Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Presentrummet i EU – Rolex och diamanter

EU skakas av den så kallade ”Qatargate”
Foto: Yves Logghe / TT NYHETSBYRÅN
I parlamentets presentrum finns det diamanter, skriver SvD.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA
Även exklusiva Rolex-klockor.
Foto: Torstein Bøe / TT NYHETSBYRÅN

Mutskandalen ”Qatarqate” skakar om EU.

Och inne i EU-parlamentet finns ett särskilt rum, som få känner till.

Där finns Rolexklockor, diamanter – presenter till ledamöter värda hundratusentals kronor, rapporterar SvD.

Flera parlamentsledamöter greps i razzian när ”Qatargate” kom upp till ytan.

De är misstänkta för att ha tagit emot pengar och gåvor för att gynna Qatar och Marocko.

SvD rapporterar att härvan fått EU-kritiska krafter att frodas, och att parlamentet nu gör sitt bästa för att tvätta bort korruptionsstämpeln.

Tidningen konstaterar att det inte är förbjudet med exempelvis bjudresor för parlamentarikerna, men att de måste redovisas, liksom gåvor.

Det finns ett särskilt rum i parlamentet, där ledamöterna ska lämna in presenter de fått.

Men det finns ingen som kontrollerar att det faktiskt görs, skriver SvD. 

Så ser gåvoreglerna ut

Europaparlamentets presstjänst skriver i en kommentar till Expressen:

”Ledamöterna är skyldiga att lämna information om gåvor som de har tagit emot i egenskap av officiella företrädare för Europaparlamentet, enligt de villkor som fastställs i genomförandeåtgärderna för uppförandekoden. Sådana gåvor ska registreras i gåvoregistret och ägs av Europaparlamentet. Alla registrerade gåvor finns publicerade med bild på Europaparlamentet webbplats. I registret framgår också var gåvan förvaras.”


”Enligt artikel 5 i uppförandekoden ska ledamöterna, när de utövar sina uppdrag, avstå från att ta emot några gåvor eller liknande förmåner, utom artighetsgåvor vars ungefärliga värde är lägre än 150 EUR eller artighetsgåvor som skänks när ledamoten officiellt företräder Europaparlamentet. Europaparlamentets ledamöter alltid ska agera i allmänhetens intresse och att de vid utförandet av sina arbetsuppgifter ska visa prov på opartiskhet, integritet, öppenhet, aktsamhet, ärlighet och ansvar samt respekt för parlamentets anseende.”

Parlamentet tillbakavisar

I rummet finns Rolexklockor, smycken, konstverk och diamanter, enligt SvD:s uppgifter. 

En talesperson i Europaparlamentet kontaktar Expressen och tillbakavisar det:

”Gåvor ska registreras i gåvoregistret och ägs av Europaparlamentet. Alla registrerade gåvor finns publicerade med bild på Europaparlamentet webbplats. Det finns inga rolexklockor och diamanter i registret”.

Andra gåvor som nyligen redovisats är en rökt korv tillsammans med 125 andra gåvor – allt från EU-parlamentets talman Roberta Metsola, skriver SvD.

– Det vanligaste namnet är Heidi Hauttala och Hannah Neuman, två av mina kolleger i den gröna gruppen. Då kan man fråga sig: beror det på att just dessa två framstår som så mutbara att de erbjuds klockor hela tiden, eller på att väldigt många andra helt enkelt inte lämnar in gåvorna de fått – vem vet?, säger EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP), till tidningen.

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke, MP.
Foto: DWI ANORAGANINGRUM / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Panzeri har erkänt

Den tidigare italienske EU-parlamentarikern Pier Antonio Panzeri pekas ut som spindeln i nätet i ”Qatargate”.

Panzeri har uppgett att han kommer att ge alla detaljer till belgiska myndigheter, i utbyte mot mildare straff, om han samarbetar fullt ut.

Det har lett till spekulationer om fler ledamöter nu kan dras in i utredningen.


Skuggade männen i ett halvår

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.