Hemliga spelet bakom resan till Saudiarabien

Expressen kan i dag berätta om det omfattande hemlighetsmakeriet kring Stefan Löfvens kommande resa till Saudiarabien.
Foto: Kristofer Sandberg
Resan till Saudiarabien har planerats i hemlighet.
Foto: Colourbox

BRYSSEL. Inte ens vice statsministern Isabella Lövin (MP) fick veta något.

Expressen kan i dag berätta om det omfattande hemlighetsmakeriet kring Stefan Löfvens kommande resa till Saudiarabien.

Huvudskälet är familjen Wallenbergs vilja att "mjuka upp" restriktionerna kring vapenhandeln med landet, uppger källor i regeringskansliet. 

Ombord på regeringsplanet i morgon finns vapentillverkaren Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg – som så sent som i lördags hade statsministern som gäst på Investors omskrivna fest i Stockholm. 

För ett och ett halvt år sedan hotade Miljöpartiet att lämna regeringen om inte det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien stoppades.

Stefan Löfven fick ge sig.

Klockan 17.33 tisdagen den 10 mars 2015 kom beskedet som gjorde att de redan kyliga relationerna mellan Sverige och Saudiarabien frös till is.

Regeringen meddelade då att det avtalet inte skulle förlängas.

– Det stämmer att det kommer att avbrytas, sa Stefan Löfven, och Saudiarabien kallade omedelbart hem sin ambassadör.

Förra utrikesministern Carl Bildt reagerade på twitter:

"Det som inträffat är i alla delar olyckligt. Sverige har skadats."

Beskedet kom bara två dagar efter att utrikesminister Margot Wallström stoppats från att tala på Arabförbundets möte i Kairo.

Enligt Wallströms dåvarande pressekreterare var skälet att ministern "uppmärksammat situationen för mänskliga rättigheter och demokrati i Saudiarabien".

Men hon hade gjort mer än så.

Margot Wallström.
Foto: Patrik C sterberg / PATRIK C STERBERG / IBL/IBL PATRIK C STERBERG /

Wallström sa: "Här så måste man ju protestera"

Redan den 19 januari förra året kallade hon upp den saudiske ambassadören i Sverige för att protestera mot den offentliga piskningen av bloggaren Raif Badawi – och sa efteråt:

– Här så måste man ju protestera mot det som är närmast medeltida metoder.

Tre veckor senare, under en riksdagsdebatt, var hon ännu tydligare när hon beskrev Saudiarabien:

– Det är självklart att politiken i Saudiarabien är långt ifrån en feministisk politik. Framför allt kränks ju kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Man piskar bloggare, och man har en kungafamilj med absolut makt. Då är det klart att vi inte kan använda något annat ord än diktatur.

En vecka efter att regeringen meddelat beslutet om att inte förlänga det militära samarbetsavtalet slöt totalt 57 stater inom den Islamiska samarbetsorganisationen (IOC), nästan hela den muslimska världen, upp bakom kritiken mot Wallström.

Regeringen och Stefan Löfven tvingades agera – snabbt.

Tidigare talmannen Björn von Sydow utsågs till sändebud och skickades till Saudiarabiens huvudstad Riyadh med regeringsplanet. Med sig hade han bland annat ett brev från kung Carl Gustaf.

Björn von Sydow.
Foto: Sven Lindwall

– Vi har klarat ut eventuella missförstånd om att vi skulle ha förolämpat islam, vilket vi aldrig har gjort, sa statsministern senare, dock utan att svara på frågan om det framförts en ursäkt eller inte.

Ledningen för Sveriges försvarsindustrikoncern Saab kunde andas ut.

Samtidigt stod det klart att det militära samarbetsavtal som Sverige haft med Saudiarabien inte hindrar fortsatt svensk export av krigsmateriel till Saudiarabien.

Krigsmateriellagarna säger att följdleveranser bara kan stoppas när FN lagt ett vapenembargo. Något sådant finns inte för Saudiarabien.

Stefan Löfvens besök i Saudiarabien i morgon handlar uteslutande om handelsrelationer – och när regeringsplanet lyfter från Stockholm finns både Marcus Wallenberg, styrelseordförande för Saab, och Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare, ombord.

Marcus Wallnberg.
Foto: Anna-Karin Nilsson

– Nu är ju Marcus Wallenberg inte bara styrelseordförande i Saab, utan representerar en bred del av det svenska näringslivet, förtydligar statsministern, när Expressen frågar om varför han följer med.

– Jo, det är för att vi reser till Saudiarabien av det enkla skälet att det är en regionalt viktig politisk aktör, en stor ekonomisk aktör, de är med i G20, Sverige kommer snart att sitta i FN:s säkerhetsråd och det är en viktig handelspartner för Sverige. Så det finns flera skäl att åka till Saudiarabien.

Hur skulle du beskriva din relation med Marcus Wallenberg, denna mäktiga spelare i svenskt näringsliv?

– Jag har en god relation med Marcus Wallenberg. Det hoppas jag att jag kan säga att jag har med flera av näringslivets företrädare. Det anser jag själv att jag har, och det anser jag är viktigt att ha som svensk statsminister.

Wallenberg har försökt regeringen att "mjuka upp" restriktionerna

Samtidigt uppger källor i regeringskansliet för Expressen att familjen Wallenberg under en tid försökt få regeringen att "mjuka upp" restriktionerna kring vapenhandeln med landet. Många miljarder ligger i potten.

– Det går ju att kringgå på många sätt. Det vanligaste är ju att vi utnyttjar vår telekom- och radarteknologi som är bland den mest avancerade i världen och säljer detta, konstaterar en uppgiftslämnare.

Stefan Löfven, ser du något problem med att det säljs avancerad telekom- och radarteknologi till Saudiarabien?

– De affärer som görs med Saudiarabien sker enligt svensk lagstiftning. Så länge man håller sig till svensk lagstiftning är det helt okej.

Sunnimuslim-dominerade Saudiarabien leder för närvarande en koalition som bekämpar shiamuslimska rebeller i det pågående inbördeskriget i grannlandet Jemen. I denna koalition deltar även sunni-dominerade Förenade Arabemiraten, UAE.

Saudiarabien styrs som ett kungadöme och saknar fria parlamentsval. Landet kritiseras regelbundet gällande kränkningar av mänskliga rättigheter.

Stefan Löfven måste därför parera motståndet inom regeringen – huvudförklaringen till det omfattande hemlighetsmakeriet som omger den kommande resan.

Trots att den förberetts i månader visste de flesta ministrarna ingenting så sent som i onsdags, kan Expressen nu berätta. Bland de som hållits utanför planeringen finns vice statsministern Isabella Lövin.

Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz
Foto: Newspix International / STELLA PICTURES

– Det är en så pass känslig resa att knappt något statsråd varit "inne i loopen", uppger en uppgiftslämnare i regeringskansliet.

De som planerat de mest känsliga samtalen och delarna under Saudibesöket är statsministerns statssekreterare Hans Dahlgren och näringsminister Mikael Dambergs statssekreterare Oscar Stenström.

Oscar Stenström har de senaste två åren besökt Saudiarabien vid flera tillfällen. I maj förra året – bara ett par månader efter regeringens beslut om att stoppa det militära samarbetsavtalet – reste han dit i sällskap med just Marcus Wallenberg.

Några månader senare, i oktober, reste han dit igen med bland andra Saabs vd Håkan Buskhe. Den resan följdes någon vecka senare av en ny "främjarresa" som leddes av näringsminister Mikael Damberg själv.

Den 1 mars i år meddelade telekomjätten Ericsson att ett stort och viktigt avtal tecknats med Saudi Telecom i Saudiarabien. Affären inkluderade ett stort antal Ericssonprodukter.

Månaden därpå var Oscar Stenström tillbaka i Riaydh. Officiellt för att delta i en konferens till minne av Saud al-Faisal, utrikesminister i Saudiarabien mellan 1975 och 2015. Men han stod även värd för en frukost med svenska företag i landet.

Kung Salman bin Abdul Aziz som värd

När den svenska delegationen, med statsministern i spetsen, i morgon anländer till Saudiarabien är det kung Salman bin Abdul Aziz som står som värd. Stefan Löfven ska också ha enskilda möten med den mäktige kronprinsen och flera ministrar.

I januari förra året kritiserades statsministern för att han under en riksdagsdebatt vägrat kalla Saudiarabien för en diktatur.

Men den gången backade han och skickade ett skriftligt uttalande till Nyhetsbyrån TT:

"Om man ska ge en kort beskrivning och bara kan välja mellan demokrati och diktatur, då är Saudiarabien en diktatur. Saudiarabien en är auktoritär regim och en absolut monarki, och där förekommer grova övergrepp mot mänskliga rättigheter."

Under sitt besök på toppmötet i Bryssel i går hade han ändrat sig – igen:

– Jag tänker inte sätta etiketter på länder.

Han fick också frågor om att kvinnor kränks och bloggare piskas offentligt i Saudiarabien. Svaret:

– Vi har relationer med många länder. Det är inte alla som vi delar uppfattning med. Men vi avbryter inte dialogen för den sakens skull.

Expressen mötte på fredagseftermiddagen, efter det avslutade toppmötet i Bryssel, statsministern för en ny intervju inför resan till Saudiarabien.

Kommer du att ställa några särskilda krav på Saudiarabien under det här besöket?

– Vad tänker du då på för krav?

Ja, mänskliga rättigheter till exempel?

– Vi adresserar alltid mänskliga rättigheter. Sen exakt hur vi gör det… Men det gör vi med alla länder där vi har uppfattningar om mänskliga rättigheter, och det kommer vi att fortsätta göra.

Men när vi talar om mänskliga rättigheter, vad borde Saudiarabien göra?

– I så fall ska jag prata med dem om det. Det här går inte ut på att vi ska ställa krav på varandra, om vad man borde göra. Man måste påtala problem och naturligtvis också kunna föra en diskussion om vad som är vägen framåt, men då ska man göra det med den man talar till, inte via media.

Måste man inte ställa krav på ett land som kränker kvinnor och misshandlar bloggare?

– Vi är alltid tydliga när det gäller mänskliga rättigheter vad vi anser vara det rätta, men det är också bra att ha en dialog med de som man vill nå. Och då får man se till att använda den dialogen så att man kan uppnå resultat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.