Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga strategin som ska rädda L – skrotar flera tidigare profilfrågor

Jenny Madestam om den hemliga strategin som ska rädda Liberalerna.
Partiledaren Nyamko Sabuni (L). Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tidigare partiledaren Jan Björklund (L). Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Partiledaren Nyamko Sabuni (L). Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Mer EU”, ”fjärma eller närma” och ”mot extremism”. Så löd några av budskapen på Liberalernas valaffischer som pryddes av Jan Björklund och hans blåa skjorta under valrörelsen 2018. 

Det är det slut på nu. 

I en ny, intern strategiplan som Expressen tagit del av framgår det att Nyamko Sabuni planerar att ”skrota” flera av föregångarens hjärtefrågor, bland annat EU och försvaret. 

Liberalerna har en längre tid arbetat för kortsiktigt och spretigt”, går det att läsa.

Efter att ha tampats med låga opinionssiffror under en lång tid, inte minst efter mittenuppgörelsen med S, MP och C, var det många företrädare inom Liberalerna som hoppades på att den nya partiledaren Nyamko Sabuni skulle kunna få partiet att lyfta. Men effekten uteblev.

I de senaste mätningarna har partiet legat precis över – och ibland under riksdagsspärren och i förtroendemätningarna hamnar Nyamko Sabuni i botten. I Expressens/Sifos februarimätning var det nu bara nio procent av väljarna som angav att de hade högt eller ganska högt förtroende. 

– På något vis måste både Liberalerna och deras partiledare synas väldigt tydligt för att de ska ta sig ur detta. Jämför man med Jonas Sjöstedt har han ju klivit fram och kommit ut i frågor. Och då har man också möjlighet att skapa förtroende. Att bara finnas räcker ju inte, sa Sifos opinionschef Toivo Sjörén då. 

”Arbetat för kortsiktigt och spretigt”

Med en helt ny strategi, som antogs på det senaste partistyrelsemötet, hoppas Nyamko Sabuni nu på att kunna vända siffrorna, kan Expressen berätta. 

Liberalerna har en längre tid arbetat för kortsiktigt och spretigt. Vi har alltför länge svarat på frågor som väldigt få människor ställer. Konsekvenserna har varit spretig kommunikation, underutnyttjade resurser och osäkerhet hos väljare”, går det bland annat att läsa i ett strategidokument som Expressen tagit del av. 

Fokus endast på klimat, integration och skola

Enligt dokumentet handlar den nya strategin om att prata om färre frågor. Därmed ryker flera av de frågor som den tidigare partiledaren Jan Björklund höll som hjärtefrågor, exempelvis EU och försvaret. I stället ska man fokusera på endast tre frågor: klimat, integration och skola. Längst resa har man i frågan om klimatet, konstateras det. 

”Gemensamt för de tre områdena är att det är frågor som Liberalernas väljare och potentiella väljare prioriterar högt”, går det att läsa i dokumentet. 

En av Liberalernas valaffischer 2018. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valaffischer från 2014. Foto: HELENA LANDSTEDT / TT / TT NYHETSBYRÅN

På tisdagskvällen, via en telefonkonferens, meddelades Liberalernas kommunalråd och gruppledare runtom i landet om den nya strategin. 

Nyamko Sabuni om klimatutmaningarna

I en stor intervju i januari berättade Liberalernas ledare om klimatutmaningarna.

S och M faller samman – SD och V snart förbi

Se Veckan med Viktor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.