Expressen avslöjade i mars att svenska myndigheter tillsammans med den saudiska regimen planerade ett övervakningssystem med tusentals kameror kopplade till underjordiska ledningscentraler. Dessförinnan hade Sveriges Radio avslöjat att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, planerat att hjälpa Saudiarabien med en vapenfabrik. Nyligen avgick försvarsminister Sten Tolgfors till följd av affärerna.
Nu kommer nästa avslöjande om hur svenska myndigheter hjälpt diktaturen.
Användas i krig
Sedan 1987 har nuvarande fortifikationsverket - myndigheten med expertis i att bygga militära anläggningar - hjälpt regimen att bygga anläggningar under jord för förvaring av bensin, flygbränsle och diesel för att användas vid krig och andra nationella kriser. Projektet har kommit att kallas för Swedef och Svenska Dagbladet har tagit del av en stor mängd dokument som rör projektet.
Den femte och sista anläggningen blev klar i februari 2009 och bygget har beskrivits som ett av världens största.
- Det är enorma anläggningar som har byggts, säger Karl-Erik Hagström, fastighetsråd på fortifikationsverket och tidigare ansvarig för Swedef, till SvD.
Såväl den socialdemokratiska som den nuvarande borgliga regeringen har sagt ja till samarbete, enligt tidningen. Det mesta kring den svenska statens inblandning har varit hemlig. Den årliga redovisningen till regeringen har belagts med sekretess.
"Politiskt övervägande"
Enligt SvD slöts den första överrenskommelsen redan 1984 - efter stort personlig engagemang från statsminister Olof Palme. Då betonades att "svensk teknologi vad avser skydd mot vapenverkan genom inrymning av lagerhållning i bergrum skulle kunna utnyttjas av saudierna".
Fortifikationsverket förklarar samarbetet med att man ville få expertkunskaper genom projekt man aldrig kan genomföra i Sverige. - Vilka länder vi samarbetar med är politiska överväganden. Det har vi inga synpunkter på, säger Karl-Erik Hagström till SvD.