Yassir Arafat har under många år tagit emot svenska biståndspengar.
Yassir Arafat har under många år tagit emot svenska biståndspengar.

Hemligt bistånd till PLO

Publicerad
Uppdaterad
Expressen kan i dag avslöja:
Det statliga biståndsorganet Sida ger sedan flera år hemliga miljonbidrag till en palestinsk propagandacentral.
Politikerna i Sidas styrelse har inte informerats.
Palestinian Negotiation Support Unit (NSU) bildades för att ge "tekniskt stöd" till PLO i fredsförhandlingarna. Men sedan de avbröts 2001 har NSU utvecklats till en ren propagandacentral. Trots det fortsätter Sida - som lyder under UD - att ge pengar till NSU, som hittills fått över 20 miljoner kronor av svenska skattemedel. Den Brysselbaserade stiftelsen European Institute for Research on the Middle East krävde att få ut information om bidraget: "Vi fick svaret att samtliga akter var hemligstämplade." UD hävde hemligstämpeln den 12 februari. Jan Bjerninger, chef för Sidas Asienavdelning, är högste ansvarig tjänsteman för stödet till NSU. Expressen frågar: Enligt oberoende forskare är NSU numera en propagandacentral för PLO. - Det känner jag inte till. På vilken nivå i Sida togs det här beslutet? - På min nivå. Varför var akterna hemliga? - Jag vet inte de ursprungliga orsakerna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag