Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemligheten avslöjades efter 30 år – nu berättar de om reaktionerna

Det är 34 år sedan Helena af Klercker och Lou Åberg försvann i en eka på Ålands hav. Foto: PRIVAT

1984 hittade ett ryskt lastfartyg två unga, svenska kvinnor i en eka på Ålands hav, där de drivit i nära två dygn.

Nyligen berättade kvinnorna i DN att de tror sig ha sett en sovjetisk ubåt innan de räddades – en uppgift som nu får reaktioner.

– Det finns alla möjliga nättroll och de behöver säga sitt också. Men vi vet ju vad vi har upplevt, säger Helena af Klercker.

Berättelsen om de två 19-åriga kvinnorna Helena af Klercker och Lou Åberg, som försvann i en eka på Ålands hav i november 1984, har fått nytt liv genom en intervju i Dagens Nyheter.  

Efter att ekan hade drivit på havet i närmare två dygn kom det sovjetiska lastfartyget "Dagestan" till de unga kvinnornas undsättning – en spektakulär händelse som skapade stora rubriker.

I DN berättar kvinnorna nu, efter 34 år och för första gången, att de tror sig ha sett en rysk ubåt innan de räddades av fartyget. Af Klercker och Åberg säger att en mystisk farkost steg upp ur vattnet och riktade starka strålkastare mot dem innan den försvann spårlöst.

LÄS MER: Efter 34 år - nu berättar de om sanningen bakom tystnaden

Kvinnornas berättelse har fått stor spridning de senaste dagarna.

– Det blev mycket större reaktioner än vad jag hade föreställt mig, säger Lou Åberg.

– Ja, jag trodde nog inte heller att det skulle blåsa upp så enorm mediestorm. Väldigt mycket folk har skrivit och sagt att de är rörda av historien, säger Helena af Klercker.

Helena af Klercker och Lou Åberg är fortfarande goda vänner. Foto: PRIVAT

"Tyckte att vi blåste upp det hela"

Alla reaktioner har dock inte varit positiva:

– Jag har noterat några inlägg där det var personer som tyckte att vi blåste upp det hela. Men det var många som gick till vårt försvar och sa att "kvinnorna har varit tysta i 30 år, de är ganska tillförlitliga", säger Lou Åberg.

Helena af Klercker arbetar med en dokumentärfilm om sina upplevelser från 1984. Hon avfärdar kritik om att delar av berättelsen skulle vara fabricerad för att marknadsföra filmen:

– Det finns alla möjliga nättroll, och de behöver säga sitt också. Men vi vet ju vad vi har upplevt, så jag bryr mig inte så mycket.

Kvinnorna räddades av det ryska fartyget "Dagestan" efter att ha drivit till havs i nära två dygn, i november 1984. Foto: TOMMY PEDERSEN

"Ingenting man skulle hitta på för skojs skull"

Uppgiften om ubåten har ifrågasatts av bland andra Mattias Göransson, chefredaktör för Magasinet Filter, som går till attack mot DN:s källkritik i artikelns kommentarsfält:

"Ubåtsfrågan är fantastisk. Inget så kallat tekniskt bevis den svenska militären levererade åren 1980–1994 har hållit för en oberoende och förnyad granskning: ljudbevisen har visat sig vara sillstim, minkar eller en svensk motorseglare; signalspaningen rymde vanliga sovjetiska handelsfartyg; bottenspåren var i själva verket spåren efter ankaren och ankarkättingen till marinens egna fartyg, och så vidare. Trots det lever myterna vidare, och sprids av godtrogna svenska journalister. Källkritik och faktakontroll? Aldrig i denna fråga", skriver Göransson.

Lou Åberg säger att hon sett flera inlägg som ifrågasatt autenticiteten i hennes och af Klerckers berättelse.

– Det är alltid jobbigt när folk inte tror på vad man berättar, utan ska förlöjliga eller förminska en väldigt personlig, stark och fasansfull upplevelse. Det är ju ingenting man skulle hitta på för skojs skull, säger hon.