Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemliga spelet bakom fredssamtalen i Sverige

AVBÖJDE. Inom kort hålls fredssamtal om Jemen i Sverige. Utrikesminister Margot Wallström (S) har fått frågan om att stå värd för fredssamtal en gång tidigare, men tackade då nej. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
HUMANITÄR KATASTROF. Ett av många undernärda barn på sjukhuset i Sanaa. I krigets spår svälter miljoner människor i Jemen. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

I nästa vecka väntas fredssamtal mellan de stridande parterna i Jemen hållas i Sverige.

Expressen kan nu avslöja det hemliga spelet bakom förhandlingarna – och att utrikesminister Margot Wallström ombads hålla i fredssamtalen redan för två år sedan, men tackade nej.

”Jag fick ingen ytterligare kontakt i frågan”, skriver Carl Bildt, som föreslogs som medlare i samtalen, i ett mejl till Expressen.

Den 24 november 2016 hade utrikesminister Margot Wallström ett möte med norrmannen Odd Petter Magnussen på utrikesdepartementet i Stockholm. Magnussen hade en förfrågan: kan Sverige hålla i fredssamtal mellan de stridande parterna i Jemen?

Odd Petter Magnussen är en av huvudpersonerna i Norges mest uppmärksammade kriminalfall: 2008 våldtogs och mördades hans 23-åriga dotter Martine efter en utekväll i London. Den misstänkte mördaren, miljardärsonen Farouk Abdulhak, flydde till Jemen, där han nu levt i tio år utan att ställas inför rätta.

 

TOG KONTAKT. Odd Petter Magnussen mötte utrikesminister Margot Wallström i november 2016. Hans ärende: kriget i Jemen och eventuella fredssamtal i Sverige. Foto: LUDDE HELLBERG

Under sin kamp för att få Farouk Abdulhak utlämnad och prövad i brittisk domstol, har Odd Petter Magnussen utvecklat högt uppsatta kontakter i Jemen.

Tidigare statsministern: ”Jag accepterade det”

Bara dagar efter krigets utbrott i mars 2015 fick han via en sådan kontakt frågan om han kunde få till stånd fredssamtal i Norge. För att övertyga regeringen tog han hjälp av den tidigare statsministern Kjell Magne Bondevik.

Efter upprepade försök från Magnussen och Bondevik stod det klart att den norska regeringen inte ville hålla i samtalen.

– Grunden till beslutet var att FN hade skickat ett speciellt sändebud till Jemen, som arbetade för att få parterna samman, säger Kjell Magne Bondevik till Expressen.

– Norska UD menade då att det skulle bli förvirrande om någon annan samtidigt jobbade för att få parterna samman. Jag kan förstå det, så jag accepterade det, säger Bondevik.

Jemenitiska soldater marscherar i staden Mukalla. Foto: JON GAMBRELL / AP TT NYHETSBYRÅN

”Wallström var väldigt lyhörd under samtalet”

Odd Petter Magnussen var kritisk mot hur FN hanterat kriget i Syrien, så han ville inte ge upp sina egna försök.

Han vände sig därför till Sverige och Margot Wallström. Odd Petter Magnussen bjöds in till utrikesdepartementet i Stockholm för att diskutera initiativet. 

Han beskriver Wallström som mycket intresserad av initiativet om fredssamtal i Sverige:

– Hon var väldigt lyhörd under samtalet och sa att idén var mycket intressant, säger han.

Den 16 december skickade Margot Wallström ett mejl till Odd Petter Magnussen.

”Det var en intressant tanke att låta Sverige vara en arena för oberoende fredssamtal för Jemen”, skriver Wallström i mejlet, som Expressen tagit del av.

Hon hänvisar sedan till FN:s arbete för fred i landet och Sveriges möjlighet att påverka detta genom den kommande platsen i säkerhetsrådet 2017-18.

Wallström avslutar mejlet:

”För närvarande kommer alltså mitt fokus ligga på FN-spåret men om parterna själva vill, och tar initiativ till detta, är vi självklart öppna för att ha en medlarroll i framtiden. Jag vill dock tacka dig för ett intressant förslag som skulle kunna bli aktuellt i ett senare skede.”

Nytt initiativ från parterna i Jemen

Och i slutet av mars 2017 händer just detta: bägge parter i konflikten i Jemen – den Saudistödda Hadi-regimen och de Iranstödda Houthi-rebellerna – meddelar Odd Petter Magnussen att de är beredda att delta i fredssamtal i Sverige.

Den 4 april skriver Magnussens kollega, advokaten Patrick Lundevall-Unger, som också var med på mötet på svenska UD, ett brev till Margot Wallström. Han bifogar en skrivelse från en högt uppsatt person i Jemen, där det framgår att parterna är redo för fredssamtal i Sverige.

Lundevall-Unger hänvisar även till vad Wallström skrivit tidigare, att ”om parterna själva vill, och tar initiativ till detta, är vi självklart öppna för att ha en medlarroll i framtiden.”

Några dagar senare träffar Odd Petter Magnussen den tidigare utrikesministern Carl Bildt i Oslo. Magnussen berättar om utvecklingen och imponeras av Bildts kunskaper om konflikten i Jemen. Magnussen skriver därför den 7 april ytterligare ett brev till Margot Wallström, där han föreslår Carl Bildt som medlare vid möjliga svenska fredssamtal.

Wallströms stabschef Lousie Bjarke svarar samma dag:

”Vi diskuterar detta med utrikesministern och återkommer i början av nästa vecka.”

FÖRESLOGS BLI MEDLARE. ”Jag kommer väl ihåg detta ärende och diskussionerna kring detta”, skriver förre utrikesministern Carl Bildt i ett mejl till Expressen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Carl Bildt: ”Ingen ytterligare kontakt”

Carl Bildt skriver i ett mejl till Expressen att han minns samtalet med Magnussen:

”Jo, jag kommer väl ihåg detta ärende och diskussionerna kring detta. Det var ett viktigt och komplicerat ärende, men jag sade att han skulle fortsätta kontakter med UD i Stockholm. Jag fick ingen ytterligare kontakt i frågan.”

Den 24 april återkommer stabschef Louise Bjarke till Odd Petter Magnussen i ett nytt mejl:

”Precis som du skriver är konflikten i Jemen mycket bekymmersam och komplex. Utrikesministern har också noterat ditt intressanta förslag om samtal i Stockholm, med Carl Bildt som medarrangör. För tillfället bedömer vi dock att det sätt som vi kan bidra mest genom är att använda vår plats i FN:s säkerhetsråd till att på olika sätt stötta FN-sändebudet Ismail Ould Sheikh Ahmed i sina ansträngningar för att få till stånd en politisk lösning.”

Ett och ett halvt år senare, i oktober 2018, meddelar så USA:s försvarsminister James Mattis att fredssamtal om Jemen ska ske i Sverige i december. Enligt FN planeras dessa samtal att hållas under den kommande veckan.

Expressen har sökt Margot Wallström för en kommentar om varför hon tidigare valde att tacka nej till fredssamtal, men hennes pressekreterare meddelar att hon inte vill uttala sig om detta just nu:

”Vi kommer tyvärr inte kunna svara på detta. Känsligt läge och vi avstår helt från att prata om Jemen för tillfället. Vi hoppas kunna kommentera detta och annat inom en snar framtid”, skriver pressekreterare Pezhman Fivrin i ett sms på fredagsmorgonen.

”Konkret önskemål”

Odd Petter Magnussen säger att han blev förundrad över vändningen i Wallströms intresse:

– Jo, vi tyckte att det var lite märkligt, när det faktiskt kom ett konkret önskemål från parterna i Jemen, som var just vad vi hade pratat om tidigare.

Han tillskriver dock Wallström stor del i att fredssamtalen nu trots allt ser ut att bli av.

– Jag är helt säker på att detta är hennes verk, att det är hon som arbetat för att detta ska bli av.

Redan i somras fick Magnussen indikationer från sina jemenitiska kontakter att det fanns ett svenskt initiativ för fredssamtal:

– Plötsligt hörde jag det hela tiden, det var helt uppenbart att någon från Sverige arbetade för att de här samtalen skulle kunna bli av.

 

LÄS MER: Expressens Magda Gad inifrån krigets Jemen

HUMANITÄR KATASTROF. Treåriga Fatima, som väger 5,8 kilo, fotograferad våren 2018. En bild av krisläget i Jemen där miljoner människor svälter, och barnen drabbas värst. Foto: Niclas Hammarström

 

Kriget i Jemen – och fredssamtalen i Sverige

• Sedan våren 2015 är det krig i Jemen.

• Situationen i landet beskrivs av FN som den största humanitära krisen i världen.

• Kriget beräknas hittills ha skördat mer än 10 000 civila offer och lämnat miljontals människor i svält.

• De ena sidan i konflikten är en koalition ledd av Saudiarabien, på den andra är de Iranstödda Houthirebellerna.

• Flera försök till fredssamtal mellan parterna har gjorts, men alla har hittills misslyckats.

• I oktober i år meddelade USA:s försvarsminister James Mattis att samtal ska ske i Sverige i december.

• Svenska UD har fortfarande inte bekräftat var och när samtalen ska ske, men enligt företrädare för FN är avsikten att de ska börja i Stockholm i nästa vecka.