Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga SD-mejlen polisen inte fick se

<p>SD-ledaren Jimmie Åkesson var med och fattade beslut - och nämns vid namn i mejlkonversationen mellan Martin Kinnunen och Christoffer Dulny.</p>
Foto: Sven Lindwall
<p>Jimmie Åkessons mejl.</p>
Christoffer Dulnys mejl där han skriver att de ville ha ett "skenavtal".
I stället för att teckna ett affärsavtal med med Almqvist föreslog Dulny att det kanske vore "bättre att bara teckna ett tystnadspliktsavtal och ge honom pengarna".
Foto: Emmalisa Pauly

Den ekobrottsåtalade SD-toppen Martin Kinnunen ville ha ett "skenavtal" med järnrörsmannen Erik Almqvist.

Det visar interna partidokument som avslöjar det som partitopparna tiger om i polisförhör i brottsutredningen mot partiets mediebolag Samtid & Framtid AB.

Expressen kan nu publicera nya uppgifter som också visar att SD-ledaren Jimmie Åkesson var direkt inblandad i det kritiserade miljonavtalet.

– Teoretiskt skulle man kunna höra Jimmie Åkesson också, säger vice chefsåklagare Jakob Holmberg.

I morgon tisdag börjar ekobrottsrättegången i Södertörns tingsrätt mot SD-ledamoten Martin Kinnunen och SD:s tidigare ekonomichef och partikassör Per Björklund. Kinnunen står åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Björklund för medhjälp till grovt skattebrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Båda nekar till brott.

Härvan gäller partiets mediebolag Samtid & Framtid AB. Expressen kunde i går berätta hur SD:s ledning direkt efter den så kallade järnrörsskandalen i november 2012 funderade på hur de skulle "belöna" Erik Almqvist för att han skulle lämna riksdagen - vilket sedan skedde genom att han anlitades som konsult för Samtid & Framtid AB.

För Ekobrottsmyndighetens utredare har just frågan om avtalet med Almqvist var affärsmässigt eller om det bara var ett sätt att "köpa ut" honom från riksdagen varit intressant. Vice chefsåklagare Jakob Holmberg, som lett förundersökningen, förklarar varför frågan ställs gång på gång till de förhörda SD-företrädarna:

– Det handlar om det här rör sig om ett avgångsvederlag eller om det är frågan om en ersättning för utfört arbete. Det beskattas på två olika sätt.

Interna partidokument visars undvikande svaren

Men i polisförhör undviker de flesta SD-toppar att ge ett klart svar på frågan om ersättningen till Almqvist är betalning för att han ska lämna riksdagen:

– Det är en ersättning för att han ska ingå avtalet. Det är inte något som jag vill uttala mig om, det är gruppledaren som i så fall ska svara på detta, sade Martin Kinnunen i förhör.

– Du får fråga dem som överförde pengarna, sade SD-tjänstemannen Christoffer Dulny, som vid tiden för järnrörsskandalen var styrelseordförande för Samtid & Framtid AB, i förhör.

Expressen kan nu, med interna partidokument som inte ingår i förundersökningen, visa hur några av partitopparnas undvikande svar på polisens frågor skiljer sig åt från vad de själva skrev till varandra när affären diskuterades efter järnrörsskandalen.

Martin Kinnunen
Foto: Sven Lindwall

Den 11 januari 2013 hade Christoffer Dulny, som då fortfarande var styrelseordförande för Samtid & Framtid AB, och Martin Kinnunen en mejlkonversation om avtalet med Almqvist. Dulny hade hört sig för med partijuristen Johan Larsson som befarade att Skatteverket skulle ha synpunkter på avtalet.

"Vi vill ju gärna ha nåt som motprestation"

Istället för att teckna ett affärsavtal med Almqvist föreslog Dulny att det kanske vore "bättre att bara teckna ett tystnadspliktsavtal och ge honom pengarna."

Martin Kinnunen svarade då:

"Vi vet sedan tidigare att vi inte kan ha några krav på honom. Avtalets funktion är som jag ser det följande:

– för syns skull. Vi vill ju gärna ha nåt om motprestation men det måste vara så luddigt att det ej betyder nåt i praktiken.

– för att Erik ska kunna lita på oss och lämna sin avsägelse trots att han kanske ej kan se pengarna på kontot

– tystadsplikt".

Ett sådant avtal var just det som Skatteverket skulle kunna underkänna, enligt Dulny. Han svarade Kinnunen:

"Enligt Johan (partijuristen Johan Larsson, reds anm) så går det inte att använda ett sådant konsultavtal då det skulle ses som ett skenavtal om det granskades av skatteverket. Jag vill ha fullständig klarhet i detta, jag litar mer på Johan än dig i detta fall och jag tror inte jag eller någon annan i S&F AB:s styrelse vill ingå ett avtal som kan underkännas av skatteverket. Det är vi som tar risken."

Kinnunen svarade:

"Vi konstaterade dock tydligt på Jimmies rum när du fick info om allt att vi inte kan ha några krav på honom. Det är ett skenavtal vi vill ha."

Följden blev att Dulny och de andra i Samtid & Framtid AB:s styrelse - Oscar Sjöstedt, som i dag är riksdagsledamot och partiets ekonomisk-politiske talesman, och den tidigare SD-tjänstemannen Eric Myrin - hoppade av. Ny ende ordinarie styrelseledamot, och därmed juridiskt ansvarig, blev den nu åtalade Martin Kinnunen.

Har inget minne av konversation

När Expressen frågar Martin Kinnunen om varför han ville ha ett "skenavtal" och varför han inte berättade om det när han fick frågor om avtalet under polisförhör svarar han i ett mejl:

"Vad gäller mailkonversationen har jag inget minne av den och jag kan inte se hur den är relevant och varför utredarna skulle ha intresse av den när avtalet dina frågor handlar om aldrig varit föremål för några brottsmisstankar. Jag vill inte spekulera i förhör och svarar således inte på frågor där jag inte sitter inne med förstahandsinfo. Beslut om att ingå avtalet togs i VU, PS och av blåsippan AB. Jag var inte närvarande vid något av dessa tillfällen varför frågan bör ställas till andra personer."

En person som var med och fattade beslut - och som Kinnunen också nämner vid namn i sin mejlkonversation med Dulny - är SD-ledaren Jimmie Åkesson. Han satt vid det tillfället också som styrelseordförande för Blåsippan AB som äger Samtid & Framtid AB.

Förutom Kinnunens omnämnande i mejl visar annan dokumentation att Åkesson var direkt delaktig i arbetet med att ta fram avtalet med Almqvist. I slutet av december 2012, togs en avsiktsförklaring, så kallat "letter of intent", fram inför affären. Där fastslogs att pengarna till Almqvist var direkt kopplade till att han lämnar riksdagsplatsen:

"Kommande tjänsteavtal träder i kraft i samband med (i) den tidpunkt då Erik Almqvist inte längre innehar uppdrag som ledamot i Sveriges riksdag".

Vill ha garantier för att lämna riksdagen

Den som skickade avsiktsförklaringen på eftermiddagen 29 december 2012 till resten av partiledningen var Jimmie Åkesson. Att syftet var att pengarna till Almqvist var för att bli av med honom från riksdagen framgick i svaret från en av dem som fick SD-ledarens mejl. Den dåvarande vice partiledaren Jonas Åkerlund skrev:

"Ser bra ut. Erik vill naturligtvis få garantier för att han verkligen får sina pengar efter att oåterkalleligen ha lämnat riksdagen, samtidigt som vi behöver garantier för att han inte sitter kvar efter att ha fått pengar. Jag har inget som helst förtroende för honom."

Expressen har upprepade gånger sökt Jimmie Åkesson via partiets pressavdelning.

Avsiktsförklaringen skickades ut av SD-ledaren Jimmie Åkesson och Martin Kinnunen skrev i det tidigare nämnda mejlet att info om "skenavtalet" gavs på Jimmies rum. Varför är inte SD-ledaren hörd i utredningen?

– Vi har börjat med att höra de personer som satt i styrelsen i första hand och har bedömt att utifrån de handlingar som finns och vi fått från dem att vi inte har behövt höra fler personer, säger vice chefsåklagare Jakob Holmberg.

– Teoretiskt skulle man kunna höra Jimmie Åkesson också, upplysningsvis då, och höra vad han har att säga men vi tror inte att den åtgärden i sig kanske hade bidragit till att kasta ytterligare ljus på själva saken. Vi bedömde att den utredningen vi hade var tillräcklig, säger Holmberg.

Expressen läser upp mejlen om "skenavtal" för Holmberg, som menar att avtalet med Almqvist är "snubblande nära" rent mänskligt att uppfattas som ett avgångsvederlag men att det i en strikt straffrättslig bedömning ska ses som ett konsultavtal:

– Det han (Almqvist, reds anm) förpliktas att göra enligt avtalet har han levererat. Så därför är vi straffrättsligt säkra på att det här ska bedömas som ett konsultarvode och därför ska det redovisas inom ramen för Samtid & Framtid.

Expressen har sökt Christoffer Dulny. Den andre åtalade i målet, Per Björklund, avböjer att kommentera utredningen och åtalet mot honom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.