Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemliga uppgifter sprids med tvätt

Mängder av sekretessbelagda patientuppgifter sprids från sjukhus till landets tvätterier.

– Din personliga integritet blir kränkt och det är allvarligt nog. Men det är också en jättestor patientsäkerhetsfråga, säger Anne Carlsson, ordförande i Reumatikerförbundet.

TT har tidigare berättat om att kvarglömda föremål som pennor, kanyler och saxar hamnar hos landets tvätterier, vilket orsakar både onödiga kostnader och risker. Men det är inte det enda som sjukvårdspersonal slarvar med att tömma ur fickor på kläder och andra textilier innan de skickas till tvätt. Sekretessbelagda patientuppgifter följer också ofta med, enligt flera tvätterier som TT pratat med.

– Det rör sig om ett 50-tal dokument per dag. Vi samlar ihop dem och skickar tillbaka dem till sjukhuset. Jag hoppas de tar kontakt med respektive avdelning, läkare eller sjuksköterska eller vad det kan vara, säger Peter Hellgren som är produktionschef för Vårdplagg på Berendsen i Eskilstuna.

Delar av journaler

En undersökning som landstingsägda Alingsåstvätten gjort visar att mellan januari och april i år hittades olika former av patientuppgifter nära 300 gånger. Enligt tvätterierna kan det röra sig om delar av journaler, märkningar på provrör och andra anteckningar. Även dödsattester hittas.

– Att vem som helst kan läsa delar ur min journal, eller en doktors personliga anteckningar om mig, om jag har varit och testat mig för hiv eller gjort en abort, det ger en känsla av otrygghet, säger Anne Carlsson.

Hon pekar också på riskerna det innebär med de bortslarvade patientuppgifterna, om viktiga delar försvinner ur en journal. Anne Carlsson har förståelse för att sjukvårdspersonal kan missa ibland, men hon har själv varit på studiebesök på tvätteri och sett hur mycket föremål och anteckningar det är som glöms.

– Jag tror allmänheten skulle bli förskräckt om de visste hur mycket det handlar om. Det är fruktansvärt, man måste ta tag i de här frågorna.

Klart regelbrott

Enligt Anders Alexandersson, jurist på Socialstyrelsen, innebär detta ett brott mot en rad föreskrifter och regler.

– Regelverket är klart och tydligt, man måste hantera sån här information om patienterna så de inte kommer till dels för obehöriga, säger han.

Om landstingen får indikationer på att sådant här händer, ska de genast gå igenom det och ändra rutinerna, enligt Alexandersson.

– Sen kan man fundera kring om det skulle kunna medföra en risk för en vårdskada. Om man slarvar bort viktiga patientuppgifter ligger det lite grann i den riktningen, och då kan det bli aktuellt med en lex Maria-anmälan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.