Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga uppgifter skickades i vanligt mejl av regeringskansliet

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Regeringskansliet skickade hemliga uppgifter i vanligt mejl. 

Känsliga och sekretesskyddade uppgifter skickades från näringsdepartementet till den engelska konsult som landsbygdsminister Sven-Erik Bucht använt sig av, visar SVT Nyheters granskning. 

Näringsdepartementet bekräftar uppgifterna. 

SVT Nyheter avslöjar att hemliga uppgifter skickats med helt vanlig, öppen e-post från näringsdepartementet till den konsult Sven-Erik Bucht använt sig av för att bättra på sin engelska. 

Landsbygdsministern nekar till uppgifterna, men när SVT begär ut mejlen maskas delar av innehållet – det ligger under sekretess. Maskningen motiveras med att uppgifterna rör Sveriges förbindelser med annan stat. 

Skickats på landsbygdsministern önskan

Departementsrådet Tomas Dahlman bekräftar att sekretesskyddade uppgifter skickats till konsulten, enligt Sven-Erik Buchts önskemål. Dahlman berättar för SVT att den maskade informationen rör förhandlingspositioner i EU-förhandlingar. 

– De fall jag känner till rör förhandlingspositioner i EU-förhandlingar, där vi uppger hur andra länder ställer sig i olika frågor. Det är fall som inte är slutligt avgjorda, där vi fortfarande förhandlar. Och då vill ju inte vi röja våra förhandlingskort, säger Tomas Dahlman, till SVT Nyheter. 

Okrypterad e-post

Thomas Dahlman säger att det inte är rutin att dela den här typen av uppgifter externt, men att landsbygdsministern velat att konsulten skulle ha tillgång till allt underlag. 

Konsulten omfattas av tystnadsplikt, men informationen har skickats med vanlig, öppen e-post. Vilket lätt gör den tillgänglig för datakunniga personer. 

Regeringskansliet uppger till SVT Nyheter att reglerna följts och att de hemliga uppgifterna skyddats. Något som inte är möjligt när e-posten är okrypterad.  

Dyr konsult

Sven-Erik Bucht har sedan tidigare fått utstå kritik över de höga kostnader som betalats för engelska konsulten. 

Konsulten har hjälpt ministern med framför att formulera tal och så kallade talepunkter – preciserade budskap som förs fram av ministern vid olika möten.

Bara det senaste året har konsulten fakturerat för hundratusentals kronor. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.