Expressens avslöjanden att den ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving polisanmälts tre gånger i samband med sin relation till Noas underrättelsechef Linda Staaf fick i måndags rikspolischefen att omplacera Löfving medan utredningar pågår.
Den interna promemoria som Expressen tagit del av visar att rikspolischefen Anders Thornberg redan i december 2021 fick detaljerade och allvarliga uppgifter om relationen mellan Löfving och Staaf. Promemorian är undertecknad av säkerhetschefen Ari Stenman, som skriver att Linda Staaf inleder deras möte med att säga att det hon nu ska berätta inte är enkelt för henne.
Varit svartsjuk och kontrollerande
Promemorian är upprättad 13 december 2021, samma datum som polisanmälan gjordes.
Stenman skriver i promemorian: ”Hon berättar att hon under flera år, från 2015 till sommaren 2021, haft en relation med Mats Löfving. Enligt Linda har det varit en relation och en sexuell relation som dock aldrig blivit ett öppet förhållande”. I promemorian beskrivs vidare hur förhållandet utvecklats ”till en destruktiv relation.”
Linda Staaf beskriver, enligt Stenman, att Mats Löfving har varit svartsjuk och kontrollerande. Hon säger också att relationen fått henne att må mycket dåligt.
Staafs berättelse, så som den återges i promemorian, talar emot hennes senare uttalanden i flera intervjuer, om hur relationen sett ut. Till bland annat Expressen sa hon tidigare att de två, när Löfving var hennes chef på Noa, utvecklade ”en privat men ytlig relation” men att de ”aldrig har varit närstående”.
Stenman uppmanar Staaf under mötet att tala med sin närmaste chef, Noa-chefen Johan Olsson, vilket hon också ska ha gjort kort därpå. Expressen har förgäves sökt Johan Olsson med frågor om och i så fall hur han agerade när han fick höra uppgifterna.
Senare har Stenman ett nytt möte med Staaf. Stenman skriver:
”Linda är upprörd över att rikspolischefen fått information om vad som framkommit och att rikspolischefen därför haft ett samtal med Mats. Jag berättar för Linda att det är allvarlig information hon framfört och att sådant inte bara kan ignoreras.”
Enligt Stenman frågar han Staaf om hon vill utveckla sina anklagelser. Det vill hon inte. ”Linda är tyst en stund och säger sedan att eftersom det hon berättade förra gången fördes vidare vill hon inte berätta för mig. Jag uppfattar det som att hon har något hon skulle vilja berätta, men att förtroendet till mig är lite sargat efter att rikspolischefen fått information om omständigheterna”, skriver säkerhetschefen.
Beslutet: Ärendet ska inte utredas
Trots att rikspolischef Anders Thornberg får vetskap om de allvarliga anklagelserna och att säkerhetschefen bedömer att Staaf dessutom har mer att berätta, så beslutar han senare att ärendet inte ska utredas som personalärende och tas upp i Statens ansvarsnämnd.
Stenman gör efter sitt andra möte med Staaf bedömningen att brott kan ha begåtts och att uppgifterna ska tas till avdelningen för särskilda utredningar, SU, för bedömning. Enligt Stenman är de brott som skulle kunna vara aktuella:
”a) Grov fridskränkning genom att målsäganden tvingats utstå misshandel och/eller sexuella handlingar av en närstående person som målsägande haft ett beroendeförhållande till och där personen haft makt över målsäganden.
b) Olaga förföljelse genom att en person vid ett flertal tillfällen förföljt samt ofredat eller markerat närvaro på ett sätt att det utgjort led i kränkning av målsägandens integritet.
c) Ofredande genom att ha utsatt målsäganden för störande kontakter.”
Expressen har tidigare berättat hur det av anmälan som Stenman senare skickade in till SU framgår att Staaf också i detalj berättat hur Löfving ska ha dykt upp på platser där hon befunnit sig på sin fritid; på badhus, bagerier och när hon var ute och motionerade. Trots alla uppgifter beslutade överåklagare Anders Jakobsson efter två dagar att inte inleda någon förundersökning, utan att ha hört Linda Staaf.
Jakobsson säger att han står fast vid sin bedömning, och går sedan till angrepp mot Ari Stenman.
– Hur många gånger har Ari Stenman själv delgivit någon person brottsmisstanke. Kan du förklara det för mig. Jag måste säga att jag har hållit på med det här ganska länge och det här är min bedömning.
– Linda själv ville ju inte heller medverka.
Hade du inlett förundersökning om hon hade velat medverka?
– Då hade det kommit i annan dager, säger Anders Jakobsson.
Uppgifterna om att Staaf inte ville medverka fick han av en annan person. Jakobsson vill inte berätta vem som uppgav det för honom.
Varför ringde du inte henne själv?
– Då hade jag fått inleda en förundersökning, för det kunde ha räknats som ett förhör.
Men hade det inte varit värt det för att få reda på sanningen?
– Jag anser inte det.
Staaf: ”Han har aldrig varit i kontakt”
Linda Staaf kommenterar de nya uppgifterna och den berättelse hon ska ha lämnat enligt Stenmans promemoria:
”Jag har fortfarande inte sett den omaskade versionen av anmälan men redan från den maskade versionen har jag tydligt påtalat att det finns saker i de uppgifter som Stenman lämnat till avd för SU som inte stämmer överens med det som jag berättade för honom.”, skriver hon och fortsätter:
”Han har aldrig varit i kontakt med mig för att stämma av uppgifterna i sin PM innan han lämnade in den till Avdelningen för SU. Den här historien har dragit i väg fullkomligt, både i media och i det som du nu framför, och överensstämmer inte med verkligheten.”
Mats Löfving vill inte uttala sig just nu om Ari Stenmans anmälan.
– Jag har uppfattningar om det, fast jag måste få återkomma.
När återkommer du?
– Å det snaraste, svarar Löfving som i övrigt avböjer att kommentera.
Rikspolischef Anders Thornberg och Noa-chefen Johan Olsson har sökts för kommentarer.
Lyssna på Krimrummet
https://embed.pod.space/player?episode=krimrummet/harvan-i-polisledningen&theme=spaceblack