Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemligheterna kan följa honom i graven

Stig Bergling blev en av Sveriges mest kända personer när han avslöjades med att ha sålt koder till ryssarna som innehöll information om Sveriges militärförläggningar.
Foto: Jan Düsing

Landsförrädaren Stig Bergling, som dömdes för grovt spioneri, kan ha tagit hemligheter med sig i graven.

Pensionerade Säpochefen Sven Åke Hjälmroth, 84, säger att de jobbade hårt för att utreda vad spionen visste och vad han lämnade ut.

– Det är en frågeställning som alltid uppstår när någon avslöjas, och vi kan inte vara hundra procent säkra på att vi fick veta allt, säger han.

Landsförrädaren Stig Bergling blev en av Sveriges mest kända personer när han avslöjades med att ha sålt koder till ryssarna som innehöll information om Sveriges militärförläggningar.

Sven Åke Hjälmroth, 84, var chef för Säkerhetspolisen under åren 1976 till 1987.

– Han var ett av de större fallen som inträffade under min tid vid Säkerhetspolisen. Han jämfördes ofta med spionen Stig Wennerström och han gjorde stor skada för vårt försvar, säger han.

Fick stora konsekvenser

När det uppdagades att Stig Bergling lämnat ut känsligt material iscensattes en stor utredning på Säpo.

– Det var en stor lättnad när han greps. Bergling hade kunnat verka och lämna ut uppgifter som rubbade Säkerhetspolisens arbete. Och det fick stora konsekvenser för den interna säkerheten efteråt.

Sven Åke Hjälmroth berättar att rutinerna förändrades för vilka som fick tillgäng till säkerhetsklassat material.

– Det blev andra rutiner när det gäller den interna organisationen just när det gäll hur tillgången var på information inom avdelningen. Där skärptes reglerna skarpt.

"En bricka i spelet"

Han berättar att Stig Berling bar på viktiga uppgifter när han avslöjades. Informationen han lämnade hade stor potential att skada den svenska säkerheten.

– Annars hade han inte givits den stora betydelse han fick. Sverige hade en betydelse i det världspolitiska läget mellan stormakterna – det militära läget. Han var en bricka i det spel som pågick.

Hur betydelsefullt var det att avslöja Bergling?

– Det var mycket betydelsefullt, för det satte stopp för en risk för att information skulle komma till obehörigas kännedom.

Hade ni full insikt om vidden av den information som Bergling kände till?

– Det är en frågeställning som alltid uppstår när någon avslöjas, och vi kan inte vara hundra procent säkra på att vi fick veta allt. Men det lades stor kraft på att få fram vilken typ av information han fick fram och vilken skada som åstadkommits, säger Sven Åke Hjälmroth.

Vilka hemligheter kan han ha tagit med sig i graven?

– Det vågar inte jag uttala mig om. Förhoppningsvis är det inte så men hundra procent säker kan jag inte vara. Nu har det dock gått så lång tid så själva utvecklingen har gjort att den information han blivit mindre värdefull.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.