Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemliga samtal ska lösa Assange-krisen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ecuadors ambassad i London.
Foto: Greg Sirc / Splash News

LONDON. Nya hemliga samtal ska lösa den diplomatiska krisen kring överlämningen av Julian Assange, 41.

I går bekräftades att en ny kontakt tagits mellan länderna.

- Vi hoppas att samtalen nu fortsätter, säger en talesperson för brittiska UD.

Ecuadors beslut att ge den sexbrottsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange asyl i Ecuador har utlöst en diplomatisk kris mellan de båda länderna. Tonläget förvärrades sedan britterna hotat att åberopa nationella lagar för att ta sig in på ambassaden och gripa Assange.

Varningen beskrivs av brittiska juridiska experter som "drastiskt" och "korkat".

Nya samtal har inletts

I går bekräftade dock både brittiska UD och Ecuadors regering att nya samtal inletts, för att komma fram till en lösning.

En högt uppsatt företrädare för den brittiska regeringen kontaktade då Ecuadors ambassadör i London och framförde önskemål om att nya samtal skulle inledas och att temperaturen i båda läger bör sänkas, uppger BBC.

- Vi vill att de ska möjliggöra för oss att överlämna Assange till Sverige. Det är detta vi nu diskuterar med dem, säger en talesperson för brittiska UD till Expressen.

De uppger att de tänker hålla hemligt hur de kommande samtalen länderna emellan fortlöper.

Svenska utrikesdepartementet, UD, vidtog inga nya åtgärder i går och menar att de redan skarpt påtalat sin ställning för Ecuador.

Landets ambassadör i Stockholm, Mario Aníbal Guerrero Murgueytio, blev vid 17-tiden i torsdags uppkallad till ett möte med kabinettsekreterare Frank Belfrage på hans tjänsterum.

Ett flertal personer närvarade vid mötet där ambassadören fick höra den skarpa kritiken.

- I ordet uppkallad ligger det ju en slags värdering att det inte bara är ett vanligt, vänligt möte. Man framför sina synpunkter och får kommentarer tillbaka, säger Anders Jörle.

Ingen kontakt med Ecuador

Enligt Jörle finns inga kontakter mellan Sverige och Ecuador just nu.

- Det har inte varit några diskussioner de sista dagarna mellan Ecuadors ambassad och Sveriges, men det har funnits sådana kontakter tidigare ja. Mellan britterna och den svenska ambassaden finns kontakt. Det är ju naturligt, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.