Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemligheten under golvet – i drottningens privata kammare

Renoveringen av Buckingham palace förväntas vara färdig år 2027.Foto: CLIVE GEE / AP PA
I dag är det drottning Elizabeth II som bor på Buckingham palace.Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Buckingham palace är en av världens mest anrika byggnader, en plats där väggarna säkerligen har ett och annat att berätta om de kunnat tala.

Nu har elektriker fått slottet att berätta en del av sin historia – i form av en oavsiktlig tidskapsel under golvbrädorna.

Buckingham palace, som ligger i St James Park i London, har varit det officiella sätet för brittiska kungligheter sedan 1800-talet. Slottet, som under 1700-talet kallades Buckingham house, blev ett palats "på riktigt" när drottning Viktoria flyttade in år 1837.

Mycket av det som hänt innanför palatsets väggar har gått förlorat för alltid. Men elektriker som anställts för att se över elledningarna i drottningens privata del av Buckingham palace fick minst sagt närkontakt med historiens vingslag när de kikade under golvbrädorna.

Foto: RoyalFamily/Twitter

 

Under golvbrädorna hittades bland annat nyhetsurklipp från tidningen the Evening standard – med publiceringsdatum 7 november 1889.

 

Foto: RoyalFamily/Twitter

 

På urklippen går att urskilja att de handlar om en samling brev från earlen av Chesterfield.

 

Foto: RoyalFamily/Twitter

 

Förutom tidningsurklippen hittades även gamla cigarettpaket, av märkena Player's Navy Cut, Woodbine och Piccadilly.

 

Foto: RoyalFamily/Twitter

 

Cigarettmärket Player's Navy cut har funnits sedan 1883, och även märket Woodbine lanserades under sent 1880-tal.

 

Foto: RoyalFamily/Twitter

 

Drottning viktoria, 1882.Foto: RoyalCollection

Renoveras till 2027

Renoveringen av Buckingham palace påbörjades i april 2017, och förväntas vara färdig först 2027. Renoveringen beräknas kosta miljontals pund. Senast slottet renoverades var på 1950-talet, efter att delar av det skadats under andra världskriget, skriver Daily Mail.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.