läkarstudent, som var där när han visade tavlan för första gången, sa att den måste ha varit målad av någon som var mentalt störd.

– Det är en kombination av att vara ironisk, men det visar också hans sårbarhet. Han tar det faktiskt väldigt allvarligt och han är sårad eftersom det finns en historia av sjukdom i hans familj, säger Mai Britt Guleng till The Guardian.

Edvard Munch
Foto: Munchmuseet, Oslo

Edvard Munchs pappa och syster led båda av depressioner och han ska ha målat ”Skriet” när den senare blev inlagd på ett mentalsjukhus efter att ha blivit diagnostiserad med bipolär sjukdom. År 1908 blev konstnären själv inlagd på sjukhus efter ett nervöst sammanbrott, skriver BBC.

”Så länge jag kan minnas har jag lidit av en djup känsla av ångest som jag har försökt uttrycka i min konst. Utan denna ångest och sjukdom hade jag varit som ett skepp utan ett roder”, skrev Edvard Munch i sin dagbok, enligt BBC.

15-åriga Maximilian Svensson arbetar som konstnär

15-åriga Maximilian Svensson arbetar som konstnär

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.